Utcai rablótámadások megelőzése
Utoljára módositva: 2014-09-11 10:43:11

Több rablótámadás is történt az utóbbi időben Szatmárnémetiben, az egyik — három idős hölgyet megkárosító – tettest sikerült már elfogni.

 

Vádat emelt és harmincnapos előzetes letartóztatásba helyezte az ügyészség azt a 22 éves B. Luciant, aki június–szeptember között három idős nőt támadott meg és erőszakkal elvette aranyékszereiket. A bevásárlásból, templomból, délutáni sétából hazafelé tartó sértetteket a vádlott követni kezdte, majd egy-egy kevésbé forgalmas, félreeső helyen kitépte nyakukból a láncot. Szerencsére a támadások során nem alkalmazott erőszakot az idős hölgyekkel szemben, és egyik áldozata sem szenvedett testi sérülést.

A fenti esetből kiindulva a Szatmár Megyei Rendőrfelügyelőség felhívja a lakosság figyelmét azokra az óvintézkedésekre, amelyeket mindenképp érdemes betartani annak érdekében, hogy ne váljanak utcai támadás, rablás vagy egyéb erőszakos cselekmény áldozatává.

 

Alapvető elővigyázatossági intézkedések

 

A rendőrök azt ajánlják — főleg az idősebb korosztály számára, de nem csak —, hogy amennyiben mindenképp szükséges sötétedés után az utcán közlekedniük, kerüljék a gyengén vagy alig megvilágított helyeket, illetve késő éjszaka a kocsmák, bárok, italmérések környékét. Ha észreveszik, hogy egy vagy több személy követi őket, módosítsák eredeti útvonalukat és menjenek forgalmas, jól megvilágított utcákra, illetve kérjék a közbiztonsági szervek segítségét. Ne hordjanak jól látható helyen — nyakban, karon, fülben — kirívó nagyságú, értékes ékszereket és kézitáskában, retikülben ne tartsanak nagyobb pénzösszeget. Óvakodjanak azon ismeretlen személyektől, akik különféle termékeket kínálnak eladásra (legtöbbször jóval olcsóbban, mint a termékek reális ára), és az üzlet megkötésére kihaltabb vidéken, mellékutcákban akarnak sort keríteni. Ne vigyék túlzásba az alkoholfogyasztást, hiszen az ittasság nagyon is „hozzásegít”, hogy rablás áldozataivá váljanak. Amennyiben vészhelyzetbe kerülnek, életük, testi épségük veszélybe kerül, inkább adják oda, hagyják elvenni értéktárgyaikat — de figyeljék meg jól a rabló arcát, alakját, hogy később minél pontosabb személyleírást adhassanak róla a bűnüldöző szerveknek. Az élet, a testi épség ugyanis értékesebb bármilyen ékszernél, pénznél.

 

Ne legyenek közömbösek

 

Több példa is volt arra, hogy járókelők, szomszédok, szemtanúk segítettek a rendőröknek elfogni a rablás elkövetőjét. Vagy tevőlegesen, vagy a pontos személyleírás segítségével. Fontos az is, hogy a rablás áldozata vagy annak szemtanúi haladéktalanul értesítsék a rendőrséget. Ne óvakodjanak a szükséges információikat átadni a rendőrségnek, hiszen ezzel őket is, de bajba jutott embertársukat is segíthetik.

 

A tömbházakban

 

Utcai rablás áldozatává nem csak a nyílt utcán, de tömbháza bejáratánál, lépcsőházában is válhat az ember. Épp ezért a rendőrség ismételten felhívja a figyelmet: zárják a tömbházak ajtaját, szereljék fel kaputelefonnal! Ne engedjenek be idegen személyeket a folyosókra, lépcsőházakba, bármilyen ürüggyel (számla- vagy postai kézbesítés) is akarnak behatolni. Amennyiben valaki azt tapasztalja, hogy a lépcsőházak bejáratáig követte valaki, kérjen segítséget a környezetében levőktől. A lakásba se engedjünk be idegeneket, bármilyen kecsegtető ajánlattal is jöttek. Ha azt tapasztalják, hogy a tömbház közösen használt részeiben (folyosókon, lépcsőházakban, liftek előtt) gyanús ismeretlen személyek tartózkodnak, azonnal értesítsék a rendőrséget a 112-es egységes sürgősségi hívószámon. De addig is figyeljék meg az ismeretlen legfontosabb ismertetőjegyeit.

 

 

Szabó Kinga Mária

 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
 • Nincs kapcsolodó cikk
APRÓHIRDETÉS
Eladó Növények
Eladó nagy étkezési burgonya nagy tételben Börvelyben, 0,70...
Tovább >>>
SZATMÁRI NAP

Helyfoglalás
Előzetes
Amerikai bérgyilkos
Ma, 19:00
Mitch Rapp (Dylan O Brien) életét egy szörnyű tragédia árnyékolja be: egy terrorista támadás során a szeme láttára ölik meg a menyasszonyát. A mindenre elszánt férfi személyes bosszút esküszik, egyetlen célja, hogy kiiktassa a kegyetlen merénylőket. Az egykori sikeres atlétára a CIA igazgatóhelyettese, Irene Kennedy (Sanaa Lathan) is felfigyel: felveszi Mitchet az ügynökség elit terroristaelhárító programjába, majd a hidegháborús veterán, a kőkemény Stan Hurley (Michael Keaton) kezeire bízza. A
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2

Helyfoglalás
Előzetes
Kingsman: Az aranykör
Ma, 21:00
Ha a világot valami rettenetes baj, világuralomra törő főgonosz vagy más efféle rémség fenyegeti, akkor sem kell félnünk: van szakember, aki megállítja a gonoszságot. A Kingsman közelharcra és rejtvényfejtésre egyaránt tökéletesen kiképzett, úriember ügynökei majdnem mindig tudják, mi a teendő. De néha a "majdnem mindig" is kevés. Az új ellenség (Julianne Moore) természetesen világuralomra tör, valószínűleg őrült, és biztosan lángész: sikeresen csapdába csalja a Kingsman-csapatot, és felrobbantj
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
NINCS POLL
HOROSZKÓP
Válassza ki csillagjegyét:
2017. szeptember 25.
A Mars a Szűz jegyében áll. Jelentőségteljes nap elébe néz. Végre felkínálkozik a várva várt lehetőség, közeleg az idő, amikor válthat, és valami új dologba kezdhet. Döntsön megfontoltan!
SEBESSÉGMÉRÉS
 • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
 • Az összes megtekintése
  Radarok Szatmár megyében
  (2017. szeptember 25.)


  KONYHA
  Hozzávalók: 40 dkg pulykamell, 40 dkg fusilli tészta, 1 db citrom reszelt héja és leve, 2 gerezd fokhagyma, 1 ...