Utcai rablótámadások megelőzése
Utoljára módositva: 2014-09-11 10:43:11

Több rablótámadás is történt az utóbbi időben Szatmárnémetiben, az egyik — három idős hölgyet megkárosító – tettest sikerült már elfogni.

 

Vádat emelt és harmincnapos előzetes letartóztatásba helyezte az ügyészség azt a 22 éves B. Luciant, aki június–szeptember között három idős nőt támadott meg és erőszakkal elvette aranyékszereiket. A bevásárlásból, templomból, délutáni sétából hazafelé tartó sértetteket a vádlott követni kezdte, majd egy-egy kevésbé forgalmas, félreeső helyen kitépte nyakukból a láncot. Szerencsére a támadások során nem alkalmazott erőszakot az idős hölgyekkel szemben, és egyik áldozata sem szenvedett testi sérülést.

A fenti esetből kiindulva a Szatmár Megyei Rendőrfelügyelőség felhívja a lakosság figyelmét azokra az óvintézkedésekre, amelyeket mindenképp érdemes betartani annak érdekében, hogy ne váljanak utcai támadás, rablás vagy egyéb erőszakos cselekmény áldozatává.

 

Alapvető elővigyázatossági intézkedések

 

A rendőrök azt ajánlják — főleg az idősebb korosztály számára, de nem csak —, hogy amennyiben mindenképp szükséges sötétedés után az utcán közlekedniük, kerüljék a gyengén vagy alig megvilágított helyeket, illetve késő éjszaka a kocsmák, bárok, italmérések környékét. Ha észreveszik, hogy egy vagy több személy követi őket, módosítsák eredeti útvonalukat és menjenek forgalmas, jól megvilágított utcákra, illetve kérjék a közbiztonsági szervek segítségét. Ne hordjanak jól látható helyen — nyakban, karon, fülben — kirívó nagyságú, értékes ékszereket és kézitáskában, retikülben ne tartsanak nagyobb pénzösszeget. Óvakodjanak azon ismeretlen személyektől, akik különféle termékeket kínálnak eladásra (legtöbbször jóval olcsóbban, mint a termékek reális ára), és az üzlet megkötésére kihaltabb vidéken, mellékutcákban akarnak sort keríteni. Ne vigyék túlzásba az alkoholfogyasztást, hiszen az ittasság nagyon is „hozzásegít”, hogy rablás áldozataivá váljanak. Amennyiben vészhelyzetbe kerülnek, életük, testi épségük veszélybe kerül, inkább adják oda, hagyják elvenni értéktárgyaikat — de figyeljék meg jól a rabló arcát, alakját, hogy később minél pontosabb személyleírást adhassanak róla a bűnüldöző szerveknek. Az élet, a testi épség ugyanis értékesebb bármilyen ékszernél, pénznél.

 

Ne legyenek közömbösek

 

Több példa is volt arra, hogy járókelők, szomszédok, szemtanúk segítettek a rendőröknek elfogni a rablás elkövetőjét. Vagy tevőlegesen, vagy a pontos személyleírás segítségével. Fontos az is, hogy a rablás áldozata vagy annak szemtanúi haladéktalanul értesítsék a rendőrséget. Ne óvakodjanak a szükséges információikat átadni a rendőrségnek, hiszen ezzel őket is, de bajba jutott embertársukat is segíthetik.

 

A tömbházakban

 

Utcai rablás áldozatává nem csak a nyílt utcán, de tömbháza bejáratánál, lépcsőházában is válhat az ember. Épp ezért a rendőrség ismételten felhívja a figyelmet: zárják a tömbházak ajtaját, szereljék fel kaputelefonnal! Ne engedjenek be idegen személyeket a folyosókra, lépcsőházakba, bármilyen ürüggyel (számla- vagy postai kézbesítés) is akarnak behatolni. Amennyiben valaki azt tapasztalja, hogy a lépcsőházak bejáratáig követte valaki, kérjen segítséget a környezetében levőktől. A lakásba se engedjünk be idegeneket, bármilyen kecsegtető ajánlattal is jöttek. Ha azt tapasztalják, hogy a tömbház közösen használt részeiben (folyosókon, lépcsőházakban, liftek előtt) gyanús ismeretlen személyek tartózkodnak, azonnal értesítsék a rendőrséget a 112-es egységes sürgősségi hívószámon. De addig is figyeljék meg az ismeretlen legfontosabb ismertetőjegyeit.

 

 

Szabó Kinga Mária

 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
 • Nincs kapcsolodó cikk
APRÓHIRDETÉS
SZATMÁRI NAP

Helyfoglalás
Mamma Mia! Sose hagyjuk abba
Ma, 19:05
Tíz évvel azután, hogy a Mamma Mia! több mint 600 millió dollár bevételt hozott világszerte, visszatérünk a varázslatos görög szigetre, Kalokairire ebben az új musicalben, mely szintén az ABBA dalaira épül. A film ide-oda ingázik az időben, és megmutatja, hogy a múltbéli kapcsolatok miképp hatnak a jelenre. Így az eredeti szereplőkhöz csatlakoznak fiatal énjeik, köztük a fiatal Donnát alakító Lily James (A legsötétebb óra, Nyomd, Bébi, nyomd!, Downton Abbey).
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2

Helyfoglalás
A védelmező 2.
Ma, 21:20
Amerikai fantasztikus thriller, akciófilm, krimi
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Mit szólsz a 2018-as világbajnokság eredményéhez?
Várható volt, megérdemeltem nyertek a franciák
A horvátok jobbak voltak
Mindegy volt, ki nyeri
Nem néztem a VB-t
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
SEBESSÉGMÉRÉS
 • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
 • Az összes megtekintése
  Radarok Szatmár megyében
  (2018. július 22.)


  KONYHA
    Hozzávalók: 1 csomag rétestészta (de leveles tésztával is jó), 10 dkg spenót, 20 dkg túró, 1 db tojás, ...