Útkeresés a Szatmárnémeti Református Gimnáziumban
Utoljára módositva: 2014-07-30 11:26:44

Az idei gyenge érettségi eredmények után az intézmény vezetősége azon töpreng, hogy mi a követendő irány. A diákjaik jelentős részének a román vizsga jelentett áthághatatlan akadályt.

 

Vass Mária

Plusz románórák, szakmunkásképző osztályok indítása és számos más lehetőség merült fel eddig a Református Gimnázium kapcsán, ahol az idei érettségi eredmények világosan mutatják: valamit változtatni kell. A végzősök közül egyébként az óvásokat követően is mindössze 39 százaléknak sikerült a záróvizsga. A megoldást a pedagógusok túlnyomó többsége szerint az jelentené, ha a kisebbségi osztályokban tanulók útjából félregördítenék a sokak számára áthághatatlan akadályt, azaz nem olyan szintű tételeket kapnának, mint román ajkú társaik, illetve ha az egész románoktatás ésszerűen lenne megszervezve, azaz a gyerekek tudásszintjéhez igazítanák úgy a tananyagot, mint a módszertant. Erről azonban nálunk nem a szakemberek, hanem a politikusok döntenek, politikai akarat pedig nincs hozzá. Vass Mária romántanár, a Református Gimnázium igazgatóhelyettese lapunk érdeklődésére elmondta: igen sok olyan diákjuk van, aki színmagyar faluból származik, a román tudása pedig nagyon-nagyon gyenge. Rámutatott: ezen hiányosság pótlására a középiskolában nem nyílik lehetőség. Mint kifejtette, egyházi iskola lévén, ahol vallásoktatás is folyik, a maximális tanóra-számba nem fér bele már több románóra, azonban keresik a módját, hogy miként oldják meg az állam nyelvének oktatását. Az igazgatóhelyettes szerint az az ötlet is felmerült, hogy hároméves szakmunkásképző osztályt is indítanak, ahol például szociális gondozókat vagy betegápolókat képeznének, azonban jelentős kiadásokkal és igen sok bürokráciával járna a dolog, ezért egyelőre nem vágtak bele. A pluszórák sikeressége azonban nem garantált, tegnap tartották ugyanis a refiben az elő román felkészítőt a pótérettségire, melyen mindössze egy diák jelent meg, annak ellenére, hogy 50-en iratkoztak be az őszi záróvizsga-szesszióra. Mint kiderült, a román oktatási rendszer fonákságai nemcsak az itt továbbtanulni kívánó, románul gyengén beszélő fiatalok boldogulását lehetetleníti el. A felkészítőre egyedül érkezett Tóth Rudolf Alfréd kérdésünkre elmondta: ő a budapesti Gundel Károly Vendéglátóipari és Idegenforgalmi Szakképző Iskolában folytatná tanulmányait, azonban ehhez is kell az érettségi. Mint elmondta: az összes tantárgyból átment, mindössze a román vizsgán kapott 2,25-öt, melyet az óvását követően 2,70-re emeltek, és nagyon reméli, egy hónap alatt sikerül olyan szintre fejlesztenie tudását, hogy megszerezze az ötöst.

Babos Krisztina

 


KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
APRÓHIRDETÉS
SZATMÁRI NAP

Helyfoglalás
Előzetes
Annabelle 2. - A teremtés
Ma, 21:05
Leírás: A félelem nem múlik el. A Gonoszt nem lehet lerázni: mindig visszatér, és arra csap le, aki a leginkább megérdemelné a jót. Egy babakészítő évekkel ezelőtt elveszítette a lányát, és még mindig nem heverte ki a tragédiát. Azt hiszi, a jóság segít majd felejtenie és megbékélnie. Ezért amikor ő és a felesége hírét veszi, hogy valahol a környékükön bezárnak egy árvaházat, befogadják magukhoz az intézményt vezető apácát és neveltjeit: egy csapat árva kislányt. De a lányokkal még valami érkez
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Milyen programok érdekelnek leginkább az idei PMN-en?
Természetesen a koncertek
A nivós színházi előadások
A hagyományőrző néptáncok, népzenei előadások
A bábszínházi előadások
A gasztronómiai programok
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
SEBESSÉGMÉRÉS
  • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
  • Az összes megtekintése
    Radarok Szatmár megyében
    (2017. augusztus 21.)


    KONYHA
    Hozzávalók: 8 dkg lila hagyma, 50 dkg paradicsom, 25 dkg koktélparadicsom, 10 dkg joghurt, 1 dl tejszín + a ...