Útközben: a nagykárolyi állomás
Utoljára módositva: 2017-01-25 08:53:10

A Magyar Kultúra Napja alkalmából szombaton délután kortárs költők olvasták fel verseiket, illetve egymás verseinek egy-egy sorára írott keretverseiket az egyik nagykárolyi szórakozóhelyen.

Fiatal kortárs szerzők költeményei hangzottak el szombat este a nagykárolyi szórakozóhelyen

A kortárs költészetről beszélgettek a Magyar Kultúra Napja kapcsán Nagykárolyban szombat este hozzáértők. Olyan személyek, akik maguk is írják, értékelik és véleményezik a kortárs költők műveit. A Nagykárolyi Művelődési Központ, valamint a Gróf Károlyi Idegenforgalom-népszerűsítő Központ munkatársainak jóvoltából, a Magyar Kultúra Napja alkalmából szervezett rendezvény központi eseménye zajlott ugyanis a nagykárolyi pubban, ahol a nagykárolyi Ármos Lóránd A kilternani ősz című kötetét mutatták be elsősorban. A fiatal költőn kívül jelen volt még a székelyudvarhelyi — ma Békéscsabán élő — Farkas Wellmann Éva, valamint a szintén székelyudvarhelyi Bálint Tamás is. A fiatal költőkkel folytatott beszélgetést a békéscsabai Bárka irodalmi lap főszerkesztője, Elek Tibor irányította.

„Nagy megtiszteltetés számunkra, hogy a Magyar Kultúra Napja alkalmából szervezett programoknak mi is részesei lehetünk” — mondta Elek Tibor. Az irodalmár szakember arra kérte a beszélgetés főszereplőit, hogy meséljenek a köteteikben megjelent verseik keletkezésének körülményeiről, arról, mit jelent nekik erdélyiségük, illetve hogy írói pályájuk mely szakaszán tartanak éppen. Farkas Wellmann Éva több irodalmi díj és elismerés birtokosa. Három kötetét is elhozta Nagykárolyba, így a jelenlévők megismerhették az Itten ma donna választ, Az itt az ottal, illetve az Irodalom és közönsége a XVIII. században. Verestói György munkássága című munkáját, mely doktori disszertációja is a szerzőnek.

Bálint Tamás tagja az Erdélyi Magyar Írók Ligájának, a Magyar Írószövetségnek, a József Attila Körnek és a Fiatal Írók Szövetségének. Első kötete A pap leánya, birtokostul címet viseli, emellett még ismert a Visszaút a fekete folyón című verseskönyve, valamint a Láv sztori című elbeszélő költeménye.

Ármos Lóránd nagykárolyi költő, aki jelenleg ismét Budapesten él, de ezt megelőzően Dublinban, Luxemburgban is lakott huzamosabb ideig. Ma már azt vallja, egy utazótáskában elfér mindene, s olyannyira nyitott az újrakezdésre, hogy bármikor indulna. A szombati bemutatóra mindhárom eddig megjelent kötetét elhozta: Apám a Holdig, Rózsahús és A kilternani ősz — ezekből a jelenlévők vásárolhattak is.

A több mint egyórás kellemes programot követően a szerzők dedikálták is köteteiket, illetve kedélyes író-olvasó beszélgetésre is sort kerítettek. Amint azt Ármos Lóránd később elárulta: a szombat esti könyveladás bevétele 375 lej volt, ez az összeg a budapesti „Nem Adom Fel Cafe&Bar” ajándékalapot gazdagítja a felajánlók jóvoltából.

Tőtős Tímea

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
APRÓHIRDETÉS
SZATMÁRI NAP
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
NINCS POLL
SEBESSÉGMÉRÉS
  • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
  • Az összes megtekintése
    Radarok Szatmár megyében
    (2019. augusztus 17.)


    KONYHA
    Hozzávalók: 2 ek. vaj, 1 fej vöröshagyma, 10 dkg liszt, 3 bögre tej, 15 dkg bacon, 25 dkg cheddar ...