V. Borfesztivál Krasznabélteken
Utoljára módositva: 2017-08-20 17:04:56

Szombaton és vasárnap ötödik alkalommal szervezték meg a Krasznabélteki Borok és Szőlőhegyek Fesztiválját. Ez alkalommal áldották meg az idei szőlőtermést és a krasznabélteki borokat.

A krasznabélteki szőlőtermesztők és borkészítők öt éve döntötték el, hogy évente szerveznek szőlő- és borfesztivált, hogy népszerűsítsék a helyi és a környékbeli borokat, valamint a településen lévő pincéket, amelyek közül sok több száz éves. A szombati megnyitó ünnepségen a helyi fúvószenekarral és a Lengyelországból érkezett mazsorettekkel az élen vonultak fel a meghívott vendégek, az előadók és a község lakói. A vásártéren felállított színpad környékén már fel voltak állítva a borsátrak, amelyekben a szőlőtermesztők és a borkészítők kínálták az idei csemegeszőlőt és a mustot, valamint az egy vagy több éves borokat. Máshol különböző ételeket lehetett kóstolni. A színpad előtt koncertet adott a fúvószenekar, felléptek a mazsorettek, majd a megjelent politikusok mondták el köszöntőjüket. Bartók Gurzău Ioan polgármester köszöntötte a két magyarországi testvértelepülés (Rátka és Nyírbéltek), valamint a lengyelországi Kryzanowice küldöttségét. Bartók azokról a hagyományokról beszélt, amelyeket a krasznabélteki svábok 1730-ban hoztak magukkal a németországi Oberschwabenből. Krasznabélteken van 1200 hektár új telepítésű nemes szőlő és több mint 400 borospince. Bartók elmondta, hogy a tavalyi fesztivál óta leaszfaltoztak 4159 méter utat Krasznabélteken, két utcát Szakaszon, valamennyi utcát Sándrán, két utcát Krasznagyöngyön. A munkálatok összértéke 398 ezer lej. Megvan a finanszírozás a kanalizálásra és a szennyvíztisztító megépítésére, ennek értéke 21 000 168 lej. 202 378 lejt költenek a boldádi híd építésére, 1 735 420 lejt a krasznabélteki óvodaépület felújítására, 258 534 lejt Szakaszon egy híd megépítésére. Béltek község a második a megyében a vidékfejlesztési minisztériumtól lehívott pénz mennyiségét illetően. 2015–2020 között 23 197 528 lejt használ fel fejlesztésekre. Hamarosan elkezdik egy 180 férőhelyes sportterem építését.

A továbbiakban Johann Leitner, a Német Demokrata Fórum Szatmár megyei elnöke, Romeo Nicoară PNL-s parlamenti képviselő, valamint több polgármester mondott köszöntőt. Az idei szőlőt és a bélteki borokat megáldották az egyházfelekezetek lelkipásztorai. Az áldás után elkezdődött a két napon át tartó mulatság, amelyen a népzene és a néptánc mellett modern műfajok is helyet kaptak, természetesen mindig a poharakban voltak jó bélteki borok.

 

 

Elek György

 

 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
 • Nincs kapcsolodó cikk
APRÓHIRDETÉS
SZATMÁRI NAP

Helyfoglalás
Star Wars: Az utolsó Jedik
Ma, 12:50
Leírás
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2

Helyfoglalás
Star Wars: Az utolsó Jedik
Ma, 21:20
Leírás
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Te megvetted-e már a karácsonyi ajándékokat?
Igen, mindig jó előre készülök, hogy semmit se felejtsek el
Még folyamatban van az ajándékok beszerzése
Nem vásárolok, saját kezűleg készítem el azokat
Dehogy, majd utolsó percben kapkodok, mint általában
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
HOROSZKÓP
Válassza ki csillagjegyét:
2017. december 16.
Nem sokat várt egy hivatásával kapcsolatos lépéstől, ám kellemesen fog csalódni, kiderül ugyanis, hogy akár élete nagy lehetősége is kialakulhat belőle.
SEBESSÉGMÉRÉS
 • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
 • Az összes megtekintése
  Radarok Szatmár megyében
  (2017. december 16.)


  KONYHA
  Hozzávalók: 1 db sütőtök, 2–3 db cékla, olívaolaj, só, bors, 1 nagy marék dió, frissen reszelt szerecsendió, 4 szelet ...