Vadásztalálkozó a partiumi régióünnepen
Utoljára módositva: 2019-08-09 12:31:49

A Folk Alapítvány szakmai előadásokkal egybekötött találkozóval és a főzőversennyel, valamint négylábú barátaival közösen szeretné megismertetni augusztus 24-én a vadászat igazi mivoltát a 18. Partiumi Magyar Napok látogatóival.

 

Állítása szerint erre azért van szükség, mert — a közhiedelemnek és a szabályszegőknek köszönhetően — a vadászok megítélése napjainkban nagyon rossz, pedig e tevékenység az emberiség hajnalától kezdve kíséri társadalmunkat, ma is nagy szerepet játszik a szakszerű vadgazdálkodásban. Azt sem szabad elfelejtenünk, hogy 1000 körül Gizella királyné királyi vadászokat telepített, akik megalapították Németi települést.

A vadászat a 19. századig a magyarok körében kiváltság volt, nem a pénztárcán múlott az, hogy ki lőhet vadakra, hanem a hozzáállásán. A vadászat etikája, az állatok és az erdő no meg egymás tisztelete alapkövetelmény volt a fegyvert fogók között. Ehhez hozzátartozott a kutyák kiképzése is. Nem hiába él mai napig a mottó: Adj esélyt a vadnak! A Folk Egyesület tagjai ezeket az elveket vallják, felelevenítve a magyar vadászbecsület szellemiségét.

 

Ősi gasztronómia modern köntösben

 

Idén a hagyományoktól eltérően a Kossuth-kert főbejáratától jobbra alakítanak ki egy kis szigetet a vadásztalálkozó és a főzőverseny számára. A gasztronómiai próbatételt, amelyet ötödik alkalommal szerveznek meg a PMN keretében, leginkább közösségi kikapcsolódásnak tekintik. „A vadételfőző verseny kis létszámmal indult, amolyan baráti összejövetelként, az évek során azonban egyre többen csatlakoztak a csapatokhoz, hogy bemutassák vadhúsból készülő, magyaros receptjeiket, és megcsillogtassák főzőtudományukat. A szervezők csapatonként 3 kilogramm bevizsgált húst biztosítanak, ez lehet fácán, vaddisznó vagy akár őz is. A húsok változatos elkészítési módozatai évről évre meglepik a zsűrit, amelynek tagjai az ötletes, újszerű elképzeléseket oklevelekkel jutalmazzák” — mondja Mészáros István, aki immár ötödik éve szervezi a vadászegyesülettel a vadételfőző versenyt. Az idei főzőversenyen a tervek szerint mintegy félszáz szakács vesz részt, akik a helyszínen készített ételkülönlegességek receptjeivel és minden más, vadhúsból készített fogással kapcsolatban szívesen válaszolnak az érdeklődők kérdéseire.

 

Madarat tolláról, vadászt kutyájáról

 

A 18. Partiumi Magyar Napok keretében, a vadásztalálkozó égisze alatt az egyesület tagjai ismeretterjesztő előadásokkal és trófeakiállítással várják a látogatókat. Az ebek képzésével és a nyugati országokban már kötelező vizsgával kapcsolatban a német vizslák és vadászkutya-kiképzés szaktekintélye, Antal Zsombor tart elméleti és gyakorlati bemutatót. Papandonatu Gábor nagyvad-utánkereső, a vérebek szakértője pedig ezekről a fajokról és a velük való munkáról mesél a nagyérdeműnek. Míg a vizslákkal a kis termetű erdei-mezei és tóparti lakókat hajtják, a vérebekkel a nagy termetű állatokra vadásznak, mint az őz és a szarvas, illetve a vaddisznó. A trófeakiállítást a Zöld Házban rendezik be magángyűjteményekből származó darabokból.

Azért, hogy a legkisebbek se maradjanak ki a mókából, kutyás bemutatók és „vizslasimogató” is lesz a programok között, de a felnőtteket sem zárják ki a tappancsos vidámságból.

 

Segítség a segítőnek

 

A Szatmári Vadászegyesület a 18. Partiumi Magyar Napok szervezőcsapatával közösen többféle karitatív módon járul hozzá az egyik „tősgyökeres PMN-es” önkéntes szakács németországi gyógykezeléséhez. Ebben a résztvevők segítségére is számítanak.

Mindenki „főzőbája” a fesztivál kezdete óta önkéntesként vette ki a részét a tennivalókból, többek között a szervező és kivitelező csapat számára főzött, de a gasztronómiai programok alkalmával is számíthattak szakmai véleményére, segítségére.

„A főzőversenyen való részvétel minden évben ingyenes, és ez így is marad. A regisztráló csapatok azonban egy tetszőleges összeg felajánlásával, karitatív nevezési díj címén hozzájárulhatnak a szatmáriak által jól ismert és nagyra tartott személy gyógykezeléséhez, amelyet a szervezők teljes egészében átadnak a család számára. Emellett természetesen a Kossuth-kerti látogatóknak is lesz lehetőségük segítséget nyújtani, amit többféle módon tehetnek majd meg a helyszínen” — mondja Barta Zoltán, a Partiumi Magyar Napok szervezője.

 

Fő támogatók:

Tarr Beton, Aushopping, Ecomatrix, Catena, Joy Strand, Aquavia.

 

Arany fokozatú támogatók:

Autonet, The Dome, CBA, Promomix, Diego, Polipol, Transpink, Aquastar, La Segheria, Interbro, Electrocenter, Csíki Sör.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
 • Nincs kapcsolodó cikk
APRÓHIRDETÉS
SZATMÁRI NAP

Helyfoglalás
Downton Abbey
Ma, 20:30
Ősszel a világszerte méltán híres és kedvelt DOWNTON ABBEY sorozat világában játszódó nagyszabású mozifilm kerül a közönség elé. A Crawley család és a szolgálatukban álló elszánt személyzet a Downton birtok fennállásának legfontosabb pillanatára készülődik. Az angol király és királyné látogatásának hírére felbolydul az egész ház, botrányok, románcok, intrikák kezdenek kibontakozni, és az események olyan fordulatot vesznek, hogy hirtelen egész Downton jövője forog kockán… A filmet a sorozat alkot
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Figyelemmel követed-e az országban zajló politikai eseményeket?
Természetesen, a csapból is ez folyik
Persze, követem és egyetértek a tüntetőkkel
Dragnea és a Dăncilă-kormány mondjon le!
Nem érdekel egyáltalán a politika
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
SEBESSÉGMÉRÉS
 • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
 • Az összes megtekintése
  Radarok Szatmár megyében
  (2019. szeptember 18.)


  KONYHA
  Hozzávalók 4–6 pohárhoz: 50 dkg sárgabarack, 25 dkg zabkeksz, 2 dl habtejszín, porcukor, 2 csomag vaníliás cukor, őrölt fahéj. ...