Vadásztalálkozó a partiumi régióünnepen
Utoljára módositva: 2019-08-09 12:31:49

A Folk Alapítvány szakmai előadásokkal egybekötött találkozóval és a főzőversennyel, valamint négylábú barátaival közösen szeretné megismertetni augusztus 24-én a vadászat igazi mivoltát a 18. Partiumi Magyar Napok látogatóival.

 

Állítása szerint erre azért van szükség, mert — a közhiedelemnek és a szabályszegőknek köszönhetően — a vadászok megítélése napjainkban nagyon rossz, pedig e tevékenység az emberiség hajnalától kezdve kíséri társadalmunkat, ma is nagy szerepet játszik a szakszerű vadgazdálkodásban. Azt sem szabad elfelejtenünk, hogy 1000 körül Gizella királyné királyi vadászokat telepített, akik megalapították Németi települést.

A vadászat a 19. századig a magyarok körében kiváltság volt, nem a pénztárcán múlott az, hogy ki lőhet vadakra, hanem a hozzáállásán. A vadászat etikája, az állatok és az erdő no meg egymás tisztelete alapkövetelmény volt a fegyvert fogók között. Ehhez hozzátartozott a kutyák kiképzése is. Nem hiába él mai napig a mottó: Adj esélyt a vadnak! A Folk Egyesület tagjai ezeket az elveket vallják, felelevenítve a magyar vadászbecsület szellemiségét.

 

Ősi gasztronómia modern köntösben

 

Idén a hagyományoktól eltérően a Kossuth-kert főbejáratától jobbra alakítanak ki egy kis szigetet a vadásztalálkozó és a főzőverseny számára. A gasztronómiai próbatételt, amelyet ötödik alkalommal szerveznek meg a PMN keretében, leginkább közösségi kikapcsolódásnak tekintik. „A vadételfőző verseny kis létszámmal indult, amolyan baráti összejövetelként, az évek során azonban egyre többen csatlakoztak a csapatokhoz, hogy bemutassák vadhúsból készülő, magyaros receptjeiket, és megcsillogtassák főzőtudományukat. A szervezők csapatonként 3 kilogramm bevizsgált húst biztosítanak, ez lehet fácán, vaddisznó vagy akár őz is. A húsok változatos elkészítési módozatai évről évre meglepik a zsűrit, amelynek tagjai az ötletes, újszerű elképzeléseket oklevelekkel jutalmazzák” — mondja Mészáros István, aki immár ötödik éve szervezi a vadászegyesülettel a vadételfőző versenyt. Az idei főzőversenyen a tervek szerint mintegy félszáz szakács vesz részt, akik a helyszínen készített ételkülönlegességek receptjeivel és minden más, vadhúsból készített fogással kapcsolatban szívesen válaszolnak az érdeklődők kérdéseire.

 

Madarat tolláról, vadászt kutyájáról

 

A 18. Partiumi Magyar Napok keretében, a vadásztalálkozó égisze alatt az egyesület tagjai ismeretterjesztő előadásokkal és trófeakiállítással várják a látogatókat. Az ebek képzésével és a nyugati országokban már kötelező vizsgával kapcsolatban a német vizslák és vadászkutya-kiképzés szaktekintélye, Antal Zsombor tart elméleti és gyakorlati bemutatót. Papandonatu Gábor nagyvad-utánkereső, a vérebek szakértője pedig ezekről a fajokról és a velük való munkáról mesél a nagyérdeműnek. Míg a vizslákkal a kis termetű erdei-mezei és tóparti lakókat hajtják, a vérebekkel a nagy termetű állatokra vadásznak, mint az őz és a szarvas, illetve a vaddisznó. A trófeakiállítást a Zöld Házban rendezik be magángyűjteményekből származó darabokból.

Azért, hogy a legkisebbek se maradjanak ki a mókából, kutyás bemutatók és „vizslasimogató” is lesz a programok között, de a felnőtteket sem zárják ki a tappancsos vidámságból.

 

Segítség a segítőnek

 

A Szatmári Vadászegyesület a 18. Partiumi Magyar Napok szervezőcsapatával közösen többféle karitatív módon járul hozzá az egyik „tősgyökeres PMN-es” önkéntes szakács németországi gyógykezeléséhez. Ebben a résztvevők segítségére is számítanak.

Mindenki „főzőbája” a fesztivál kezdete óta önkéntesként vette ki a részét a tennivalókból, többek között a szervező és kivitelező csapat számára főzött, de a gasztronómiai programok alkalmával is számíthattak szakmai véleményére, segítségére.

„A főzőversenyen való részvétel minden évben ingyenes, és ez így is marad. A regisztráló csapatok azonban egy tetszőleges összeg felajánlásával, karitatív nevezési díj címén hozzájárulhatnak a szatmáriak által jól ismert és nagyra tartott személy gyógykezeléséhez, amelyet a szervezők teljes egészében átadnak a család számára. Emellett természetesen a Kossuth-kerti látogatóknak is lesz lehetőségük segítséget nyújtani, amit többféle módon tehetnek majd meg a helyszínen” — mondja Barta Zoltán, a Partiumi Magyar Napok szervezője.

 

Fő támogatók:

Tarr Beton, Aushopping, Ecomatrix, Catena, Joy Strand, Aquavia.

 

Arany fokozatú támogatók:

Autonet, The Dome, CBA, Promomix, Diego, Polipol, Transpink, Aquastar, La Segheria, Interbro, Electrocenter, Csíki Sör.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
 • Nincs kapcsolodó cikk
APRÓHIRDETÉS
SZATMÁRI NAP

Helyfoglalás
Halálos iramban: Hobbs & Shaw
Ma, 14:35
Nyolc film után – melyek összesen csaknem 5 milliárd dolláros bevételt hoztak világviszonylatban – a sorozat most bemutatja az első spinoff filmjét, melyben Dwayne Johnson és Jason Statham tér vissza, mint Luke Hobbs és Deckard Shaw. Amióta a kigyúrt Hobbs, az amerikai Diplomata Biztonsági Szolgálat lojális ügynöke, és a törvényen kívüli Shaw, az egykori brit elit kommandós először összecsaptak 2015-ben a Halálos iramban 7-ben, a duó sorra osztogatta egymásnak a beszólásokat és a pofonokat, mik
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2

Helyfoglalás
Volt egyszer egy... Hollywood
Ma, 21:00
1969, Los Angeles. Egy munka nélkül maradt, western tévésorozatából kikerült, munkanélküli színész (Leonardo DiCaprio) és jó barátja, kaszkadőre (Brad Pitt) együtt próbálnak boldogulni Hollywood kegyetlen világában. Ez a világ azért kegyetlen, mert változik: Rick és Cliff eddig kiismerte magát a showbizniszben, de most bármerre járnak, arra kell rácsodálkozniuk, hogy minden megváltozott: a szabályok, a főnökök és a nők is…. Nincs nagyobb esemény annál a filmes világban, mint amikor Tarantino re
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
NINCS POLL
SEBESSÉGMÉRÉS
 • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
 • Az összes megtekintése
  Radarok Szatmár megyében
  (2019. augusztus 18.)


  KONYHA
  Hozzávalók: 2 ek. vaj, 1 fej vöröshagyma, 10 dkg liszt, 3 bögre tej, 15 dkg bacon, 25 dkg cheddar ...