Válasszon a nép tanácselnököt
Utoljára módositva: 2019-06-05 08:55:31

A PSD szerint „ a nép kezébe adták a döntést” a megyei tanácselnökök közvetlen megválasztásával — a választási törvényt nagy hirtelen és sürgősségi kormányrendelettel módosították.

Hétfői ülésén a kormány sürgősségi rendelettel módosította az önkormányzati választási törvényt oly módon, hogy a megyei tanácsok elnökét ezentúl közvetlenül az emberek, a lakosság és ne a megyei tanácsosok válasszák meg maguk közül. Viorica Dăncilă miniszterelnök úgy fogalmazott: a sürgősségi rendeleti módosítás azt jelenti, a kormánya megértette a választók üzenetét, miszerint nagyobb szerepet akarnak kapni az életüket befolyásoló döntéseket hozó tisztségviselők megválasztásába és a megyei tanácselnökök közvetlen megválasztásához történő visszatérés növeli azok legitimitását. Határozottan cáfolva ugyanakkor azt, hogy ezzel a PSD menet közben változtat a játékszabályokon, ugyanis meglátása szerint épp azért fogadták el sürgősségi eljárással a módosítást, hogy a pártoknak és a potenciális jelölteknek legyen elé idejük felkészülni a a jövőre esedékes önkormányzati választásokra.

Klaus Iohannis államfő szerint viszont a kormány épp hogy semmit nem értett a múlt vasárnapi szavazatszámokból, ha továbbra is visszaél a sürgősségi kormányrendeletekkel, önös politikai érdekei szerint avatkozva be a választójogba. Az elnök úgy értékelte: a közvetlen választással a kormány a Szociáldemokrata Párt (PSD) tisztségben lévő megyei „báróinak” újraválasztását próbálja megkönnyíteni, akik megijedtek a múlt heti választási kudarctól.

„Nem mellékes az sem, hogy az alkotmány nem említi a közigazgatási egységek között a megyét, amelynek nincs olyan sajátos identitása, mint a településeknek, a megyei tanács elnökének pedig jóval „korlátozottabbak” és mások a lehetőségei, mint egy polgármesternek — a tanácselnök köteles véglegesíteni a grémium döntését, és ha nem áll mögötte a többség, akkor négy évig nem is fog működni sem a megye vezetése, sem gazdasági, infrastrukturális fejlesztések, beruházások nem lesznek, csak hangzatos ígéretek, miközben egy helyben topog minden. Volt már ilyenre példa bőven az országban, de Szatmár megyében is” — fogalmazott megkeresésünkre Pataki Csaba tanácselnök.

A tanácselnök nem külön intézmény

A törvényeket össze kell(ene) hangolni, nem egyik napról a másikra hirtelen döntéseket hozni úgy, hogy közben a Közigazgatási Kódex tartalmát a napi politikai érdekek függvényében változtatják, magyarázza Pataki.

„Nem lehet sürgősségileg, egyik napról a másikra döntéseket hozni egy olyan ügyben, ami az egész közigazgatási rendszert és annak egész működését érinti — mondom ezt nemcsak politikusként s a megyei tanács elnökeként, de úgy is, mint aki szenátorként a parlament jogi bizottságának volt a tagja. A Közigazgatási Kódex másfél éve van a parlament előtt, alkotmánybírósági javaslatcsomagot is kapott, a honatyákra kellene bízni ezek megvitatását. Ilyen fajsúlyú kérdéseket nem három ember kell eldöntsön egyik napról a másikra” — nyomatékosította Pataki Csaba a helyhatósági választási törvény sürgősségi kormányrendelet általi módosítása kapcsán.

Május közepén Viorica Dăncilă miniszterelnök épp szatmárnémeti kampánylátogatásán jelentette be: mivel a polgármesterek „már nagyon várják” a közigazgatási törvény elfogadását, ezért a kormány nem húzza tovább az időt s várja meg, hogy a parlament újra megvitassa az alkotmánybírósági normakontrollon korábban megbukott tervezetet, hanem sürgősségi rendelettel fogadja el a jogszabályt az EP-választások után. Viszont a közigazgatási minisztérium által múlt héten közvitára is bocsátott rendelettervezet egyrészt már nem tartalmazza azokat a nyelvi jogokat bővítő előírásokat, amelyek az RMDSZ javaslatára korábban bekerültek a parlamentben elfogadott törvénykönyvbe, másrészt azonban tartalmaz olyan „újításokat”, amelyek nem hogy nem szerepeltek a törvénykönyv parlamenti vitáján elhangzó módosító javaslatok között, de még csak fel sem vetődtek, szóba sem kerültek. Az egyik ilyen hirtelen újítás az, amelynek értelmében a megyei tanácselnököket (ismét) közvetlen módon választanák meg az önkormányzati választásokon; azaz nem a tanács tagjai döntik el, ki is legyen közülük az elnök, hanem az a „befutó”, aki egy sikeres kampányhadjárat végén a legtöbb voksot kapja a lakosságtól (függetlenül attól, hogy van-e közigazgatási, pénzügyi, vezetési-irányítási, hosszú távú fejlesztési stb. ismerete, gyakorlata, rátermettsége, együtt tud-e működni a tanáccsal — egyszóval bárkiből lehet tanácselnök, akár tornatanárból is). „A polgármester, a helyi tanács és a megyei tanács intézménye külön entitásként van meghatározva az Alkotmányban — olyan, hogy megyei tanácselnök intézmény, nem létezik, ezért nem is kell kötelező módon a lakosságnak megválasztania azt a személyt, mint például egy polgármester esetében. Arról már nem is szólva, hogy a tanácselnöknek jóval ‘korlátozottabbak’ és mások a lehetőségei, mint egy polgármesternek; ő köteles véglegesíteni a grémium döntését, de ha nem áll mögötte a többség, akkor négy évig nem is fog működni sem a megye vezetése, sem gazdasági, infrastrukturális fejlesztések, beruházások nem lesznek, csak hangzatos szappanbuborék-ígéretek, miközben egy helyben topog minden. Volt már ilyenre példa bőven az országban, de Szatmár megyében is” — mondja Pataki, hozzátéve: a tanácselnök-választás módjának módosítása csak egy furcsasága a közigazgatási rendelettervezetnek, de sokkal komolyabb probléma, hogy a kisebbségi jogokat bővítő rendeletek „kimaradtak” a gyűjtőtörvényből, „s megint az lesz, hogy egy helyett két külön törvény szabályoz valamit (lehetőleg egymásnak részben vagy teljesen ellentmondva, ahogy az Romániában szokás), még jobban összekutyulva a dolgokat.

Szabó Kinga Mária

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
 • Nincs kapcsolodó cikk
APRÓHIRDETÉS
SZATMÁRI NAP
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Mit teszel szíved egészségének megóvása érdekében?
Naponta legalább 20 percert sétálok
Sok gyümölcsöt fogyasztok
Figyelek arra, hogy eleget aludjak
Megválogatom, milyen ételeket fogyasztok
Nem foglalkozom különösebben ilyesmivel
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
SEBESSÉGMÉRÉS
 • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
 • Az összes megtekintése
  Radarok Szatmár megyében
  (2019. október 20.)


  KONYHA
  Hozzávalók: 60 dkg sertéstarja, só, frissen őrölt bors, 3 ek. napraforgóolaj, 8 dkg füstölt szalonna, 2 fej vöröshagyma, 1 ...