Választás: amikor a sok is kevés
Utoljára módositva: 2019-05-27 12:53:21

Az országos átlaghoz képest kevesen, a várhatóhoz arányítva szép számban mentek szavazni a nagykárolyiak és környékbeliek, szinte a helyhatósági választásokon mértekhez volt hasonlítható a részvétel.

Jelentősnek mondható a szavazási kedv Nagykároly és vidéke viszonylatában. Igaz, a lapzártánk előtti adatok is azt vetítik előre, hogy jócskán elmarad az országosan kimagasló voksolási mutatókkal rendelkező megyékhez, így például Kolozshoz képest. Mindazonáltal az öt évvel ezelőttihez viszonyítva jelentősebb, már-már a helyhatósági választásokon mértekhez hasonlítható a részvétel.

19 óra körül Nagykárolyban 7500-an voksoltak az európai parlamenti választáson, azaz a választási névjegyzékben szereplő több mint 20 ezer személy 36 százaléka. Ugyan a nap kezdetén a férfiak választási hajlandósága volt nagyobb, a későbbiekben átvették a vezető szerepet a szebbik nem tagjai — például este 7 órakor 3908 nő szavazott, illetve 3527 férfi.

A környékbeli településeken élőket kevéssé sikerült megszólítaniuk a politikai szereplőknek. Börvelyben közel 1000-en járultak az urnák elé az EP-választás kapcsán — valamivel nagyobb arányban a Krasznán túli részen, azaz a tulajdonképpeni Börvelyben, mint a községhez tartozó Lucăceni faluban kialakított választóközpontban. A szomszédos, ám kisebb Kálmándon hozzávetőleg 500-an szavaztak kora estig. Kaplonyban valamivel több mint kétszer annyian, azaz 1000-en. Mezőfényen 739-en, Csomaközön 366-an, a szintén MPP-s vezetőségű Mezőterem községben pedig 621-en.

Kovács Jenő nagykárolyi polgármester 10 órakor szavazott a felesége társaságában. Egyébként fia, menye és az egyik unokája szintén akkor voksolt. Érdeklődésünkre elmondta, hogy Európa keresztény mivoltának védelmében érezte fontosnak az urnák elé járulni. Mint fogalmazott: „Annak érdekében voksoltam, hogy további támogatásokat pályázhasson meg a város. Nagykároly számára az európai uniós források jelentik a fejlődés lehetőségét. Fontosnak tartom, hogy erős képviseletünk legyen az Európai Parlamentben, ez a jövőnk záloga.”

 

 

Megyeri Tamás Róbert

 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
 • Nincs kapcsolodó cikk
APRÓHIRDETÉS
SZATMÁRI NAP
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Figyelemmel követed-e az országban zajló politikai eseményeket?
Természetesen, a csapból is ez folyik
Persze, követem és egyetértek a tüntetőkkel
Dragnea és a Dăncilă-kormány mondjon le!
Nem érdekel egyáltalán a politika
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
SEBESSÉGMÉRÉS
 • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
 • Az összes megtekintése
  Radarok Szatmár megyében
  (2019. szeptember 22.)


  KONYHA
  Hozzávalók 4–6 pohárhoz: 50 dkg sárgabarack, 25 dkg zabkeksz, 2 dl habtejszín, porcukor, 2 csomag vaníliás cukor, őrölt fahéj. ...