Választások éve az idei
Utoljára módositva: 2014-01-14 11:14:32

Májusban, az európai parlamenti választásokkal egy időben, népszavazást szerveznek hazánkban az alkotmánymódosításról, míg az államelnök-választás napja november 1-je vagy 8-a lesz.

 

Hétfőn a Szociálliberális Szövetség (USL) vezetői, Victor Ponta (Szociáldemokrata Párt – PSD) és Crin Antonescu (Nemzeti Liberális Párt – PNL) szövetségük megerősítésében állapodtak meg. A két vezető sajtótájékoztató keretében jelentette be, sikerült megállapodniuk, hogy Antonescu marad az USL közös államfőjelöltje, az USL-t alkotó pártok — PSD, PNL és a Konzervatív Párt (PC) — ezentúl egységesen szavaznak a parlamentben, a vitás kérdésekben pedig előzetesen egyeztetnek. Az USL arról is döntött, hogy az államfőválasztást 45 nappal a tisztségben lévő elnök mandátumának lejárta előtt rendezik meg. Traian Băsescu második mandátuma 2014. december 21-én jár le, így a voksolást várhatóan november 1-jén vagy 8-án szervezik meg. Az USL pártjai külön indulnak a májusi európai parlamenti választásokon, de jelöltjeik tartózkodnak egymás támadásától. Az USL vezetői megerősítették, hogy az EP-választásokkal egy időben akarják megszervezni a népszavazást az alkotmány módosításáról. A még érvényben lévő 50%-os érvényességi küszöb meghaladása érdekében az alkotmánymódosításról rendezendő májusi népszavazás kétnapos lesz. A referendumnak egy másik választási procedúrával való összekötése azt a célt szolgálja, hogy az ellenzék ne biztathassa távolmaradásra híveit. Az USL vezetőségi ülésén úgy döntöttek, hogy új választási törvényt dolgoznak ki, amely 300 főre korlátozná a képviselőház létszámát, a honatyákat pedig pártlistákról, szavazatarányosan választanák meg az állampolgárok.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
APRÓHIRDETÉS
SZATMÁRI NAP

Helyfoglalás
Felhőkarcoló
Ma, 21:00
Will Sawyer (Dwayne Johnson), aki egykor az FBI túszmentő osztagát vezette, jelenleg felhőkarcolókra specializálódott biztonsági szakértőként dolgozik. Legújabb megbízása miatt Hongkongba utazik, amikor a világ legmagasabb épülete hirtelen kigyullad, és őt kiáltják ki felelősnek. Will ellen körözést adnak ki, így kell megállítania az igazi felelősöket, tisztára mosnia a nevét, és legfőként megmenteni a családját, akik az épületben rekedtek... a tűzvonal fölött.
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Mit szólsz a 2018-as világbajnokság eredményéhez?
Várható volt, megérdemeltem nyertek a franciák
A horvátok jobbak voltak
Mindegy volt, ki nyeri
Nem néztem a VB-t
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
HOROSZKÓP
Válassza ki csillagjegyét:
2018. július 19.
Most tisztázhatja azokat a problémákat barátaival vagy ismerőseivel, amelyek érzése szerint a mostani félreértéseket generálták.
SEBESSÉGMÉRÉS
  • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
  • Az összes megtekintése
    Radarok Szatmár megyében
    (2018. július 19.)


    KONYHA
      Hozzávalók: 1 csomag rétestészta (de leveles tésztával is jó), 10 dkg spenót, 20 dkg túró, 1 db tojás, ...