Valentine’s vagy Bálint?
Utoljára módositva: 2014-02-14 11:16:17

A szerelem ezerarcú, minden arcának más színe, más íze, más fénye van, és ahány szerelmi történet, mindegyik más hangon jelzi létét. Ma már napjuk is van a szerelmeseknek, e körül sok a vita, nem mindenki ismeri el a Bálint-napot, Valentine’s — Amerikából jött — nem a mienk, még egy új szokás, ami megfertőzi a hagyományainkat. Ezt vallottam én is — vagy még mindig ezt vallom? —, de úgy eldivatosodott ez az ünnep, hogy aligha tudnánk megkerülni — és egyébként minek? —, gondolkodom magamban. A krumpli, a bab és a kukorica is Amerikából jött, és milyen jól megvagyunk velük, csak nem szabad összekeverni a recepteket. Miért zavar minket, ha a Bálint-nap egybeesik a Valentine’s-szal , a húsvétot sem ünnepeljük minden évben külön, meglátszik az az embereken, hogy ki melyik ünnepet tartja. A Valentine’s-osok a külsőségekre koncentrálnak: hatalmas vörös plüss-szív, csoki-rózsa, nagy buli és semmi érzelem. A Bálint-napot ünneplőkről nem tudjuk, hányan vannak, mert ők zárkózottabbak. Számukra ez a nap ugyanolyan, mint bármelyik másik. Ugyanúgy találkoznak valahol, mint máskor, ha házasságban élnek, ugyanúgy hazamennek, mint máskor, megölelik, megcsókolják egymást, megbeszélik a napi dolgaikat, és minden úgy történik, mint máskor, hiszen számukra minden nap Bálint-nap. Van azonban egy harmadik kategória, ezzel vannak a problémák, és ezek vannak sokan. Reggel késve kelnek, szinte arra sem marad idejük, hogy egy-két szót váltsanak egymással. Elrohannak a munkába, leróják a napi robotot, majd fáradtan hazamennek, bosszankodva elvégzik a fontosabb dolgaikat, és fáradtan ágyba esnek. Ez az emberkategória az, amelyik életuntan azon töpreng, hogy a világ melyik tájára kellene költözni, hogy jobbá, szebbé tegye az életét. Sokan elmennek, sokan csalódnak, mert megtapasztalják, hogy ott se jobb. Visszatérve a szerelemre, elgondolkozhatunk, hogy a mindennapi élet nehézségein mennyire könnyít az, ha két ember tud szépet és jót nyújtani egymásnak. És azon, hogy meddig tud fényes lenni az, amit egymásnak nyújtanak. Az emberek nagy része abban téved el, hogy gyakran túl előre néz, keveset foglalkozik a jelennel, egy idő után pedig azt tapasztalja, hogy az élete nagy része üres, kihasználatlan múltból áll. És most gondolkozzunk el, mi a fontos: az alkalmi csoki-rózsa vagy az állandó egymásra figyelés?

Elek György

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
 • Nincs kapcsolodó cikk
APRÓHIRDETÉS
Állás
Gyakorlattal rendelkező sofőrt keresünk nyergesvontatóra, uniós munkára, egygazdás,...
Tovább >>>
Állás
Németországi munkalehetőség Bayern-Nürnberg környékén. Beteggondozót, házi ápolót keresünk...
Tovább >>>
SZATMÁRI NAP

Helyfoglalás
Előzetes
Thor: Ragnarök
Ma, 16:45
A Marvel Studios új filmjében Thort pörölyétől megfosztva bebörtönzik az univerzum túlsó felén. Az idővel versenyt futva próbál visszajutni Asgardba, és megállítani a Ragnarököt; egy háborút, ami otthonának pusztulásával és az asgardi civilizáció eltűnésével járhat, és amit egy mindenható új ellenség, a könyörtelen Hela idézett elő. Először azonban túl kell élnie egy halálos gladiátorviadalt, amelyben ellenfele korábbi szövetségese és szintén a Bosszúállók tagja: a hihetetlen Hulk!
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2
Elek György könyvbemutató
Ma, 17:00
Lélek és test hálószobája című könyv bemutatója.
pin Szatmári Római Katolikus Püspöki Hivatal

Helyfoglalás
Megjött apuci 2
Ma, 19:20
Brad (Will Ferrell) és Dusty (Mark Wahlberg) elérték a lehetetlent: barátok és apatársak lettek. Minden simán megy, amíg Dusty régi motoros, macsó faterja, Kurt (Mel Gibson) és Brad ultraérzékeny és érzelmes apja, Don (John Lithgow) meg nem érkeznek a karácsonyi ünnepekre. Kurtnak feltett szándéka, hogy éket verjen Dusty és Brad közé. Vajon a fiúk össze tudnak-e dolgozni, hogy bebizonyítsák Kurtnak, hogy működik a modern nevelésük, és sikerül összehozniuk a nagy családi karácsonyt? A nagysikerű
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2
Bluescore
Ma, 20:00
Koncert
Club Poesis

Helyfoglalás
Az igazság ligája
Ma, 21:05
Bruce Wayne tudja, hogy nem vonulhat vissza. A világnak szüksége van rá, és a hozzá hasonlókra, mert különben védtelen. Új szövetségese, Diane Prince segítségével csapatot toboroz. Ehhez hasonló nem történt még soha: Batman és Wonder Woman mellé felsorakozik egy csapat metahumán: Aquaman, Cyborg és Flash. És amikor végre összefognak, rá kell jönniük, hogy talán még az ő egyesített erejük is kevés. Lassúak voltak. A Földet fenyegető katasztrófa már nagyon közel jár, és elképesztő hatalommal bír.
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Szoktál-e adventi koszorút készíteni?
Igen, minden évben közösen készítünk adventi koszorút
Nem készítek, inkább megveszem az üzletből
Megvan tavalyról ezért nem készítek/vásárolok újat
Nincs adventi koszorúnk
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
SEBESSÉGMÉRÉS
 • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
 • Az összes megtekintése
  Radarok Szatmár megyében
  (2017. november 23.)


  KONYHA
  Hozzávalók: 1 db sütőtök, 2–3 db cékla, olívaolaj, só, bors, 1 nagy marék dió, frissen reszelt szerecsendió, 4 szelet ...