Vállalkozóbarát város lennénk?!
Utoljára módositva: 2017-11-27 14:04:00

Olvasom pénteken Kereskényi Gábor polgármester Facebook-bejegyzését, miszerint: „A Szatmárnémeti Polgármesteri Hivatal az elmúlt egy évben sokat tett azért, hogy »vállalkozóbarát« várossá tegye Szatmárnémetit, és ennek most már láthatóak a konkrét eredményei is.”

Komolyan? Konkrétan mit, ha szabad megkérdeznünk? Vállalkozóbarát? Mégis mit takar ez? Miért lenne Szatmárnémeti kedvezőbb egy vállalkozás számára, mint például Nagybánya, Kolozsvár vagy akár Nagykároly? Egyvalamiben biztos, mégpedig a kedvezőbb bérekben, de ezt enyhén szólva is túlzás a Szatmárnémeti Polgármesteri Hivatal eredményei között említeni.

Tovább idézve a polgármester urat: „Az, hogy a legnagyobb romániai szoftverkészítő cég, a Bitdefender Kínából Szatmárnémetibe teszi át a székhelyét, azt jelenti, hogy jó úton járunk. Ezzel pedig új munkahelyeket teremtünk az itteniek számára.” Átteszi a székhelyét Kínából Szatmárnémetibe? Dehogy teszi. Soha nem is volt Kínában a székhelye, és meg lennénk lepődve, ha egyáltalán felmerült volna bennük, hogy szatmári székhelyet nyissanak. Úgy tűnik, hogy nem igazán vagyunk tisztában a fogalmakkal. Legjobb tudomásunk szerint a méltán híres Bitdefender cég egy szerződést kötött a szatmári székhelyű Zollner vállalattal, ahol megvan mindaz a technikai háttér, ami ahhoz kell, hogy ezt a korszerű új terméket a Zollner szatmári csarnokaiban állítsák elő. És ebben, valljuk be, nagyon nagy szerepe van Leitner István Zollner-igazgatónak, aki valószínűleg jóval azelőtt tárgyalt már e témában a Bitdefender képviselőivel, mielőtt jelenlegi polgármesterünk elfoglalta volna a helyét a város élén. Arról nem is beszélve, hogy az egész bejegyzésből hiányoljuk a szatmáriságot, azt, hogy egy szóval sem volt megemlítve a szatmári cég, hiszen végső soron annak a csapatnak a munkája és érdeme ez a kétségkívül rendkívüli eredmény, és talán egy picike dicséretet a Zollner is megérdemelt volna.

Végezetül pedig engedtessék meg nekünk, hogy egy kicsivel kritikusabb hangot üssünk meg a polgármesteri hivatal PR-osztályával szemben. Nem tudjuk, ki írja a polgármester úr PR-anyagait, és azt sem, hogy ezért milyen bért fizet neki a polgármesteri hivatal, de akármennyi is legyen az, talán érdemes lenne elgondolkodni rajta, hogy van-e értelme ennek az osztálynak, legalábbis egyeseknek. Ahelyett, hogy ilyen és ehhez hasonló bakikkal rontják mind a város, mind pedig a polgármester úr hírnevét, jó lenne elgondolkodni azon, hogy ezek a személyek más szakterületen hasznosítsák tudásukat, és semmiképpen nem közpénzből. Sőt, ha a városvezetés szétnézne egy kicsit a többi osztályon is, valószínűleg találna még néhány olyan kollégát, aki biztosan többre lenne képes a magánszférában. Sőt, néhány városi fennhatóság alá tartozó „közszolgálati” cégnél is van néhány olyan PR-, jogi vagy akármilyen referens, akinek a tehetsége kiaknázatlan marad, hiszen ezek a cégek nem arról híresek, hogy túl gyakran kellene kifelé kommunikálniuk. Legalábbis ami a sajtóosztályt illeti. Miközben azon gondolkodik a városvezetés, hogy mennyivel emelje meg a helyi adókat, parkolóbérletek árát, és milyen módon tegye még „vállalkozóbarátabbá” a várost a céges ingatlanadók emelésével, érdemes lenne szétnézni, hogy konkrétan honnan tud a város lefaragni a bérköltségekből és egyéb olyan költségekből, amelyek eleve túlzottan előnytelenek Szatmárnémeti lakosainak… Ja, hogy ez nem olyan egyszerű, mint kijelenteni, hogy adót emelünk? Nos uraim, Isten hozta önöket a való világban!

Baranyai Zoltán

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
 • Nincs kapcsolodó cikk
APRÓHIRDETÉS
Állás
Nürnberg környékén (Bayern) otthoni, 24 órás idősápolás-háztartásbeli személyek...
Tovább >>>
SZATMÁRI NAP
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Milyen karácsonyi ajándékokat részesítesz előnyben?
Általában élményt adok ajándékba
A hasznos dolgokat részesítem előnyben
Ár alapján választok ajándékot, ami éppen belefér a keretbe
Mindig megkérdezem az ajándékozottat, ő mit szeretne kapni
Nem szoktam ajándékozni
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
SEBESSÉGMÉRÉS
 • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
 • Az összes megtekintése
  Radarok Szatmár megyében
  (2018. december 15.)


  KONYHA
  Hozzávalók a tésztához: 35 dkg finomliszt, 4 db tojás, 15 dkg kristálycukor, 25 dkg méz, 1 tk. szódabikarbóna, 1 ...