Vállalni kell a kockázatokat
Utoljára módositva: 2014-02-27 10:17:17

Ioan Burlacu szilágypéri mezőgazdasági vállalkozó háromszáz hektár szántóföldön gazdálkodik, és csupán öt személyt foglalkoztat a családtagokon kívül, mégis tud eredményeket elérni.

 

Ioan Burlacu

Szilágypért a múltban a megye legeredményesebb mezőgazdasági vidékeként tartották nyilván, pedig a szántóföldjei nem a legtermékenyebbek, megművelni sem könnyű ezeket, mert a dombos területeken a traktornak sem könnyű le-fel járni. Ioan Burlacu háromszáz hektáron gazdálkodik, nem dicsekszik, de nem is panaszkodik. Az egykori mtsz idejében ennyi területen egy egész csoport dolgozott, ő most három traktorral és a traktorokhoz szükséges tartozékokkal, három traktoristával és két napszámossal dolgozza meg a földjét. Igaz, csupán búzát, kukoricát és napraforgót termeszt. Azért ezt a három kultúrát, mert a Promat cég, amelyik ott van helyben, megelőlegezi a vetőmagokat és a vegyszereket, és felvásárolja a terményt, így nem okoz gondot az értékesítés.

 

Beleszól az időjárás

 

Az idei tél nem volt a legmegfelelőbb, nem mindig jó az, ha nincs hó, és nincs hideg. Az őszi szántásnak nagyon fontos a hó és a hideg, hogy a talaj szívja meg magát nedvességgel, ami ha megfagy, szétrepeszti a nagy rögöket. A hideggel a kártevők is elpusztulnak a talajban, főként a kukorica kártevői, amelyek ha átvészelik a könnyű telet, tavasszal, nyáron tönkretehetik az egész termést. A mostani enyhe időjárás amiatt sem kedvező, mert lágy a föld, nem lehet elszórni a műtrágyát, a nedves, dombos talajon hamar lefolyik a vegyszer, és nem lesz meg a hatása.

Burlacu elmondta, hogy az időjárás sokszor beleszól a mezőgazdasági munkába, de a gazda, ha fel van készülve, vannak gépei, kihasználhatja azt a néhány napot, amikor jó az időjárás, és el tudja végezni az időszerű munkálatokat, de olyankor nincs este és nincs vasárnap.

„Sokan csak siránkoznak — jegyezte meg Burlacu —, ahelyett hogy tennék a dolgukat. A mezőgazdaság mindig nélkülözhetetlen ágazat volt, és az is marad. Sajnos, sok a tehetetlen ember, aki nem mer belevágni a dolgokba, nem mer kockáztatni. A mezőgazdaságból csak az nem tud megélni, aki nem ért hozzá”.

 

Elek György

 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
APRÓHIRDETÉS
Állás
Tapasztalt szakácsot keresünk Ausztriába. Telefon: 004369911015847.
Tovább >>>
Állás
Németországi munkalehetőség Bayern-Nürnberg környékén. Beteggondozót, házi ápolót keresünk...
Tovább >>>
SZATMÁRI NAP

Helyfoglalás
Előzetes
Szörnyen boldog család
Ma, 16:55
Wishbonék messze nem a legboldogabb család. Emma, egy csőd szélén álló könyvesboltot vezet, míg férje, Frank túl sokat dolgozik és szenved zsarnok főnökétől. Öntudatos lánya, Fay, épp az első szerelmet éli meg, míg fiát, a kis zsenit, Maxot csúfolják az iskolatársai. De ez még nem minden! Egy jelmezes buliban egy gonosz boszorkány szörnyekké varázsolja őket: Emma vámpírrá, Frank Frankenstein szörnyévé, Fay egy múmiává, Max pedig egy vérfarkassá változik. Kalandos hajsza indul a banya után a fél
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Felkészítetted-e már autódat a télre?
Igen, mindig időben felkészítem
Még nem, de a napokban már esedékes
Nem sietem el a dolgot, még van rá időm
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
HOROSZKÓP
Válassza ki csillagjegyét:
2017. október 19.
Szíve mélyén pontosan tudja már régóta, hogy csak ki kellett várnia a megfelelő időt, hogy végre közel kerüljenek egymáshoz kiszemeltjével.
SEBESSÉGMÉRÉS
  • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
  • Az összes megtekintése
    Radarok Szatmár megyében
    (2017. október 19.)


    KONYHA
    Hozzávalók: 40 dkg pulykamell, 40 dkg fusilli tészta, 1 db citrom reszelt héja és leve, 2 gerezd fokhagyma, 1 ...