Vállalni kell a kockázatokat
Utoljára módositva: 2014-02-27 10:17:17

Ioan Burlacu szilágypéri mezőgazdasági vállalkozó háromszáz hektár szántóföldön gazdálkodik, és csupán öt személyt foglalkoztat a családtagokon kívül, mégis tud eredményeket elérni.

 

Ioan Burlacu

Szilágypért a múltban a megye legeredményesebb mezőgazdasági vidékeként tartották nyilván, pedig a szántóföldjei nem a legtermékenyebbek, megművelni sem könnyű ezeket, mert a dombos területeken a traktornak sem könnyű le-fel járni. Ioan Burlacu háromszáz hektáron gazdálkodik, nem dicsekszik, de nem is panaszkodik. Az egykori mtsz idejében ennyi területen egy egész csoport dolgozott, ő most három traktorral és a traktorokhoz szükséges tartozékokkal, három traktoristával és két napszámossal dolgozza meg a földjét. Igaz, csupán búzát, kukoricát és napraforgót termeszt. Azért ezt a három kultúrát, mert a Promat cég, amelyik ott van helyben, megelőlegezi a vetőmagokat és a vegyszereket, és felvásárolja a terményt, így nem okoz gondot az értékesítés.

 

Beleszól az időjárás

 

Az idei tél nem volt a legmegfelelőbb, nem mindig jó az, ha nincs hó, és nincs hideg. Az őszi szántásnak nagyon fontos a hó és a hideg, hogy a talaj szívja meg magát nedvességgel, ami ha megfagy, szétrepeszti a nagy rögöket. A hideggel a kártevők is elpusztulnak a talajban, főként a kukorica kártevői, amelyek ha átvészelik a könnyű telet, tavasszal, nyáron tönkretehetik az egész termést. A mostani enyhe időjárás amiatt sem kedvező, mert lágy a föld, nem lehet elszórni a műtrágyát, a nedves, dombos talajon hamar lefolyik a vegyszer, és nem lesz meg a hatása.

Burlacu elmondta, hogy az időjárás sokszor beleszól a mezőgazdasági munkába, de a gazda, ha fel van készülve, vannak gépei, kihasználhatja azt a néhány napot, amikor jó az időjárás, és el tudja végezni az időszerű munkálatokat, de olyankor nincs este és nincs vasárnap.

„Sokan csak siránkoznak — jegyezte meg Burlacu —, ahelyett hogy tennék a dolgukat. A mezőgazdaság mindig nélkülözhetetlen ágazat volt, és az is marad. Sajnos, sok a tehetetlen ember, aki nem mer belevágni a dolgokba, nem mer kockáztatni. A mezőgazdaságból csak az nem tud megélni, aki nem ért hozzá”.

 

Elek György

 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
APRÓHIRDETÉS
SZATMÁRI NAP
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Te megvetted-e már a karácsonyi ajándékokat?
Igen, mindig jó előre készülök, hogy semmit se felejtsek el
Még folyamatban van az ajándékok beszerzése
Nem vásárolok, saját kezűleg készítem el azokat
Dehogy, majd utolsó percben kapkodok, mint általában
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
HOROSZKÓP
Válassza ki csillagjegyét:
2017. december 15.
Ne hagyja figyelmen kívül a környezetében élők véleményét, hiszen olyan kérdésben készül dönteni, amely őket is közelről érinti.
SEBESSÉGMÉRÉS
  • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
  • Az összes megtekintése
    Radarok Szatmár megyében
    (2017. december 15.)


    KONYHA
    Hozzávalók: 1 db sütőtök, 2–3 db cékla, olívaolaj, só, bors, 1 nagy marék dió, frissen reszelt szerecsendió, 4 szelet ...