Vállalni kell a kockázatokat
Utoljára módositva: 2014-02-27 10:17:17

Ioan Burlacu szilágypéri mezőgazdasági vállalkozó háromszáz hektár szántóföldön gazdálkodik, és csupán öt személyt foglalkoztat a családtagokon kívül, mégis tud eredményeket elérni.

 

Ioan Burlacu

Szilágypért a múltban a megye legeredményesebb mezőgazdasági vidékeként tartották nyilván, pedig a szántóföldjei nem a legtermékenyebbek, megművelni sem könnyű ezeket, mert a dombos területeken a traktornak sem könnyű le-fel járni. Ioan Burlacu háromszáz hektáron gazdálkodik, nem dicsekszik, de nem is panaszkodik. Az egykori mtsz idejében ennyi területen egy egész csoport dolgozott, ő most három traktorral és a traktorokhoz szükséges tartozékokkal, három traktoristával és két napszámossal dolgozza meg a földjét. Igaz, csupán búzát, kukoricát és napraforgót termeszt. Azért ezt a három kultúrát, mert a Promat cég, amelyik ott van helyben, megelőlegezi a vetőmagokat és a vegyszereket, és felvásárolja a terményt, így nem okoz gondot az értékesítés.

 

Beleszól az időjárás

 

Az idei tél nem volt a legmegfelelőbb, nem mindig jó az, ha nincs hó, és nincs hideg. Az őszi szántásnak nagyon fontos a hó és a hideg, hogy a talaj szívja meg magát nedvességgel, ami ha megfagy, szétrepeszti a nagy rögöket. A hideggel a kártevők is elpusztulnak a talajban, főként a kukorica kártevői, amelyek ha átvészelik a könnyű telet, tavasszal, nyáron tönkretehetik az egész termést. A mostani enyhe időjárás amiatt sem kedvező, mert lágy a föld, nem lehet elszórni a műtrágyát, a nedves, dombos talajon hamar lefolyik a vegyszer, és nem lesz meg a hatása.

Burlacu elmondta, hogy az időjárás sokszor beleszól a mezőgazdasági munkába, de a gazda, ha fel van készülve, vannak gépei, kihasználhatja azt a néhány napot, amikor jó az időjárás, és el tudja végezni az időszerű munkálatokat, de olyankor nincs este és nincs vasárnap.

„Sokan csak siránkoznak — jegyezte meg Burlacu —, ahelyett hogy tennék a dolgukat. A mezőgazdaság mindig nélkülözhetetlen ágazat volt, és az is marad. Sajnos, sok a tehetetlen ember, aki nem mer belevágni a dolgokba, nem mer kockáztatni. A mezőgazdaságból csak az nem tud megélni, aki nem ért hozzá”.

 

Elek György

 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
APRÓHIRDETÉS
SZATMÁRI NAP

Helyfoglalás
Előzetes
Annabelle 2. - A teremtés
Ma, 20:55
Leírás: A félelem nem múlik el. A Gonoszt nem lehet lerázni: mindig visszatér, és arra csap le, aki a leginkább megérdemelné a jót. Egy babakészítő évekkel ezelőtt elveszítette a lányát, és még mindig nem heverte ki a tragédiát. Azt hiszi, a jóság segít majd felejtenie és megbékélnie. Ezért amikor ő és a felesége hírét veszi, hogy valahol a környékükön bezárnak egy árvaházat, befogadják magukhoz az intézményt vezető apácát és neveltjeit: egy csapat árva kislányt. De a lányokkal még valami érkez
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Milyen programok érdekelnek leginkább az idei PMN-en?
Természetesen a koncertek
A nivós színházi előadások
A hagyományőrző néptáncok, népzenei előadások
A bábszínházi előadások
A gasztronómiai programok
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
HOROSZKÓP
Válassza ki csillagjegyét:
2017. augusztus 22.
Figyeljen oda kedvese mellékesen kimondott kívánságaira, mert ezek valójában nagyon is fontosak számára, csak nem akarja Önt terhelni.
SEBESSÉGMÉRÉS
  • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
  • Az összes megtekintése
    Radarok Szatmár megyében
    (2017. augusztus 22.)


    KONYHA
    Hozzávalók: 8 dkg lila hagyma, 50 dkg paradicsom, 25 dkg koktélparadicsom, 10 dkg joghurt, 1 dl tejszín + a ...