Válságok világa
Utoljára módositva: 2019-03-29 15:16:16

Szociológusok és társadalomkutatók keresik a választ arra az utóbbi évtizedekben rendszeresen felmerülő kérdésre, hogy morális, gazdasági vagy politikai válságban van-e a világ. A kérdésre adott válaszok eltérőek, ezért inkább nevezhetjük azokat magyarázkodásoknak, mint válaszoknak.

Vannak, akik azt állítják, hogy morális válság van, mert alapvető normák váltak bizonytalanná, megkérdőjelezhetővé. Lehet magyarázni, de nem lehet egyértelmű választ adni arra a kérdésre, mi vezetett oda, hogy egyre többen megengedik maguknak, hogy nem tartják be az alapvető normákat, és hogy ennek nincsenek következményei. Ebből fakad, hogy az emberi jogokra hivatkozva a társadalomban kialakul a mindenkinek mindent szabad állapot, aminek természetes következménye a morális válság.

Vannak, akik határozottan azt vallják, hogy nem a gazdasági, hanem a morális válság teszi ennyire törékennyé az emberi morált. Az erkölcsi válság mindig magával hozza a politikai és a gazdasági válságot. Az erkölcsi válság idején általában egy olyan politikai elit kerül hatalomra, amelyiknek a munkássága gazdasági válsághoz vezet. Ilyenkor a szellemi élet háttérbe szorul, a pénzhajhászás és a hatalom megszerzése a legfontosabb, ez pedig nem igazán valósulhat meg morális körülmények között. Mivel a politikai és a gazdasági élet nem mindig a szellemi értékek mentén alakul, az eredmények hiányosak, túl sok a rés, ami szétszóródáshoz vezet.

Vannak, akik azt állítják, a világ olyan irányba halad, ahol a hagyományos erkölcsi normák és értékek tisztelői és követői hátrányos helyzetbe kerülnek, lemaradnak azoktól, akik a Nyugatról érkező nézeteket fogadják el. Nem azok válnak a társadalomban elismertekké, példaképekké, akik több-kevesebb dolgot elértek már pályafutásuk során, hanem azok a felfuttatott sztárok, akik mögött nincsenek pozitív teljesítmények.

Az erkölcsi válság kihat az emberek mindennapi életére, úgy érzelmileg, mint gazdaságilag. A legtöbben ebben ezt csak akkor érzik, amikor anyagi problémák merülnek fel. Az érzelmi világuk elmerevedése, lankadása és megsérülése akkor jön a felszínre, amikor már megjelennek az anyagi nehézségek, de akkor sem az érzelmi gondok megszüntetésére törekszenek, hanem az anyagi egyensúly helyreállítására. Ez az a holtpont, amiből nehéz kibillenni, nehéz továbblépni egy élhető hétköznapokat biztosító életformába. A jelenben az a jelszó: ha az ember akar valamit, akkor a morál nem számít. De ahhoz, hogy jobban éljünk, törekednünk kell arra, hogy jobb emberekké váljunk.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
 • Nincs kapcsolodó cikk
APRÓHIRDETÉS
SZATMÁRI NAP

Helyfoglalás
Volt egyszer egy... Hollywood
Ma, 21:00
1969, Los Angeles. Egy munka nélkül maradt, western tévésorozatából kikerült, munkanélküli színész (Leonardo DiCaprio) és jó barátja, kaszkadőre (Brad Pitt) együtt próbálnak boldogulni Hollywood kegyetlen világában. Ez a világ azért kegyetlen, mert változik: Rick és Cliff eddig kiismerte magát a showbizniszben, de most bármerre járnak, arra kell rácsodálkozniuk, hogy minden megváltozott: a szabályok, a főnökök és a nők is…. Nincs nagyobb esemény annál a filmes világban, mint amikor Tarantino re
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
NINCS POLL
SEBESSÉGMÉRÉS
 • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
 • Az összes megtekintése
  Radarok Szatmár megyében
  (2019. augusztus 18.)


  KONYHA
  Hozzávalók: 2 ek. vaj, 1 fej vöröshagyma, 10 dkg liszt, 3 bögre tej, 15 dkg bacon, 25 dkg cheddar ...