Változások parkolóügyben
Utoljára módositva: 2014-06-25 09:41:39

Még több lakótelepi parkolóhelyért szedne pénzt a Közterület-fenntartó — ha a tanácsosok is rábólintanak, nem lesz szükség többségi igényre ahhoz, hogy bérelhető legyen egy parkolóhely.

 

Eddig nem érte meg kiterjeszteni a szatmárnémeti lakótelepi parkolóbérlési rendszert minden parkolóhely-csoportra, de most már úgy tűnik, megéri, mert a parkolási felügyeletet is adminisztráló Közterület-fenntartó (ADP) azt kéri a városi tanácsosoktól, hogy holnapi ülésükön hagyják jóvá: nem kell a parkolóhelyek hatvan százalékára igénynek lennie ahhoz, hogy fizetésessé alakítsák az illető területet.

Fordult a kocka a tizenhatos lakótelep nagy felújítását követően, és az első nekifutásra pontra tett több száz parkolóhelyre költött pénzt vissza is szedné a lakosoktól a parkolási felügyelet közvetítésével a városvezetés. Ha holnap a tanácsosok is úgy döntenek, várhatóan augusztustól nem kell kivárnia a parkolási felügyeletnek, hogy tíz parkolóhelyből hatra legyen bérlési igény, egyéni kérésre is felfestheti a bérlés tényét szimbolizáló R betűt a parkolóhely aszfaltjára.

Cristian Bozai-Vodă ADP-igazgató szerint nagyon sokan bérelnének maguknak parkolóhelyet a 14-es és a 16-os lakótelepeken akkor is, ha nincs fizetéses rendszer alá vonva a lakásukhoz legközelebb eső parkoló-droszt, ezért döntöttek úgy, tanács elé viszik azt az elképzelést, hogy az igények számától függetlenül is bérelni lehessen parkolóhelyeket ezen a két lakótelepen. „A parkolóhelyért fizetni továbbra sem lesz kötelező — hangsúlyozta Bozai —, de ha holnap határozat lesz a tervezetből, nagyobb lesz a mozgásterünk a lakótelepi fizetéses parkolók ügyében, és a lakóknak sem kell egymásra várniuk, ha a nap huszonnégy órájában rendelkezésükre álló parkolóhelyet szeretnének maguknak.”

Az érem másik oldala az, hogy ezzel a csavarral a parkolási felügyelet elérte azt, hogy magától beinduljon az a folyamat, amit az eddigi, hatvan százalékos rendszerrel nem tudott elérni: inkább fizet az az autós is a parkolóhelyért, amelyik amúgy is találna magának helyet, amikor hazaér, mint hogy a szomszédja csapjon le a lépcsőház-bejárathoz közelebb eső helyre.

Bozai szerint ha bevezetésre kerül az egyéni kéréseket is figyelembe vevő bérlési rendszer, az sem fog nagyobb fejetlenséget okozni a lakótelepi parkolóhelyek körül, mint ami most van, a bérelt parkolót is „tartalmazó” droszt bejáratánál tábla figyelmeztet majd az intézményesített állapotra, illetve a bérelt parkoló csíkjai között nagy fehér R betű jelzi majd, hogy az illető helynek van gazdája. Továbbra is lehetőség van az évi 190 lejes bérlet mellett 300 lejes blokkolót szerelni a parkolóhely bejáratába, a nem kívánt parkolók távol tartására. Ha mégis elorozzák a bérelt parkolót, a fizetéses helyek meglétére figyelmeztető táblán feltüntetett telefonszámokon kilenctől délután ötig a parkolási felügyelet értesíthető, öt után pedig a városi rendőrség. A bérelt helyen szabálytalanul parkoló járművet nem szállítják el, annyi történik, hogy a tilosba tévedt autó sofőrje vagy tulajdonosa pénzbírságot kap.

Princz Csaba

 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
APRÓHIRDETÉS
SZATMÁRI NAP

Helyfoglalás
Épouse-moi mon pote
Ma, 15:00
Yassine, a fiatal marokkói diák Párizsban tanul építészetet. Egy szerencsétlen eseményt követően Yassine elmulasztja az egyik vizsgáját, így elveszíti vízumát. Hogy gyorsan megoldást találjon a kialakult problémára összeházasodik legjobb barátjával. A gond csak az, hogy a nyakukra mászik egy ellenőr, aki a házasság valódiságát hivatott kivizsgálni.
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2

Helyfoglalás
Rossz anyák karácsonya
Ma, 19:00
Az év legvarázslatosabb ünnepén, mikor minden pillanat csupa öröm és boldogság... na, ilyenkor köthetik csak fel igazán a gatyájukat az anyukák: jön a rohangálás az ajándékok után, a dekorálás és a napokon át tartó főzés. Nem is csoda, hogy Amy (Mila Kunis), Kiki (Kristen Bell) és Carla (Kathryn Hahn) ismét fellázad. A túlhajszolt trió megint szembe megy az árral, és magasról tesz a karácsonyi hagyományokra. A szabadelvű anyák ezúttal is a kimenőre hajtanak, a lehető legkevesebb energiából akarj
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2

Helyfoglalás
Épouse-moi mon pote
Ma, 21:00
Yassine, a fiatal marokkói diák Párizsban tanul építészetet. Egy szerencsétlen eseményt követően Yassine elmulasztja az egyik vizsgáját, így elveszíti vízumát. Hogy gyorsan megoldást találjon a kialakult problémára összeházasodik legjobb barátjával. A gond csak az, hogy a nyakukra mászik egy ellenőr, aki a házasság valódiságát hivatott kivizsgálni.
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Te megvetted-e már a karácsonyi ajándékokat?
Igen, mindig jó előre készülök, hogy semmit se felejtsek el
Még folyamatban van az ajándékok beszerzése
Nem vásárolok, saját kezűleg készítem el azokat
Dehogy, majd utolsó percben kapkodok, mint általában
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
HOROSZKÓP
Válassza ki csillagjegyét:
2017. december 13.
Régen érezte magát ilyen elégedettnek. Jól sikerült a hete, rengeteget dolgozott és könnyedén, hatékonyan tudott együttműködni másokkal.
SEBESSÉGMÉRÉS
  • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
  • Az összes megtekintése
    Radarok Szatmár megyében
    (2017. december 13.)


    KONYHA
    Hozzávalók: 1 db sütőtök, 2–3 db cékla, olívaolaj, só, bors, 1 nagy marék dió, frissen reszelt szerecsendió, 4 szelet ...