Változások parkolóügyben
Utoljára módositva: 2014-06-25 09:41:39

Még több lakótelepi parkolóhelyért szedne pénzt a Közterület-fenntartó — ha a tanácsosok is rábólintanak, nem lesz szükség többségi igényre ahhoz, hogy bérelhető legyen egy parkolóhely.

 

Eddig nem érte meg kiterjeszteni a szatmárnémeti lakótelepi parkolóbérlési rendszert minden parkolóhely-csoportra, de most már úgy tűnik, megéri, mert a parkolási felügyeletet is adminisztráló Közterület-fenntartó (ADP) azt kéri a városi tanácsosoktól, hogy holnapi ülésükön hagyják jóvá: nem kell a parkolóhelyek hatvan százalékára igénynek lennie ahhoz, hogy fizetésessé alakítsák az illető területet.

Fordult a kocka a tizenhatos lakótelep nagy felújítását követően, és az első nekifutásra pontra tett több száz parkolóhelyre költött pénzt vissza is szedné a lakosoktól a parkolási felügyelet közvetítésével a városvezetés. Ha holnap a tanácsosok is úgy döntenek, várhatóan augusztustól nem kell kivárnia a parkolási felügyeletnek, hogy tíz parkolóhelyből hatra legyen bérlési igény, egyéni kérésre is felfestheti a bérlés tényét szimbolizáló R betűt a parkolóhely aszfaltjára.

Cristian Bozai-Vodă ADP-igazgató szerint nagyon sokan bérelnének maguknak parkolóhelyet a 14-es és a 16-os lakótelepeken akkor is, ha nincs fizetéses rendszer alá vonva a lakásukhoz legközelebb eső parkoló-droszt, ezért döntöttek úgy, tanács elé viszik azt az elképzelést, hogy az igények számától függetlenül is bérelni lehessen parkolóhelyeket ezen a két lakótelepen. „A parkolóhelyért fizetni továbbra sem lesz kötelező — hangsúlyozta Bozai —, de ha holnap határozat lesz a tervezetből, nagyobb lesz a mozgásterünk a lakótelepi fizetéses parkolók ügyében, és a lakóknak sem kell egymásra várniuk, ha a nap huszonnégy órájában rendelkezésükre álló parkolóhelyet szeretnének maguknak.”

Az érem másik oldala az, hogy ezzel a csavarral a parkolási felügyelet elérte azt, hogy magától beinduljon az a folyamat, amit az eddigi, hatvan százalékos rendszerrel nem tudott elérni: inkább fizet az az autós is a parkolóhelyért, amelyik amúgy is találna magának helyet, amikor hazaér, mint hogy a szomszédja csapjon le a lépcsőház-bejárathoz közelebb eső helyre.

Bozai szerint ha bevezetésre kerül az egyéni kéréseket is figyelembe vevő bérlési rendszer, az sem fog nagyobb fejetlenséget okozni a lakótelepi parkolóhelyek körül, mint ami most van, a bérelt parkolót is „tartalmazó” droszt bejáratánál tábla figyelmeztet majd az intézményesített állapotra, illetve a bérelt parkoló csíkjai között nagy fehér R betű jelzi majd, hogy az illető helynek van gazdája. Továbbra is lehetőség van az évi 190 lejes bérlet mellett 300 lejes blokkolót szerelni a parkolóhely bejáratába, a nem kívánt parkolók távol tartására. Ha mégis elorozzák a bérelt parkolót, a fizetéses helyek meglétére figyelmeztető táblán feltüntetett telefonszámokon kilenctől délután ötig a parkolási felügyelet értesíthető, öt után pedig a városi rendőrség. A bérelt helyen szabálytalanul parkoló járművet nem szállítják el, annyi történik, hogy a tilosba tévedt autó sofőrje vagy tulajdonosa pénzbírságot kap.

Princz Csaba

 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
APRÓHIRDETÉS
Állás
Németországi munkalehetőség Bayern-Nürnberg környékén. Beteggondozót, házi ápolót keresünk...
Tovább >>>
SZATMÁRI NAP
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Felkészítetted-e már autódat a télre?
Igen, mindig időben felkészítem
Még nem, de a napokban már esedékes
Nem sietem el a dolgot, még van rá időm
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
HOROSZKÓP
Válassza ki csillagjegyét:
2017. október 17.
Ha csak a saját feje után akar menni, ne csodálkozzon, ha környezete ingerült és türelmetlen lesz egy idő után. Maradjon nyitott mások véleményére!
SEBESSÉGMÉRÉS
  • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
  • Az összes megtekintése
    Radarok Szatmár megyében
    (2017. október 17.)


    KONYHA
    Hozzávalók: 40 dkg pulykamell, 40 dkg fusilli tészta, 1 db citrom reszelt héja és leve, 2 gerezd fokhagyma, 1 ...