Változások parkolóügyben
Utoljára módositva: 2014-06-25 09:41:39

Még több lakótelepi parkolóhelyért szedne pénzt a Közterület-fenntartó — ha a tanácsosok is rábólintanak, nem lesz szükség többségi igényre ahhoz, hogy bérelhető legyen egy parkolóhely.

 

Eddig nem érte meg kiterjeszteni a szatmárnémeti lakótelepi parkolóbérlési rendszert minden parkolóhely-csoportra, de most már úgy tűnik, megéri, mert a parkolási felügyeletet is adminisztráló Közterület-fenntartó (ADP) azt kéri a városi tanácsosoktól, hogy holnapi ülésükön hagyják jóvá: nem kell a parkolóhelyek hatvan százalékára igénynek lennie ahhoz, hogy fizetésessé alakítsák az illető területet.

Fordult a kocka a tizenhatos lakótelep nagy felújítását követően, és az első nekifutásra pontra tett több száz parkolóhelyre költött pénzt vissza is szedné a lakosoktól a parkolási felügyelet közvetítésével a városvezetés. Ha holnap a tanácsosok is úgy döntenek, várhatóan augusztustól nem kell kivárnia a parkolási felügyeletnek, hogy tíz parkolóhelyből hatra legyen bérlési igény, egyéni kérésre is felfestheti a bérlés tényét szimbolizáló R betűt a parkolóhely aszfaltjára.

Cristian Bozai-Vodă ADP-igazgató szerint nagyon sokan bérelnének maguknak parkolóhelyet a 14-es és a 16-os lakótelepeken akkor is, ha nincs fizetéses rendszer alá vonva a lakásukhoz legközelebb eső parkoló-droszt, ezért döntöttek úgy, tanács elé viszik azt az elképzelést, hogy az igények számától függetlenül is bérelni lehessen parkolóhelyeket ezen a két lakótelepen. „A parkolóhelyért fizetni továbbra sem lesz kötelező — hangsúlyozta Bozai —, de ha holnap határozat lesz a tervezetből, nagyobb lesz a mozgásterünk a lakótelepi fizetéses parkolók ügyében, és a lakóknak sem kell egymásra várniuk, ha a nap huszonnégy órájában rendelkezésükre álló parkolóhelyet szeretnének maguknak.”

Az érem másik oldala az, hogy ezzel a csavarral a parkolási felügyelet elérte azt, hogy magától beinduljon az a folyamat, amit az eddigi, hatvan százalékos rendszerrel nem tudott elérni: inkább fizet az az autós is a parkolóhelyért, amelyik amúgy is találna magának helyet, amikor hazaér, mint hogy a szomszédja csapjon le a lépcsőház-bejárathoz közelebb eső helyre.

Bozai szerint ha bevezetésre kerül az egyéni kéréseket is figyelembe vevő bérlési rendszer, az sem fog nagyobb fejetlenséget okozni a lakótelepi parkolóhelyek körül, mint ami most van, a bérelt parkolót is „tartalmazó” droszt bejáratánál tábla figyelmeztet majd az intézményesített állapotra, illetve a bérelt parkoló csíkjai között nagy fehér R betű jelzi majd, hogy az illető helynek van gazdája. Továbbra is lehetőség van az évi 190 lejes bérlet mellett 300 lejes blokkolót szerelni a parkolóhely bejáratába, a nem kívánt parkolók távol tartására. Ha mégis elorozzák a bérelt parkolót, a fizetéses helyek meglétére figyelmeztető táblán feltüntetett telefonszámokon kilenctől délután ötig a parkolási felügyelet értesíthető, öt után pedig a városi rendőrség. A bérelt helyen szabálytalanul parkoló járművet nem szállítják el, annyi történik, hogy a tilosba tévedt autó sofőrje vagy tulajdonosa pénzbírságot kap.

Princz Csaba

 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
APRÓHIRDETÉS
SZATMÁRI NAP

Helyfoglalás
Előzetes
A szabadság ötven árnyalata
Ma, 19:15
Jamie Dornan és Dakota Johnson visszatérnek Christian Grey és Anastasia Steele szerepében A SZABADSÁG ÖTVEN ÁRNYALATA moziváltozatában, mely az egész világot meghódító sikerkönyv trilógia harmadik része alapján készült. Az első rész filmváltozata 2015-ben, Valentin napon került a mozikba, és világviszonylatban csaknem 950 millió dolláros bevételt hozott. Az új rész 2018-ban szintén Valentin napon debütál a filmvásznon. A rendező A sötét örven árnyalatát is jegyző James Foley (Kártyavár), a forga
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2

Helyfoglalás
Fekete Párduc
Ma, 21:15
A Marvel Studios Fekete Párduc című új filmjének hőse T Challa, aki apja halálát követően hazatér az elszigetelt, ám technológiailag fejlett afrikai országba, Wakanda királyságába, hogy elfoglalja az őt megillető helyet a trónon.
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Várod már a tavaszt?
Természetesen várom
Várom, de még messze van
Máris tavasz?
Nem szeretem a tavaszt
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
HOROSZKÓP
Válassza ki csillagjegyét:
2018. február 20.
Ha tudja, hogy mik a gyenge pontjai és érzi is, hogy jó lenne ezekben előrelépni, tudatosan menjen az olyan helyzetek elé, amelyek erősítik.
SEBESSÉGMÉRÉS
  • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
  • Az összes megtekintése
    Radarok Szatmár megyében
    (2018. február 20.)


    KONYHA
    Hozzávalók: 25 dkg csicseriborsó, 1 l zöldségleves-alaplé, 2 db burgonya, 1 szál póréhagyma, 2 gerezd fokhagyma, olívaolaj, só, bors, ...