Változik a támogatási rendszer
Utoljára módositva: 2018-03-08 14:20:24

Virgil Dragoş, a Szatmár Megyei Mezőgazdasági Intervenciós és Kifizetési Ügynökség (APIA) igazgatója a 2018-as mezőgazdasági támogatásoknál várható változásokról nyilatkozott.

2018-tól azoknak az aktív farmereknek, akik több mint 5000 eurós támogatásban részesültek, és nem rendelkeztek kereskedelmi engedéllyel (engedélyezett magánszemély vagy kereskedelmi társaság), a támogatási kérvényhez csak a pénzügyi hivataltól kibocsátott előző évi jövedelemigazolást kell mellékelniük, nem kell a korábban igényelt 200-as jövedelemnyilatkozat és a mezőgazdasági tevékenységből származó 221-es jövedelemigazolvány — tudtuk meg Virgil Dragoştól, a Szatmár Megyei Mezőgazdasági Intervenciós és Kifizetési Ügynökség (APIA) igazgatójától. Az idei évtől módosításokat vezettek be a vidékfejlesztési kiegészítő támogatások esetében, amikor a gazdák a szerződésben foglalt parcellára kapnak pénzt többek között azzal a feltétellel, hogy öt évig nem történik változás az adott területen. Ez esetben 2018-tól kivételt képeznek azok a parcellák, amelyekről kiderül, hogy a kataszteri nyilvántartás szerint kisebbek, mint a szerződésben megjelölt felület. Ugyanakkor nem bírságolják meg a gazdát, amennyiben igazolja, hogy azért nem teljesíti a szerződésben foglalt feltételeket, mert a parcella valamely természetvédelmi területhez tartozik. Az igazgató kifejtette, hogy a 2018-as támogatások összegét a benyújtott kérvények függvényében számítják ki a különböző intézkedéscsomagokra szánt keretösszegek arányában. 2017-ben 97,25 eurót fizettek a gazdáknak területalapú támogatásként hektáronként. A zöldítésért 57,17 eurót fizettek hektáronként. A fiatal gazdák még 24,31 eurót vehettek fel hektáronként, 60 hektárig. Az országos kiegészítő támogatás (ANT) növénykultúrákra 16 euró hektáronként, cukorrépáért 72,69 eurót vehettek át a gazdák. Tavaly 1 tonna tejért 22,19 eurót adtak. Szarvasmarhára 88,68 euró, juhra és kecskére 5,24 euró támogatás járt állatonként. Egyes, a termeléshez kötött támogatások esetében még nem lehet tudni, hogy mennyit fizetnek, ugyanis néhány terményre még folyamatban van a kérvények feldolgozása. A tejhasznú szarvasmarháért az állattenyésztők még 442 eurót, a húsmarhára 519 eurót, juhra és kecskére 25 eurót kaptak egyedenként — részletezte Virgil Dragoş.

 Elek György

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
 • Nincs kapcsolodó cikk
APRÓHIRDETÉS
SZATMÁRI NAP
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Melyik a kedvenc őszi italod?
Forró, citromos tea
Jó meleg kakaó
Isteni forrócsoki
Fűszeres forralt bor
Egyik sem
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
HOROSZKÓP
Válassza ki csillagjegyét:
2018. szeptember 25.
Párkapcsolata és hivatása közül néha csak az egyikkel, azután csak a másikkal foglalkozik minden erejével és nem találja az arany középutat.
SEBESSÉGMÉRÉS
 • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
 • Az összes megtekintése
  Radarok Szatmár megyében
  (2018. szeptember 25.)


  KONYHA
  Hozzávalók: 2-3 db padlizsán, 2 fej lila hagyma, 2 db paradicsom, 1 dl olívaolaj, 4 gerezd fokhagyma, só, bors, ...