Változik a tanügyi törvény
Utoljára módositva: 2014-07-03 19:14:59

Tett ugyan engedményeket a kormány a tanügyben dolgozóknak, a legnagyobb problémák azonban — alacsony bérek, politikai befolyásoltság, túlbürokratizáltság — megoldatlanul maradtak.

Toldozzák-foldozzák a sokat kritizált tanügyi törvényt (Fotó: Illusztráció)

Vegyes érzelmekkel fogadták a tanügyi törvényt módosító sürgősségi kormányhatározatot az érintettek — egyes intézkedéseknek örülnek, másokat kifogásolnak, és nagyon hiányolják, hogy a legégetőbb gondokat most is megkerülte a kormány. Azaz egyelőre nem körvonalazódik megoldás a siralmasan alacsony bérek növelésére, a politika kiűzésére az iskolákból, a pedagógusok életét megkeserítő bürokrácián pedig ahelyett, hogy csökkentenének, még inkább elbonyolítják a rendszert, és a kedvezményes nyugdíjkorhatár bevezetéséről sem esik szó a kormányhatározatban. A Független Tanügyi Szakszervezetek Szövetsége (FLSI) üdvözli például, hogy ismét a középiskolai oktatás részét képezi majd a kilencedik osztály, valamint hogy hallgatott a kritikákra a szaktárca az iskolai vezetőtanácsok működési szabályzata kapcsán, és változtatottezen. Victor Oprea, a FSLI Szatmár megyei szervezetének vezetője lapunknak elmondta, örülnek továbbá, hogy az új jogszabály megteremti annak lehetőségét, hogy sürgősségi rendszerben szervezzenek versenyvizsgát szakinspektorok, valamint iskolaigazgatók számára. Mint ismeretes, ilyen vizsgákat hat éve nem tartottak, a vezetőket pedig egy-egy évre nevezik mindössze ki — épp ebből kifolyólag erősödött fel túlságosan a politikai pártok befolyása az oktatási intézményekben. Szintén jónak tartják azt, hogy ezentúl a pedagógiai líceumokat végzetteket nem kötelezik arra, hogy főiskolai diplomát is szerezzenek, valamint azt, hogy prémiumot ezentúl nemcsak a pedagógusok, hanem a tanügyi kisegítő személyzet tagjai is kaphatnak. Eredményként könyvelik el továbbá annak elérését, hogy az 1-es fokozatot elért, illetve a 25 évnél nagyobb régiséggel rendelkező pedagógusok heti normája két órával csökkenthetővé vált fizetéslevonás nélkül. Amint Victor Oprea elmondta, nem értenek egyet viszont azzal, hogy a jogszabály megteremti annak lehetőségét, hogy februárban vagy márciusban még egy pótérettségit szervezzenek. Ez azt jelentené, hogy ezentúl egy évben három érettségi lenne, sőt, ha figyelembe vesszük az élsportolók számára tartott külön szessziót, a középiskolai záróvizsgák száma elérné a négyet. A szakszervezeti vezető szerint így is túlterheltek a tanárok rosszul vagy egyáltalán nem fizetett feladatokkal, így nem támogatják az újabb pótérettségi bevezetésére irányuló javaslatot. Oprea hozzátette: bár a jogszabály szerint megfizetnék a tanárokat a felkészítőkért, gyanússá teszi a dolgot, hogy a pluszmunka fedezéséhez szükséges pénzforrást nem jelölik meg a határozatban.

Babos Krisztina

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
APRÓHIRDETÉS
SZATMÁRI NAP

Helyfoglalás
Rossz anyák karácsonya
Ma, 19:00
Az év legvarázslatosabb ünnepén, mikor minden pillanat csupa öröm és boldogság... na, ilyenkor köthetik csak fel igazán a gatyájukat az anyukák: jön a rohangálás az ajándékok után, a dekorálás és a napokon át tartó főzés. Nem is csoda, hogy Amy (Mila Kunis), Kiki (Kristen Bell) és Carla (Kathryn Hahn) ismét fellázad. A túlhajszolt trió megint szembe megy az árral, és magasról tesz a karácsonyi hagyományokra. A szabadelvű anyák ezúttal is a kimenőre hajtanak, a lehető legkevesebb energiából akarj
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2

Helyfoglalás
Épouse-moi mon pote
Ma, 21:00
Yassine, a fiatal marokkói diák Párizsban tanul építészetet. Egy szerencsétlen eseményt követően Yassine elmulasztja az egyik vizsgáját, így elveszíti vízumát. Hogy gyorsan megoldást találjon a kialakult problémára összeházasodik legjobb barátjával. A gond csak az, hogy a nyakukra mászik egy ellenőr, aki a házasság valódiságát hivatott kivizsgálni.
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Te megvetted-e már a karácsonyi ajándékokat?
Igen, mindig jó előre készülök, hogy semmit se felejtsek el
Még folyamatban van az ajándékok beszerzése
Nem vásárolok, saját kezűleg készítem el azokat
Dehogy, majd utolsó percben kapkodok, mint általában
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
HOROSZKÓP
Válassza ki csillagjegyét:
2017. december 13.
Régen érezte magát ilyen elégedettnek. Jól sikerült a hete, rengeteget dolgozott és könnyedén, hatékonyan tudott együttműködni másokkal.
SEBESSÉGMÉRÉS
  • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
  • Az összes megtekintése
    Radarok Szatmár megyében
    (2017. december 13.)


    KONYHA
    Hozzávalók: 1 db sütőtök, 2–3 db cékla, olívaolaj, só, bors, 1 nagy marék dió, frissen reszelt szerecsendió, 4 szelet ...