Változik az elemi oktatás tanterve
Utoljára módositva: 2014-08-08 08:20:02

Ezentúl második osztályban már fizikai és biológiai alapismereteket is szereznek majd a diákok

A következő iskolai évben már nem harmadik vagy negyedik osztályban, hanem másodikban ismerkednek meg a diákok a szorzással, az osztással vagy éppen törtekkel, nem százig, hanem ezerig tanulnak meg számolni — többek között ezeket a változtatásokat tartalmazza az új tanterv.

A 2014/2015-ös tanévben új tanterv szerint kezdik az iskolát a másodikosok — több ismeretanyagot kell majd elsajátítaniuk, hiszen olyan részeket csatoltak például a matematika és természettudományok tantárgyhoz, amelyekkel eddig harmadik vagy negyedik osztályban találkoztak a kisdiákok. Ezentúl második osztályban kell megtanulni a szorzást és az osztást, de fizikai – például a mágnesesség, a tárgyak szabadesése, a hang terjedése – és biológiai alapismereteket is szerezhetnek.

Sok szülő szerint ezzel a Tanügyminisztérium túl magasra teszi a lécet, a gyermekek nem fogják könnyedén átugrani ezt az akadályt. A pedagógusok ellenben azt állítják, nincs ok aggodalomra, mert az elemisták talpraesettek, érdeklődők, így szinte fel sem fog tűnni nekik az, hogy nagyobbak a követelmények.

„A mai gyerekek sokkal kíváncsibbak, állandóan az új, az ismeretlen érdekli őket. Már egészen kicsi korban, miután megtanulták az összeadást és a kivonást, arról kérdezgettek, hogy mikor következik a szorzás és az osztás” — magyarázta lapunk megkeresésére Pándi Beáta, a szatmárnémeti Református Gimnázium tanítója.

A pedagógus szerint a mai kisdiákokat sokkal több inger éri a mindennapi életükben, mint pár évvel ezelőtt. A gyerekek ráadásul ezekre nagyon fogékonyak, például a technikai eszközök használatát is sokkal gyorsabban megtanulják, mint a felnőttek.

Már az óvodából és az előkészítő osztályból úgy csöppennek bele az iskolai életbe, hogy rendkívül kreatívak, sokkal több tudással és ismerettel rendelkeznek.

„A korábbi évekhez képest, jelenleg az első osztályban is közel két iskolai évnyi anyagot kell elsajátítaniuk. Most még többet kell majd dolgozni, nem lesz egy sétagalopp, de nem hiszem, hogy a gyerekeknek túl nagy nehézséget fog okozni” — mondta a tanítónő, aki maga is egy leendő második osztályos gyermek édesanyja.

Bumbuluţ Krisztina

 

 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
APRÓHIRDETÉS
Állás
Németországi munkalehetőség Bayern-Nürnberg környékén. Beteggondozót, házi ápolót keresünk...
Tovább >>>
SZATMÁRI NAP
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Szoktál-e adventi koszorút készíteni?
Igen, minden évben közösen készítünk adventi koszorút
Nem készítek, inkább megveszem az üzletből
Megvan tavalyról ezért nem készítek/vásárolok újat
Nincs adventi koszorúnk
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
HOROSZKÓP
Válassza ki csillagjegyét:
2017. november 25.
Végre visszatért régi önbizalma! Úgy érzi, aki nem értékeli és nem ismeri fel különlegességét, vagyis nem szereti, az nem is érdemli meg Önt.
SEBESSÉGMÉRÉS
  • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
  • Az összes megtekintése
    Radarok Szatmár megyében
    (2017. november 25.)


    KONYHA
    Hozzávalók: 1 db sütőtök, 2–3 db cékla, olívaolaj, só, bors, 1 nagy marék dió, frissen reszelt szerecsendió, 4 szelet ...