Változik az elemi oktatás tanterve
Utoljára módositva: 2014-08-08 08:20:02

Ezentúl második osztályban már fizikai és biológiai alapismereteket is szereznek majd a diákok

A következő iskolai évben már nem harmadik vagy negyedik osztályban, hanem másodikban ismerkednek meg a diákok a szorzással, az osztással vagy éppen törtekkel, nem százig, hanem ezerig tanulnak meg számolni — többek között ezeket a változtatásokat tartalmazza az új tanterv.

A 2014/2015-ös tanévben új tanterv szerint kezdik az iskolát a másodikosok — több ismeretanyagot kell majd elsajátítaniuk, hiszen olyan részeket csatoltak például a matematika és természettudományok tantárgyhoz, amelyekkel eddig harmadik vagy negyedik osztályban találkoztak a kisdiákok. Ezentúl második osztályban kell megtanulni a szorzást és az osztást, de fizikai – például a mágnesesség, a tárgyak szabadesése, a hang terjedése – és biológiai alapismereteket is szerezhetnek.

Sok szülő szerint ezzel a Tanügyminisztérium túl magasra teszi a lécet, a gyermekek nem fogják könnyedén átugrani ezt az akadályt. A pedagógusok ellenben azt állítják, nincs ok aggodalomra, mert az elemisták talpraesettek, érdeklődők, így szinte fel sem fog tűnni nekik az, hogy nagyobbak a követelmények.

„A mai gyerekek sokkal kíváncsibbak, állandóan az új, az ismeretlen érdekli őket. Már egészen kicsi korban, miután megtanulták az összeadást és a kivonást, arról kérdezgettek, hogy mikor következik a szorzás és az osztás” — magyarázta lapunk megkeresésére Pándi Beáta, a szatmárnémeti Református Gimnázium tanítója.

A pedagógus szerint a mai kisdiákokat sokkal több inger éri a mindennapi életükben, mint pár évvel ezelőtt. A gyerekek ráadásul ezekre nagyon fogékonyak, például a technikai eszközök használatát is sokkal gyorsabban megtanulják, mint a felnőttek.

Már az óvodából és az előkészítő osztályból úgy csöppennek bele az iskolai életbe, hogy rendkívül kreatívak, sokkal több tudással és ismerettel rendelkeznek.

„A korábbi évekhez képest, jelenleg az első osztályban is közel két iskolai évnyi anyagot kell elsajátítaniuk. Most még többet kell majd dolgozni, nem lesz egy sétagalopp, de nem hiszem, hogy a gyerekeknek túl nagy nehézséget fog okozni” — mondta a tanítónő, aki maga is egy leendő második osztályos gyermek édesanyja.

Bumbuluţ Krisztina

 

 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
APRÓHIRDETÉS
SZATMÁRI NAP

Helyfoglalás
Előzetes
Nincs kiszállás
Ma, 19:40
Egy életunt biztosítási ügynök egyhangú, mindennapi ingázása hirtelen izgalmas fordulatot vesz, amikor egy titokzatos idegen leszólítja a vonaton, és arra kéri, találjon meg egy utast, még mielőtt beérnek a végállomásra. Miközben versenyt fut az idővel, hogy megoldja a rejtélyt, egy halálos terv körvonalazódik, ami veszélyezteti nemcsak saját, de utastársai életét is.
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Mit teszel szíved egészségének megóvása érdekében?
Naponta legalább 20 percert sétálok
Sok gyümölcsöt fogyasztok
Figyelek arra, hogy eleget aludjak
Megválogatom, milyen ételeket fogyasztok
Nem foglalkozom különösebben ilyesmivel
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
HOROSZKÓP
Válassza ki csillagjegyét:
2018. január 18.
Környezete nem tudja eldönteni, hogy ilyen tévedhetetlenek a megérzései vagy egyszerűen csak kiváló informátorai vannak.
SEBESSÉGMÉRÉS
  • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
  • Az összes megtekintése
    Radarok Szatmár megyében
    (2018. január 18.)


    KONYHA
    Hozzávalók a szufléhoz: 2 dl zsíros tej, 8 dkg darált mák, 4 dkg porcukor, 4 db vajas kifli, 2 ...