Változik az elemi oktatás tanterve
Utoljára módositva: 2014-08-08 08:20:02

Ezentúl második osztályban már fizikai és biológiai alapismereteket is szereznek majd a diákok

A következő iskolai évben már nem harmadik vagy negyedik osztályban, hanem másodikban ismerkednek meg a diákok a szorzással, az osztással vagy éppen törtekkel, nem százig, hanem ezerig tanulnak meg számolni — többek között ezeket a változtatásokat tartalmazza az új tanterv.

A 2014/2015-ös tanévben új tanterv szerint kezdik az iskolát a másodikosok — több ismeretanyagot kell majd elsajátítaniuk, hiszen olyan részeket csatoltak például a matematika és természettudományok tantárgyhoz, amelyekkel eddig harmadik vagy negyedik osztályban találkoztak a kisdiákok. Ezentúl második osztályban kell megtanulni a szorzást és az osztást, de fizikai – például a mágnesesség, a tárgyak szabadesése, a hang terjedése – és biológiai alapismereteket is szerezhetnek.

Sok szülő szerint ezzel a Tanügyminisztérium túl magasra teszi a lécet, a gyermekek nem fogják könnyedén átugrani ezt az akadályt. A pedagógusok ellenben azt állítják, nincs ok aggodalomra, mert az elemisták talpraesettek, érdeklődők, így szinte fel sem fog tűnni nekik az, hogy nagyobbak a követelmények.

„A mai gyerekek sokkal kíváncsibbak, állandóan az új, az ismeretlen érdekli őket. Már egészen kicsi korban, miután megtanulták az összeadást és a kivonást, arról kérdezgettek, hogy mikor következik a szorzás és az osztás” — magyarázta lapunk megkeresésére Pándi Beáta, a szatmárnémeti Református Gimnázium tanítója.

A pedagógus szerint a mai kisdiákokat sokkal több inger éri a mindennapi életükben, mint pár évvel ezelőtt. A gyerekek ráadásul ezekre nagyon fogékonyak, például a technikai eszközök használatát is sokkal gyorsabban megtanulják, mint a felnőttek.

Már az óvodából és az előkészítő osztályból úgy csöppennek bele az iskolai életbe, hogy rendkívül kreatívak, sokkal több tudással és ismerettel rendelkeznek.

„A korábbi évekhez képest, jelenleg az első osztályban is közel két iskolai évnyi anyagot kell elsajátítaniuk. Most még többet kell majd dolgozni, nem lesz egy sétagalopp, de nem hiszem, hogy a gyerekeknek túl nagy nehézséget fog okozni” — mondta a tanítónő, aki maga is egy leendő második osztályos gyermek édesanyja.

Bumbuluţ Krisztina

 

 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
APRÓHIRDETÉS
Eladó Növények
Eladó nagy étkezési burgonya nagy tételben Börvelyben, 0,70...
Tovább >>>
SZATMÁRI NAP

Helyfoglalás
Sokkal több mint testőr
Ma, 19:15
Nem könnyű a testőrök sorsa. Pláne, ha egy folyton rinyáló gyilkost kell pátyolgatniuk. A profi védelmi ügynököt (Ryan Reynolds) egy nap szokatlan küldetéssel bízzák meg: halálos ellenségét, a világ egyik leghírhedtebb és legkeresettebb bérgyilkosát (Samuel L. Jackson) kell az oltalmazó szárnyai alá vennie. Bár eddig a stukker másik végéről szagolták a puskaport, az eltökélt testőrnek és a stiklikben járatos gengszternek ezúttal össze kell fognia, hogy - lehetőleg élve - eljussanak a hágai bírós
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Melyik a kedvenc őszi italod?
Forró, citromos tea
Jó meleg kakaó
Isteni forrócsoki
Fűszeres forralt bor
Egyik sem
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
HOROSZKÓP
Válassza ki csillagjegyét:
2017. szeptember 20.
Képes kiolvasni kedvese szeméből annak kívánságait és ez bizony elbűvöli őt. Alakítsák úgy időbeosztásukat, hogy az estét zavartalanul együtt tölthessék.
SEBESSÉGMÉRÉS
  • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
  • Az összes megtekintése
    Radarok Szatmár megyében
    (2017. szeptember 20.)


    KONYHA
    Hozzávalók: 40 dkg pulykamell, 40 dkg fusilli tészta, 1 db citrom reszelt héja és leve, 2 gerezd fokhagyma, 1 ...