Változni, változtatni — mit, miért?
Utoljára módositva: 2013-04-29 10:31:56

Bibliai idézetek, szívből jövő imák, közvetlen beszélgetések és a pszichológia legmodernebb eszközei jellemezték a Bonus Pastor Alapítvány és Református Mentő Misszió április 26–28. között Szatmárnémetiben lezajlott országos találkozójának munkálatait.

 

2. Boros János előadásában nemcsak a változás, változtatás vágyát igyekezett felkelteni, utat is mutatott hozzá

A Szatmárnémeti Református Gimnázium dísztermében jó nyolcvan-kilencven ember gyűlt össze a hét végén az ország egész területéről. Szabadult vagy szabadulni igyekvő szenvedélybetegek, egy-egy, valamilyen függőségben szenvedő családtag terhe alatt roskadozó feleségek, férjek, szülők, gyermekek. Meg önkéntes segítők és érdeklődők — valamilyen szinten mindannyian érintettek ebben a nálunk szinte népbetegségnek tekinthető súlyos problémában, amelynek feltárása és gyógyítása még annyi kívánnivalót hagy maga után.

A vendéglátók szerepét betöltő szatmárnémeti csoport tagjainak döntő szerepe volt a kölcsönös bizalom és szívélyesség légkörének megteremtésében. Rohanó világunkban ritka jelenség, hogy valaki ismeretlen vagy alig ismert emberek előtt merjen beszélni élete legfájdalmasabb titkairól, olyan gondokról, amelyek elöl-hátul hazugságokba, öncsalásba takart szégyennel vannak kibélelve. Még inkább az, hogy a többiek őszinte figyelemmel és segíteni akarással hallgassák végig a gondjaikról vallókat.

 

Egyenlő emberként

Dr. Puskás Csaba szavaiban a hit és az orvostudomány igazságai találkoztak

Dr. Rédai Levente kezdő áhítata hasonlóképpen adta meg a rendezvény alaphangját — esendő emberként folyamodva Isten segítségéért mindabban, ami az egyén erejét meghaladja. Majd a résztvevők problémáik természete szerint csoportosulva oszlottak szét, ismerkedni, egymás példájából tanulva gyógyulni és gyógyítani.

Másnap dr. Puskás Csaba osztotta meg a jelenlévőkkel gondolatait arról, hogy „ha az Úr nem építi a házat, hiába dolgoznak azon építői”. És olyan élethelyzetekben, amikor már minden veszni látszik, Isten munkája akkor kezdődik igazán. Csak ki kell tudni mondani: Uram, nélküled hiába van minden. Építsd velem az életemet, mert egyedül csak elrontani tudom. És bízni, reménykedni a csodában.

Boros János pszichológus Álmok, célok, remények: motivációs tényezők a változásra és változtatásra című interaktív előadásában részletesen kifejtette a függőségekből való szabadulás jó szándékkal és akarattal bárki számára járható útját. Ami olyan látszólag kis lépésekkel kezdődik, mint az életigenlés, a szégyentől való menekülés, a valahová tartozás vágya. A változás pedig voltaképpen a visszatérést jelenti ahhoz az eredendő állapothoz, amelyre Isten formált bennünket. Ami ehhez szükséges — önismeret, önbecsülés, önállóság, személyközi kapcsolataink és alkalmazkodóképességünk, megküzdési stratégiáink fejlesztése — akarattal és Isten segítségével elérhető. A múlttal pedig, ha nem is tudjuk megváltoztatni azt, legalább őszintén szembe kell nézni és megbékélni, különben életünk végéig cipelhetjük terheit.

 

Ismét örülni

Miután újabb, egymásra figyeléssel és szakemberek által irányított csoporttevékenységgel több, gondjait őszintén feltárt személynek sikerült előbbre lépni, dr. Horváth Levente lelkipásztor igehirdetése következett. Arról, hogy az ember hiába próbál művi úton szerezni magának örömet, abból csak szenvedés lesz. De egy fájdalmas tapasztalat segíthet ráébredni a valóságra. S amikor test és lélek megtisztul a kábulattól, az ember egyszer csak valóban örülni tud. Az öröm a valóság érzékelésének teljessége, amikor végre kapcsolatban lehetünk önmagunkkal és a többi emberrel. Nem vagyunk többé magunknak és másoknak terhére, nem kell görnyednünk hazugságok súlya alatt.

A jó hangulatú csoportbeszélgetések alkalmával egyre többen érezték úgy: barátokra, támaszra találtak egymásban. Az eddig elbírhatatlannak érzett lelki terhek megosztva már sokkal könnyebbeknek, esetleg letehetőnek tűntek. Közösség formálódott, remények születtek. Szabadulásra, emberibb életre, családok együtt maradására, közös jövő építésére.

 

Báthory Éva

 

 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
APRÓHIRDETÉS
SZATMÁRI NAP

Helyfoglalás
Előzetes
Verdák 3.
Ma, 16:50
A legendás Villám McQueen egyszer csak ráeszmél, hogy partvonalra szorították imádott sportágának szélsebes ifjú versenyzői. Hogy ismét régi dicsőségében tündökölhessen, egy lelkes fiatal szerelő, Cruz Ramirez segítségéért folyamodik, aki tudja, miként lehet McQueen újra nyerő. A néhai Hudson Doki tanításai által is erősítve a #95-ös verda egy bajnok szívével bizonyítja a Szelep Kupa legjelentősebb futamán, hogy még nem áldozott le a napja!
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2

Helyfoglalás
Transformers: Az utolsó lovag
Ma, 21:25
AZ UTOLSÓ LOVAG szétzúzza a Transformers sorozat alapmítoszát, és átírja azt, hogy mit is jelent hősnek lenni. Az emberek és az alakváltók háborúban állnak, és Optimusz Fővezér nincs többé. Jövőnk megmentésének kulcsa a múlt titkaiba van temetve, a Transzformerek rejtélyes földi történelmébe. Világunk megmentése egy valószínűtlen szövetség kezében van, melynek tagjai Cade Yeager (Mark Wahlberg), Űrdongó, egy angol Lord (Sir Anthony Hopkins) és egy oxfordi professzor (Laura Haddock). Mindenki éle
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Számodra milyen az álomnyaralás?
Csakis a tengerpart jöhet szóba
Magashegyi túrázás az igazi
Városnézés és felfedezés a legjobb
Bulizás egy partinyaraláson
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
HOROSZKÓP
Válassza ki csillagjegyét:
2017. június 26.
Szokatlan feladatot kapsz hétfőn. Talán a legszívesebben most nemet mondanál erre a feladatra, de lehet, hogy nem az az igazán jó megoldás. Lehet, hogy ez csak megfutamodás lenne? Mindegy, hogy mi ez a szokatlan lehetőség, a játék kedvéért mondj rá igent. Próbáld ki, hogy mi történik akkor, ha elég bátor vagy ehhez.
SEBESSÉGMÉRÉS
  • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
  • Az összes megtekintése
    Radarok Szatmár megyében
    (2017. június 26.)


    KONYHA
    Hozzávalók: 1 kg vaníliafagylalt (dobozos), 5 dkg fehér csokoládé. Az öntethez: 50 dkg érett eper, 1 db citrom, 1 ...