Változó szavazási kedv Szatmár környékén
Utoljára módositva: 2012-06-10 20:07:02

Szatmár megye északi felében többnyire jó volt a szavazási kedv kora délutánig. A falvakon a vasárnapi templomi szertartások után mentek el a legtöbben szavazni.

Első voksukat adták le Szamosdarán

Szamosdarán 12 óra után hosszú sor kígyózott a helyi általános iskolában levő szavazóháznál. Găman Mihály polgármester a családjával, feleségével, lányával és fiával jött el szavazni. „A lányom Kolozsváron egyetemista, reggel érkezett haza, délután pedig utazik vissza. Fontosnak tartotta, hogy hazajöjjön és szavazzon” — mondta Găman, közben a lánya helyeslően bólintott. Nem sokkal előtte egy csoport fiatal érkezett a szavazóházhoz: Katócz Viktória, Molnár Dóra, Vincze Csaba Roland, Fába Aladár, Varga Attila és Katócz Alexandra 18-19 évesek, tehát először élhettek alkotmányos jogukkal. „Vártuk már ezt, hogy mi is eljöhessünk, hogy leadhassuk a voksunkat” — mondták. A Szamos-parti településen egyébként 15 óráig a szavazásra jogosultak majdnem fele, 440-en adták le voksukat.

Pusztadarócon három perccel később tudták megnyitni a szavazóházat, ugyanis az éjjeli szélvihar miatt az egész falu áramellátás nélkül maradt. „Szerencsére időben megadták az áramot, és három perc késéssel nyithattunk” — mondta lapunknak Mátis Mária, a szavazókörzet elnöke. A településen egyébként 15 óráig az 1410-ből 530-an szavaztak.

Lázáriban délig voltak nagyon sokan szavazni. 2008-ban 12 óráig még a százat sem haladta meg a szavazók száma, ezzel szemben most már több mint 300-an voltak. Igaz, a szavazásra jogosultak száma több mint 2500.

Mikolában második alkalommal nyitottak két körzetet és úgy tűnik, ez nem is volt rossz ötlet. A helyi kultúrházban levő körzetben nagy volt a pangás 13 órakor, míg a „vasúton túl”, az óvodában berendezett körzetben hosszú sorban vártak a felnőttek. Itt kisebb elégedetlenséget okozott, hogy az egyik párt rendelésére Újmikolában személygépkocsikkal vitték az embereket szavazni. „Azok szerint azért kellett ezt tenni, mert a sár miatt nem tudnak eljutni a helyi körzetbe. De vajon miért annak a pártnak az embereit keresték meg? Elküldtük volna az iskolabuszt és akkor, aki akar, eljuthat szavazni” — panaszolta Dobos Csaba polgármester, aki állítja, feljelentést tett a rendőrségen.
Túrterebesen is két körzetet nyitottak: a helyi általános iskolában és a szomszédságában levő polgármesteri hivatalban, viszont a szavazók aránya alacsony volt, 14 órakor kevesebb mint 25 százalék.Egriben 14 óra előtt csak a szavazóbiztosokkal és a körzet elnökével, alelnökével, illetve a közrendet biztosító személyzettel találkoztunk. „A templomi szertartás után voltak többen, azután viszont alig jöttek” — árulta el Mirela Tătar Şinca, körzeti elnök. 13.30 órakor a 895-ből csak 210-en jelentek meg az urnák előtt.

Kökényesden 14 óra után körülbelül 30 százalék volt a részvételi arány, de a helyiek arra számítottak, hogy délután többen a szavazóurnák elé járulnak.

Halmiban, az 1-es számú szavazókörzetben folyamatosan dolgoztak a körzeti biztosok. „Nem jönnek nagy csoportokban, de állandóan benyit valaki” — mondta portálunknak a körzeti elnök, Bressel Renáta. Itt az 1792 szavazóból 15 óráig 520-an adták le voksukat.

Avasújvárosban jóval alulmaradt a szavazók aránya a négy évvel ezelőtti önkormányzati választásokon jegyzett majdnem 80 százalékos jelenléthez képest, 17 órakor alig haladta meg a negyven százalékos részvételt.

 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
APRÓHIRDETÉS
SZATMÁRI NAP
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Szoktál-e adományozni ünnepekkor?
Igen, ilyenkor mindig nagyobb hangsúlyt fektetek az adományozásra.
Előfordul, hogy valamely felhívás kapcsán én is adományozok
Ugyanúgy adományzok egész évben
Nem adományozok se ünnepekkor, se máskor
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
SEBESSÉGMÉRÉS
  • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
  • Az összes megtekintése
    Radarok Szatmár megyében
    (2019. december 11.)


    KONYHA
    Hozzávalók: 1 db édeskömény, 1 db zöld alma, 1 db hagyma, 15 dkg sárgarépa, 2 ek. olaj, 6 dl ...