Változó szavazási kedv Szatmár környékén
Utoljára módositva: 2012-06-10 20:07:02

Szatmár megye északi felében többnyire jó volt a szavazási kedv kora délutánig. A falvakon a vasárnapi templomi szertartások után mentek el a legtöbben szavazni.

Első voksukat adták le Szamosdarán

Szamosdarán 12 óra után hosszú sor kígyózott a helyi általános iskolában levő szavazóháznál. Găman Mihály polgármester a családjával, feleségével, lányával és fiával jött el szavazni. „A lányom Kolozsváron egyetemista, reggel érkezett haza, délután pedig utazik vissza. Fontosnak tartotta, hogy hazajöjjön és szavazzon” — mondta Găman, közben a lánya helyeslően bólintott. Nem sokkal előtte egy csoport fiatal érkezett a szavazóházhoz: Katócz Viktória, Molnár Dóra, Vincze Csaba Roland, Fába Aladár, Varga Attila és Katócz Alexandra 18-19 évesek, tehát először élhettek alkotmányos jogukkal. „Vártuk már ezt, hogy mi is eljöhessünk, hogy leadhassuk a voksunkat” — mondták. A Szamos-parti településen egyébként 15 óráig a szavazásra jogosultak majdnem fele, 440-en adták le voksukat.

Pusztadarócon három perccel később tudták megnyitni a szavazóházat, ugyanis az éjjeli szélvihar miatt az egész falu áramellátás nélkül maradt. „Szerencsére időben megadták az áramot, és három perc késéssel nyithattunk” — mondta lapunknak Mátis Mária, a szavazókörzet elnöke. A településen egyébként 15 óráig az 1410-ből 530-an szavaztak.

Lázáriban délig voltak nagyon sokan szavazni. 2008-ban 12 óráig még a százat sem haladta meg a szavazók száma, ezzel szemben most már több mint 300-an voltak. Igaz, a szavazásra jogosultak száma több mint 2500.

Mikolában második alkalommal nyitottak két körzetet és úgy tűnik, ez nem is volt rossz ötlet. A helyi kultúrházban levő körzetben nagy volt a pangás 13 órakor, míg a „vasúton túl”, az óvodában berendezett körzetben hosszú sorban vártak a felnőttek. Itt kisebb elégedetlenséget okozott, hogy az egyik párt rendelésére Újmikolában személygépkocsikkal vitték az embereket szavazni. „Azok szerint azért kellett ezt tenni, mert a sár miatt nem tudnak eljutni a helyi körzetbe. De vajon miért annak a pártnak az embereit keresték meg? Elküldtük volna az iskolabuszt és akkor, aki akar, eljuthat szavazni” — panaszolta Dobos Csaba polgármester, aki állítja, feljelentést tett a rendőrségen.
Túrterebesen is két körzetet nyitottak: a helyi általános iskolában és a szomszédságában levő polgármesteri hivatalban, viszont a szavazók aránya alacsony volt, 14 órakor kevesebb mint 25 százalék.Egriben 14 óra előtt csak a szavazóbiztosokkal és a körzet elnökével, alelnökével, illetve a közrendet biztosító személyzettel találkoztunk. „A templomi szertartás után voltak többen, azután viszont alig jöttek” — árulta el Mirela Tătar Şinca, körzeti elnök. 13.30 órakor a 895-ből csak 210-en jelentek meg az urnák előtt.

Kökényesden 14 óra után körülbelül 30 százalék volt a részvételi arány, de a helyiek arra számítottak, hogy délután többen a szavazóurnák elé járulnak.

Halmiban, az 1-es számú szavazókörzetben folyamatosan dolgoztak a körzeti biztosok. „Nem jönnek nagy csoportokban, de állandóan benyit valaki” — mondta portálunknak a körzeti elnök, Bressel Renáta. Itt az 1792 szavazóból 15 óráig 520-an adták le voksukat.

Avasújvárosban jóval alulmaradt a szavazók aránya a négy évvel ezelőtti önkormányzati választásokon jegyzett majdnem 80 százalékos jelenléthez képest, 17 órakor alig haladta meg a negyven százalékos részvételt.

 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
APRÓHIRDETÉS
SZATMÁRI NAP

Helyfoglalás
Volt egyszer egy... Hollywood
Ma, 21:00
1969, Los Angeles. Egy munka nélkül maradt, western tévésorozatából kikerült, munkanélküli színész (Leonardo DiCaprio) és jó barátja, kaszkadőre (Brad Pitt) együtt próbálnak boldogulni Hollywood kegyetlen világában. Ez a világ azért kegyetlen, mert változik: Rick és Cliff eddig kiismerte magát a showbizniszben, de most bármerre járnak, arra kell rácsodálkozniuk, hogy minden megváltozott: a szabályok, a főnökök és a nők is…. Nincs nagyobb esemény annál a filmes világban, mint amikor Tarantino re
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
NINCS POLL
SEBESSÉGMÉRÉS
  • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
  • Az összes megtekintése
    Radarok Szatmár megyében
    (2019. augusztus 18.)


    KONYHA
    Hozzávalók: 2 ek. vaj, 1 fej vöröshagyma, 10 dkg liszt, 3 bögre tej, 15 dkg bacon, 25 dkg cheddar ...