Változott a legelők használatára vonatkozó jogszabály
Utoljára módositva: 2014-08-22 11:34:15

Megjelent a 86/2014-es számú törvény, mely a legelők használatára, adminisztrálására és karbantartására vonatkozik, ugyanakkor módosult a legelők koncesszionálásának időtartama.

 

Július 2-án jelent meg a Hivatalos Közlöny 491-es számában a 2014. június 27-én elfogadott 86-os számú törvény, mely jóváhagyja a 2013-ban kibocsátott 34-es számú sürgősségi kormányrendelet előírásait a legelők használatára, adminisztrálására és karbantartására vonatkozóan, mely kiegészíti az 1991-ben elfogadott 18-as számú törvényt, számolt be a Szatmár Megyei Mezőgazdasági és Élelmezési Igazgatóság munkatársa, Drăgan Tarsin. A törvény július 5-től lépett hatályba, s legkésőbb 60 napon belül a törvény alkalmazási útmutatóit is nyilvánosságra hozzák. A mezőgazdasági igazgatóság minden megyénkbeli polgármesteri hivatalt írásban értesített a jogszabály-módosításról. Az új jogszabály értelmében a legelőfelületeket az önkormányzatok a helyi tanács jóváhagyásával 7 és 10 év közötti időszakra adhatják bérbe az igénylőknek, figyelembe véve az állattartók által birtokolt állatállományt. Tarsin kihangsúlyozta, hogy a legelők bérbeadásának változtatását követően az önkormányzatoknak legkésőbb november elsejéig kell az új jogszabályt gyakorlatba ültetniük. Szatmár megyében évek óta gondot okoz a legelők elosztása és a koncesszióba adása, a prefektusi fogadóórákon gyakran fordulnak meg olyan panaszosok, akik elégedetlenek a helyi önkormányzat által kiosztott legelőfelülettel. A prefektusi hivatal kérésére a mezőgazdasági hivatal munkatársai júniusban nyolc találkozót szerveztek a legelőtulajdonosokkal, illetve a legelőket használó személyekkel. A vidéki kiszállások során a mezőgazdasági hivatal szakemberei beszámoltak a gazdáknak a legelők használatára vonatkozó jogszabályokról, illetve a legelőket koncesszióba vett állattartó egyesületek jogairól és kötelességeiről is, majd meghallgatták a panaszokat is. A területspecifikus problémák mellett néhány általános gond is felmerült: a Mezőgazdasági- és Kifizetési Ügynökségtől (APIA) a legelők karbantartására kapott elégtelen támogatás; a legelők kis mérete; a tejcsarnokok hiánya; a saját legelővel rendelkező állattartók; az illegális legeltetés; a védett területek; olyan személyek által történő legeltetés, akik nem tagjai az állattartó egyesületeknek; aszály; legelődíj; a szerződések időtartama; a bérbe adott legelőfelületek folyamatos csökkentése. A szakemberek minden egyes találkozón kihangsúlyozták, hogy a problémákat helyi szinten kellene megoldani, a törvények betartása mellett.

 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
 • Nincs kapcsolodó cikk
APRÓHIRDETÉS
Állás
Németországi munkalehetőség Bayern-Nürnberg környékén. Beteggondozót, házi ápolót keresünk...
Tovább >>>
SZATMÁRI NAP

Helyfoglalás
Előzetes
Szörnyen boldog család
Ma, 16:55
Wishbonék messze nem a legboldogabb család. Emma, egy csőd szélén álló könyvesboltot vezet, míg férje, Frank túl sokat dolgozik és szenved zsarnok főnökétől. Öntudatos lánya, Fay, épp az első szerelmet éli meg, míg fiát, a kis zsenit, Maxot csúfolják az iskolatársai. De ez még nem minden! Egy jelmezes buliban egy gonosz boszorkány szörnyekké varázsolja őket: Emma vámpírrá, Frank Frankenstein szörnyévé, Fay egy múmiává, Max pedig egy vérfarkassá változik. Kalandos hajsza indul a banya után a fél
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Felkészítetted-e már autódat a télre?
Igen, mindig időben felkészítem
Még nem, de a napokban már esedékes
Nem sietem el a dolgot, még van rá időm
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
HOROSZKÓP
Válassza ki csillagjegyét:
2017. október 17.
Ha csak a saját feje után akar menni, ne csodálkozzon, ha környezete ingerült és türelmetlen lesz egy idő után. Maradjon nyitott mások véleményére!
SEBESSÉGMÉRÉS
 • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
 • Az összes megtekintése
  Radarok Szatmár megyében
  (2017. október 17.)


  KONYHA
  Hozzávalók: 40 dkg pulykamell, 40 dkg fusilli tészta, 1 db citrom reszelt héja és leve, 2 gerezd fokhagyma, 1 ...