Változott a legelők használatára vonatkozó jogszabály
Utoljára módositva: 2014-08-22 11:34:15

Megjelent a 86/2014-es számú törvény, mely a legelők használatára, adminisztrálására és karbantartására vonatkozik, ugyanakkor módosult a legelők koncesszionálásának időtartama.

 

Július 2-án jelent meg a Hivatalos Közlöny 491-es számában a 2014. június 27-én elfogadott 86-os számú törvény, mely jóváhagyja a 2013-ban kibocsátott 34-es számú sürgősségi kormányrendelet előírásait a legelők használatára, adminisztrálására és karbantartására vonatkozóan, mely kiegészíti az 1991-ben elfogadott 18-as számú törvényt, számolt be a Szatmár Megyei Mezőgazdasági és Élelmezési Igazgatóság munkatársa, Drăgan Tarsin. A törvény július 5-től lépett hatályba, s legkésőbb 60 napon belül a törvény alkalmazási útmutatóit is nyilvánosságra hozzák. A mezőgazdasági igazgatóság minden megyénkbeli polgármesteri hivatalt írásban értesített a jogszabály-módosításról. Az új jogszabály értelmében a legelőfelületeket az önkormányzatok a helyi tanács jóváhagyásával 7 és 10 év közötti időszakra adhatják bérbe az igénylőknek, figyelembe véve az állattartók által birtokolt állatállományt. Tarsin kihangsúlyozta, hogy a legelők bérbeadásának változtatását követően az önkormányzatoknak legkésőbb november elsejéig kell az új jogszabályt gyakorlatba ültetniük. Szatmár megyében évek óta gondot okoz a legelők elosztása és a koncesszióba adása, a prefektusi fogadóórákon gyakran fordulnak meg olyan panaszosok, akik elégedetlenek a helyi önkormányzat által kiosztott legelőfelülettel. A prefektusi hivatal kérésére a mezőgazdasági hivatal munkatársai júniusban nyolc találkozót szerveztek a legelőtulajdonosokkal, illetve a legelőket használó személyekkel. A vidéki kiszállások során a mezőgazdasági hivatal szakemberei beszámoltak a gazdáknak a legelők használatára vonatkozó jogszabályokról, illetve a legelőket koncesszióba vett állattartó egyesületek jogairól és kötelességeiről is, majd meghallgatták a panaszokat is. A területspecifikus problémák mellett néhány általános gond is felmerült: a Mezőgazdasági- és Kifizetési Ügynökségtől (APIA) a legelők karbantartására kapott elégtelen támogatás; a legelők kis mérete; a tejcsarnokok hiánya; a saját legelővel rendelkező állattartók; az illegális legeltetés; a védett területek; olyan személyek által történő legeltetés, akik nem tagjai az állattartó egyesületeknek; aszály; legelődíj; a szerződések időtartama; a bérbe adott legelőfelületek folyamatos csökkentése. A szakemberek minden egyes találkozón kihangsúlyozták, hogy a problémákat helyi szinten kellene megoldani, a törvények betartása mellett.

 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
 • Nincs kapcsolodó cikk
APRÓHIRDETÉS
SZATMÁRI NAP

Helyfoglalás
Épouse-moi mon pote
Ma, 15:00
Yassine, a fiatal marokkói diák Párizsban tanul építészetet. Egy szerencsétlen eseményt követően Yassine elmulasztja az egyik vizsgáját, így elveszíti vízumát. Hogy gyorsan megoldást találjon a kialakult problémára összeházasodik legjobb barátjával. A gond csak az, hogy a nyakukra mászik egy ellenőr, aki a házasság valódiságát hivatott kivizsgálni.
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2

Helyfoglalás
Rossz anyák karácsonya
Ma, 19:00
Az év legvarázslatosabb ünnepén, mikor minden pillanat csupa öröm és boldogság... na, ilyenkor köthetik csak fel igazán a gatyájukat az anyukák: jön a rohangálás az ajándékok után, a dekorálás és a napokon át tartó főzés. Nem is csoda, hogy Amy (Mila Kunis), Kiki (Kristen Bell) és Carla (Kathryn Hahn) ismét fellázad. A túlhajszolt trió megint szembe megy az árral, és magasról tesz a karácsonyi hagyományokra. A szabadelvű anyák ezúttal is a kimenőre hajtanak, a lehető legkevesebb energiából akarj
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2

Helyfoglalás
Épouse-moi mon pote
Ma, 21:00
Yassine, a fiatal marokkói diák Párizsban tanul építészetet. Egy szerencsétlen eseményt követően Yassine elmulasztja az egyik vizsgáját, így elveszíti vízumát. Hogy gyorsan megoldást találjon a kialakult problémára összeházasodik legjobb barátjával. A gond csak az, hogy a nyakukra mászik egy ellenőr, aki a házasság valódiságát hivatott kivizsgálni.
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Te megvetted-e már a karácsonyi ajándékokat?
Igen, mindig jó előre készülök, hogy semmit se felejtsek el
Még folyamatban van az ajándékok beszerzése
Nem vásárolok, saját kezűleg készítem el azokat
Dehogy, majd utolsó percben kapkodok, mint általában
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
HOROSZKÓP
Válassza ki csillagjegyét:
2017. december 13.
Régen érezte magát ilyen elégedettnek. Jól sikerült a hete, rengeteget dolgozott és könnyedén, hatékonyan tudott együttműködni másokkal.
SEBESSÉGMÉRÉS
 • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
 • Az összes megtekintése
  Radarok Szatmár megyében
  (2017. december 13.)


  KONYHA
  Hozzávalók: 1 db sütőtök, 2–3 db cékla, olívaolaj, só, bors, 1 nagy marék dió, frissen reszelt szerecsendió, 4 szelet ...