Változott a legelők használatára vonatkozó jogszabály
Utoljára módositva: 2014-08-22 11:34:15

Megjelent a 86/2014-es számú törvény, mely a legelők használatára, adminisztrálására és karbantartására vonatkozik, ugyanakkor módosult a legelők koncesszionálásának időtartama.

 

Július 2-án jelent meg a Hivatalos Közlöny 491-es számában a 2014. június 27-én elfogadott 86-os számú törvény, mely jóváhagyja a 2013-ban kibocsátott 34-es számú sürgősségi kormányrendelet előírásait a legelők használatára, adminisztrálására és karbantartására vonatkozóan, mely kiegészíti az 1991-ben elfogadott 18-as számú törvényt, számolt be a Szatmár Megyei Mezőgazdasági és Élelmezési Igazgatóság munkatársa, Drăgan Tarsin. A törvény július 5-től lépett hatályba, s legkésőbb 60 napon belül a törvény alkalmazási útmutatóit is nyilvánosságra hozzák. A mezőgazdasági igazgatóság minden megyénkbeli polgármesteri hivatalt írásban értesített a jogszabály-módosításról. Az új jogszabály értelmében a legelőfelületeket az önkormányzatok a helyi tanács jóváhagyásával 7 és 10 év közötti időszakra adhatják bérbe az igénylőknek, figyelembe véve az állattartók által birtokolt állatállományt. Tarsin kihangsúlyozta, hogy a legelők bérbeadásának változtatását követően az önkormányzatoknak legkésőbb november elsejéig kell az új jogszabályt gyakorlatba ültetniük. Szatmár megyében évek óta gondot okoz a legelők elosztása és a koncesszióba adása, a prefektusi fogadóórákon gyakran fordulnak meg olyan panaszosok, akik elégedetlenek a helyi önkormányzat által kiosztott legelőfelülettel. A prefektusi hivatal kérésére a mezőgazdasági hivatal munkatársai júniusban nyolc találkozót szerveztek a legelőtulajdonosokkal, illetve a legelőket használó személyekkel. A vidéki kiszállások során a mezőgazdasági hivatal szakemberei beszámoltak a gazdáknak a legelők használatára vonatkozó jogszabályokról, illetve a legelőket koncesszióba vett állattartó egyesületek jogairól és kötelességeiről is, majd meghallgatták a panaszokat is. A területspecifikus problémák mellett néhány általános gond is felmerült: a Mezőgazdasági- és Kifizetési Ügynökségtől (APIA) a legelők karbantartására kapott elégtelen támogatás; a legelők kis mérete; a tejcsarnokok hiánya; a saját legelővel rendelkező állattartók; az illegális legeltetés; a védett területek; olyan személyek által történő legeltetés, akik nem tagjai az állattartó egyesületeknek; aszály; legelődíj; a szerződések időtartama; a bérbe adott legelőfelületek folyamatos csökkentése. A szakemberek minden egyes találkozón kihangsúlyozták, hogy a problémákat helyi szinten kellene megoldani, a törvények betartása mellett.

 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
 • Nincs kapcsolodó cikk
APRÓHIRDETÉS
SZATMÁRI NAP

Helyfoglalás
Előzetes
A szabadság ötven árnyalata
Ma, 19:15
Jamie Dornan és Dakota Johnson visszatérnek Christian Grey és Anastasia Steele szerepében A SZABADSÁG ÖTVEN ÁRNYALATA moziváltozatában, mely az egész világot meghódító sikerkönyv trilógia harmadik része alapján készült. Az első rész filmváltozata 2015-ben, Valentin napon került a mozikba, és világviszonylatban csaknem 950 millió dolláros bevételt hozott. Az új rész 2018-ban szintén Valentin napon debütál a filmvásznon. A rendező A sötét örven árnyalatát is jegyző James Foley (Kártyavár), a forga
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2

Helyfoglalás
Fekete Párduc
Ma, 21:15
A Marvel Studios Fekete Párduc című új filmjének hőse T Challa, aki apja halálát követően hazatér az elszigetelt, ám technológiailag fejlett afrikai országba, Wakanda királyságába, hogy elfoglalja az őt megillető helyet a trónon.
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Várod már a tavaszt?
Természetesen várom
Várom, de még messze van
Máris tavasz?
Nem szeretem a tavaszt
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
HOROSZKÓP
Válassza ki csillagjegyét:
2018. február 20.
Ha tudja, hogy mik a gyenge pontjai és érzi is, hogy jó lenne ezekben előrelépni, tudatosan menjen az olyan helyzetek elé, amelyek erősítik.
SEBESSÉGMÉRÉS
 • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
 • Az összes megtekintése
  Radarok Szatmár megyében
  (2018. február 20.)


  KONYHA
  Hozzávalók: 25 dkg csicseriborsó, 1 l zöldségleves-alaplé, 2 db burgonya, 1 szál póréhagyma, 2 gerezd fokhagyma, olívaolaj, só, bors, ...