Vámfalu nem kér az Apaservből
Utoljára módositva: 2014-07-11 11:22:34

Miután az ivóvízhálózatot kiépítették, a csatornahálózat, valamint egy tisztítóállomás kialakításához keres finanszírozást a vámfalui önkormányzat. Egy biztos: az Apaservbe nem lépnek be.

Vámfalu önállóan is boldogul a községi vízügyi fejlesztésekkel

Olcsó és hatékony megoldást keres a szennyvíztisztításra a vámfalui önkormányzat, melynek érdekében több lehetőséget is tanulmányoztak már. Amint Sándor Imre alpolgármestertől megtudtuk, az eddig megtekintett megvalósítások vagy túlságosan költségesek voltak, vagy nem voltak alkalmazhatóak a dombok között fekvő településen. A tél folyamán, amint arról írtunk, a környezetvédelmi ügynökség kezdeményezésére ellátogattak Magyarországra, ahol megnéztek egy gyökértéri szennyvíztisztító állomást. Az alpolgármester szerint ez ugyan valóban olcsó megoldás lenne, azonban az ily módon megtisztított víz nem önthető egyenesen a patakba. Magyarországon ezt ültetvények locsolására használják, Vámfaluban azonban erre nincs lehetőség, így lemondtak a környezetbarát megoldásról. Mint megtudtuk, kormánytámogatás felhasználásával 2008-ban kezdték el a vízvezetékek lefektetését, és 2010-re lett üzemképes a rendszer — jelenleg a település 95 százaléka van lefedve a hálózat által. Bár nem drága a víz — köbméterenként 1,75 lejt számolnak fel, ami az alpolgármester szerint mindössze harmada a megyei vízszolgáltató, az Apaserv által kért árnak —, mégis sikerül az egy évi bevételükből körülbelül 2 kilométernyi új vezetéket lefektetni. Sándor Imre szerint a helyiek hallani sem akarnak az Apaservbe való belépésről, mivel tartanak attól, hogy a vállalat úgy megemelné a tarifákat, mint a szomszédos Avasfelsőfaluban. Ráadásul előbb-utóbb fizetni kell majd a szennyvíztisztításért is, ami jelentős összegbe kerülne a megyei részvénytársasághoz való csatlakozás esetén. Sándor Imre szerint felvettek két embert a vízszolgáltatóhoz, így azonnal közbe tudnak lépni, ha például esőzéskor gyorsan kell cselekedni, és nem kell várniuk, míg a nagy cég kiküld valakit. Az alpolgármester elmondta: reméli, hamarosan sikerül pályázati úton biztosítaniuk a forrást a munkálatok folytatásához, főképp, hogy a községi kutak vizének minősége a talaj szennyeződése miatt egyre romlik. Ezek 70-80 százalékának vizében máris kimutathatóak káros anyagok, melyért Sándor Imre szerint csak részben okolható a csatornázás és a szennyvíztisztítás hiánya — szerepet játszik benne a kollektívák fennállásakor kiszórt rengeteg vegyszer is.

Babos Krisztina

 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
APRÓHIRDETÉS
Állás
Németországi munkalehetőség Bayern-Nürnberg környékén. Beteggondozót, házi ápolót keresünk...
Tovább >>>
SZATMÁRI NAP
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Szoktál-e adventi koszorút készíteni?
Igen, minden évben közösen készítünk adventi koszorút
Nem készítek, inkább megveszem az üzletből
Megvan tavalyról ezért nem készítek/vásárolok újat
Nincs adventi koszorúnk
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
SEBESSÉGMÉRÉS
  • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
  • Az összes megtekintése
    Radarok Szatmár megyében
    (2017. november 24.)


    KONYHA
    Hozzávalók: 1 db sütőtök, 2–3 db cékla, olívaolaj, só, bors, 1 nagy marék dió, frissen reszelt szerecsendió, 4 szelet ...