Van igény a középkori fesztiválra Nagykárolyban
Utoljára módositva: 2014-06-25 14:16:29

A minőségre törekszenek a nagykárolyi középkori fesztivál szervezői. Ennek tükrében idén Erdély számos településéről érkeznek történelmi hagyományőrző csoportok a rendezvénysorozatra.

 

Amint arról már beszámoltunk, a Nagykárolyi Kulturális Igazgatóság és a Gróf Károlyi Idegenforgalom-népszerűsítő Központ a Nagykárolyi Polgármesteri Hivatal és a Helyi Tanács támogatásával immár második alkalommal szervezi meg június 28-án és 29-én a Villa Karul Középkori Fesztivált a Károlyi-kastély parkjában. A rendezvénysorozatról, valamint annak szervezéséről Dragoş Georgescu, az Idegenforgalom-népszerűsítő Központ munkatársa beszélt lapunknak.

„Tavaly próbáltuk ki először, hogy működik-e Nagykárolyban egy ilyen jellegű fesztivál, és kiderült, hogy van rá igény, ráadásul a Károlyi-kastély parkja egy optimális helyszín a fesztivál megrendezésére. Az elmúlt évben inkább környékbeli csoportokat hívtunk, idén azonban már távolabbi városokból is érkeznek hagyományőrző csoportok a fesztiválra” — nyilatkozta a szervező.

„Idén egy íjászbemutató is lesz a nagykárolyi Corvus Regia Sportegyesület hagyományőrző íjászcsoportjának jóvoltából. Ennek keretében az érdeklődők megismerkedhetnek az íjászat történelmével: részletes ismertetőt kapnak a hunok által használt számszeríjaktól kezdve a profi csigás íjakig, továbbá a nyílvesszőkészítés rejtelmeibe is betekintést nyerhetnek. Ebbe egy gyulafehérvári íjászkollégánk is besegít” — mondta Dragoş Georgescu, aki hozzátette, hogy mindemellett történelmi és kézműves-bemutatók, gyerekfoglalkozások, továbbá egy tűz-show és egy régizene-koncert is lesz a fesztivál két napja alatt.

„Igyekszünk minden évben minőségibb programokat biztosítani. Ebből a szempontból viszont nehéz dolgunk van, mivel a hagyományőrző csoportok nagyon drágák” — mondta a szervező, akit arról is megkérdeztünk, hogy fel lehet-e venni a versenyt Erdély más középkori fesztiváljaival: „Mindenképpen kell néhány év, amíg bekerülünk a köztudatba, hiszen sok erdélyi városban már évek, évtizedek óta hagyománynak számítanak az ilyen fesztiválok. Besztercén például az évek során a középkori fesztivál egybeolvadt a városnapokkal. Azt sem tartom elképzelhetetlennek, hogy mindez Nagykárolyban is létrejöhet, mivel a városvezetőségnek is nehéz két ilyen eseményt támogatni.”

 

 

Ifj. Deák Endre

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
APRÓHIRDETÉS
SZATMÁRI NAP

Helyfoglalás
A védelmező 2.
Ma, 21:10
Amerikai fantasztikus thriller, akciófilm, krimi
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Milyen programok érdekelnek leginkább az idei PMN-en?
Természetesen a koncertek
A nivós színházi előadások
A hagyományőrző néptáncok, népzenei előadások
A bábszínházi előadások
A gasztronómiai programok
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
SEBESSÉGMÉRÉS
  • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
  • Az összes megtekintése
    Radarok Szatmár megyében
    (2018. július 23.)


    KONYHA
      Hozzávalók: 1 csomag rétestészta (de leveles tésztával is jó), 10 dkg spenót, 20 dkg túró, 1 db tojás, ...