Van igény a középkori fesztiválra Nagykárolyban
Utoljára módositva: 2014-06-25 14:16:29

A minőségre törekszenek a nagykárolyi középkori fesztivál szervezői. Ennek tükrében idén Erdély számos településéről érkeznek történelmi hagyományőrző csoportok a rendezvénysorozatra.

 

Amint arról már beszámoltunk, a Nagykárolyi Kulturális Igazgatóság és a Gróf Károlyi Idegenforgalom-népszerűsítő Központ a Nagykárolyi Polgármesteri Hivatal és a Helyi Tanács támogatásával immár második alkalommal szervezi meg június 28-án és 29-én a Villa Karul Középkori Fesztivált a Károlyi-kastély parkjában. A rendezvénysorozatról, valamint annak szervezéséről Dragoş Georgescu, az Idegenforgalom-népszerűsítő Központ munkatársa beszélt lapunknak.

„Tavaly próbáltuk ki először, hogy működik-e Nagykárolyban egy ilyen jellegű fesztivál, és kiderült, hogy van rá igény, ráadásul a Károlyi-kastély parkja egy optimális helyszín a fesztivál megrendezésére. Az elmúlt évben inkább környékbeli csoportokat hívtunk, idén azonban már távolabbi városokból is érkeznek hagyományőrző csoportok a fesztiválra” — nyilatkozta a szervező.

„Idén egy íjászbemutató is lesz a nagykárolyi Corvus Regia Sportegyesület hagyományőrző íjászcsoportjának jóvoltából. Ennek keretében az érdeklődők megismerkedhetnek az íjászat történelmével: részletes ismertetőt kapnak a hunok által használt számszeríjaktól kezdve a profi csigás íjakig, továbbá a nyílvesszőkészítés rejtelmeibe is betekintést nyerhetnek. Ebbe egy gyulafehérvári íjászkollégánk is besegít” — mondta Dragoş Georgescu, aki hozzátette, hogy mindemellett történelmi és kézműves-bemutatók, gyerekfoglalkozások, továbbá egy tűz-show és egy régizene-koncert is lesz a fesztivál két napja alatt.

„Igyekszünk minden évben minőségibb programokat biztosítani. Ebből a szempontból viszont nehéz dolgunk van, mivel a hagyományőrző csoportok nagyon drágák” — mondta a szervező, akit arról is megkérdeztünk, hogy fel lehet-e venni a versenyt Erdély más középkori fesztiváljaival: „Mindenképpen kell néhány év, amíg bekerülünk a köztudatba, hiszen sok erdélyi városban már évek, évtizedek óta hagyománynak számítanak az ilyen fesztiválok. Besztercén például az évek során a középkori fesztivál egybeolvadt a városnapokkal. Azt sem tartom elképzelhetetlennek, hogy mindez Nagykárolyban is létrejöhet, mivel a városvezetőségnek is nehéz két ilyen eseményt támogatni.”

 

 

Ifj. Deák Endre

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
APRÓHIRDETÉS
Eladó Ingatlan
Eladó 78 ár beltelek a Vetési úton. Tel.:...
Tovább >>>
SZATMÁRI NAP

Helyfoglalás
Előzetes
A legsötétebb óra
Ma, 19:20
Néhány nappal azelőtt, hogy Nagy-Britannia miniszterelnöke lett, Winston Churchill élete egyik legmeghatározóbb próbatétele elé került: megfontoljon egy kidolgozott békeszerződést a náci Németországgal, vagy határozottan kiálljon, és harcoljon az elveiért, a nemzet szabadságáért. A megállíthatatlan náci erők legázolták Nyugat-Európát, és az invázió veszélye a küszöbön állt; a közvélemény felkészületlen volt, a király szkeptikus, saját pártja pedig ellene szervezkedett. Churchill ilyen körülménye
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Hogyan védekezel a megfázás ellen?
Különféle vitaminokat szedek
Rengeteg gyümölcsöt fogyasztok ilyenkor
Mindig figyelek arra, hogy kellően fel legyek öltözve
Nem szoktam megfázni
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
HOROSZKÓP
Válassza ki csillagjegyét:
2018. január 23.
Irigylésre méltóan sok energiája van, senki és semmi nem tartóztathatja fel, ha valamit a fejébe vesz, márpedig ma tele van jobbnál jobb ötletekkel.
SEBESSÉGMÉRÉS
  • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
  • Az összes megtekintése
    Radarok Szatmár megyében
    (2018. január 23.)


    KONYHA
    Hozzávalók a szufléhoz: 2 dl zsíros tej, 8 dkg darált mák, 4 dkg porcukor, 4 db vajas kifli, 2 ...