Van igény az örömtáncházra
Utoljára módositva: 2018-09-25 11:16:16

Nagy sikert aratott az Aranykapu Kulturális Egyesület évadnyitó táncháza, nagyon sok felnőtt és gyermek élvezte együtt az élő zenét.

A szatmárnémeti Iparosotthon adott otthont szombat délután az Aranykapu Kulturális Egyesület idei évadnyitó rendezvényének, amely az idei első táncházat jelentette az egyesület szervezésében. Viszont nem az utolsót, ugyanis még októberben és novemberben is hasonló rendezvénnyel készülnek a szervezők, főleg úgy, hogy a hétvégi évadnyitó táncház igen jól sikerült.

Nezezon Enikő, az Aranykapu Kulturális Egyesület elnöke szerkesztőségünknek elmondta, hogy annak ellenére, hogy az egyesület nem az ilyen jellegű rendezvények szervezésére specializálódott, nagyszerűen sikerült a szombati táncház, a szervezők örömére sokan, közel 60-an vettek részt ezen, és láthatóan jól érezték magukat úgy a felnőttek, mint a gyermekek.

Amint azt előzetesen ígérték, a néptáncoktatók, Szabó István és Szabóné Balázs Bea Magyarországról, Tiszavasváriból érkeztek, a talpalávaló élő zenét pedig szintén Magyarországról, a Hajdúságból érkező zenészek biztosították.

Szombaton 19 órától a gyermektáncházzal indult a program, nagyjából tíz 4 és 7 év közötti gyermek lelkes jelenlétével. Az apróságok háromféle kézműves-foglalkozáson vettek részt: helyben kisüthető porcelángyurmából gyúrhattak ékszereket, kipróbálhatták a könyvjelzőkészítést filc anyagból, szebbnél szebb madárkás, tulipános mintákat fehér és piros színben kombinálva helyeztek el a könyvjelzőkön, valamint a lányok kedvence, a rongybabakészítés is a napi program részét képezte.

Természetesen a tánc sem hiányozhatott, nagyjából 20.30-ig, amit a felnőtteknek szervezett program követett. A felnőttek moldvai táncok tanulásával kezdték az estét, páros és körtánclépéseket sajátítottak el. Sőt, mindenki nagy meglepetésére a gyermekek közül többen annyira kedvet kaptak a tánchoz, hogy semmitől vissza nem riadva álltak be a felnőttek közé. Az 5–6 éves legények úgy kérték fel a felnőtt hölgyeket, anyukákat, mintha mindig is együtt táncoltak volna, és 23 óráig, amíg a táncház tartott, a felnőttekkel járták a népi ritmusokra. A tánc mellett népdaltanulás is az este részét képezte, sőt, voltak, akik csak erre a részre csöppentek be, viszont összességében senki nem bánta, hogy ellátogatott a rendezvényre.

A résztvevők egyhangúlag azon a véleményen voltak, hogy Szatmárnémetiben igenis van igény erre, és érdemes volna havonta szervezni hasonló alkalmakat, amivel kapcsolatban Nezezon Enikő elmondta, hogy októberben és novemberben is megrendezik a Fonóház táncházát, de advent és az ünnepek időszakára elcsendesedik az egyesület, viszont a téli ünnepek után szeretnék folytatni ezt a kezdeményezést.

„Igyekszünk még időpontot találni erre, mivel most is megmutatkozott, hogy mekkora igény van egy ilyen jellegű örömtáncházra, hiszen nagyon sokan vagyunk, akik nem professzionális táncosként jövünk el, de szeretjük a magyar népzenét, és mindenféle elköteleződés vagy fellépésekre való felkészülés nélkül, csakis a népzene és a -tánc szeretete és a magunk kedvtelése miatt akarunk eljönni, és időnként kikapcsolódni, együtt táncolni” — nyilatkozta a főszervező, aki hozzátette, hogy a Bethlen Gábor Alap, a Communitas Alapítvány, illetve helyi vállalkozók támogatása nélkül nem valósulhatott volna meg a rendezvény, amiért köszönet jár valamennyiüknek.

Szombati rendezvényével egyúttal idei tevékenységi évadát is megnyitotta az Aranykapu Kulturális Egyesület, és már ettől a héttől kezdve várja a gyerekeket a Fonóban tartott kézműves-foglalkozásokra, sőt, örömmel közölték, idén újabb kezdő csoporttal indul a kézművesműhely. Mivel nagy az érdeklődés ez iránt, ugyanakkor a kezdőket nehéz lenne integrálni a már 3–4 éve kézműveskedő gyermekek közé, heti rendszerességgel új kezdő csoport indul 5–6 éves gyermekeknek, akik nyárig ízelítőt kapnak minden olyan hagyományos mesterségből, amely az egyesület palettáján szerepel: az agyagozástól a nemezelésen át, a varrástól a gyertyakészítésig vagy éppen kosráfonásig. Egy év alatt mindenből alaptudást szereznek, így jövő ilyenkor a haladó csoportban már magasabb szinten kezdhetik ezek gyakorlását.

 

 

Bajnai Botond

 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
APRÓHIRDETÉS
SZATMÁRI NAP
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Melyik a kedvenc téli sportod?
A síelés
A snowboardozás
A korcsolyázás
A szánkózás
A jégkorongozás
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
SEBESSÉGMÉRÉS
  • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
  • Az összes megtekintése
    Radarok Szatmár megyében
    (2020. január 19.)


    KONYHA
    Hozzávalók: 1 csokor újhagyma, 6 ek. olívaolaj, 1–2 szelet szikkadt kenyér, 50 dkg csirkemellfilé (darálva), 1 db tojás, só, ...