Van kiút a depresszióból
Utoljára módositva: 2019-07-09 11:25:18

A felnőtt lakosság közel negyede szenvedhet jelenleg a depresszió valamilyen formájától. A depresszióból van kiút — hangsúlyozza a Korall Klinika pszichiátere, dr. Suvanjeiev Róbert-Gábor.

Azok a szatmáriak, akik kellemes, családias légkörű, összehangolt ellátás keretében szeretnék kivizsgáltatni egészségügyi problémájukat, aligha találnak erre megfelelőbb intézményt, mint a Korall Klinika. Az évről évre egyre több osztállyal, rendelővel bővülő klinikán kiváló képzettséggel rendelkező orvoscsapat áll a betegek rendelkezésére, ráadásul egyre több szakember áll szerződésben az Országos Egészségbiztosító Pénztárral, így ingyenes vizsgálatokra is van lehetőség.

Dr. Suvanjeiev Róbert-Gábor pszichiáterhez is bátran fordulhatnak, akár küldőpapírral is, azok a szatmáriak, akik úgy érzik, lelkileg nehéz időszakon mennek keresztül, vagy nem tudják abbahagyni a mértéktelen italozást, de a közép- és időskori demenciában szenvedő pácienseknek is támaszt, segítséget nyújthat a szakember.

A szakembert korunk egyik népbetegségéről, a depresszióról kérdeztük, hiszen ennek valamilyen formája a felnőtt lakosság akár negyedét is érintheti, de a fiatalok körében sem ritka betegség már — kialakulásának pedig jelenleg nem ismeretes egy kizárólagos oka, hanem valószínűleg a genetikai hajlam és a környezeti hatások együttesen vezetnek a kialakulásához.

Olyan tényezők járulhatnak hozzá a depresszió kialakulásához, mint az öröklődés: kutatók például azonosítottak néhány olyan gént, amelyek a bipoláris betegségek hátterében állhatnak, és jelenleg keresnek további géneket, amelyek a depresszió egyéb formáival hozhatók kapcsolatba. Az élettani ritmus felborulása, eltolódása szintén egy kiváltó faktor lehet, csakúgy, mint a hosszan tartó stressz — megoldatlan konfliktusok, lelki megterhelés — vagy olyan rövid távú, hirtelen jött stresszállapotok, mint haláleset, munkahely elvesztése. Nem árt tudni, hogy bizonyos gyógyszerek hosszú távú alkalmazása is kapcsolatba hozható a depresszióval, de a krónikus betegségek is fokozzák a depresszió kialakulásának kockázatát, közrejátszhatnak a hormonok, az alkohol, nikotin és a kábítószer-használat, valamint bizonyos személyiségjegyek — alacsony önértékelés, pesszimizmus — fogékonyabbá tesznek a depresszióra. Szintén gyakori még a gyermekágyi depresszió, amikor a szülést követő napok, hetek során az anyák nyomott hangulatot tapasztalnak, felmerül bennük az anyaságra való alkalmatlanságuk gondolata — ennek súlyosabb formája a post partum depresszió.

Dr. Suvanjeiev Róbert-Gábor szerint vannak fontos tünetei a depressziónak, ilyen az örömtelenség érzése — „semminek nem tudok örülni, nincsenek érzelmeim” —, döntésképtelenség és rágódás lényegtelen dolgokon, dekoncentráltság és figyelemzavarok, csökkent érdeklődés a világ dolgai iránt, gátoltság, nehézkesség, „lustaság”, bűntudat és indokolatlan lelkiismeret-furdalás, gátlásosság és frusztráció érzése, passzivitás és csökkent energia, alvászavar, a szexuális működés zavarai, étvágyváltozás, az egyik legsúlyosabb és legnagyobb veszélyt rejtő tünet pedig a halálvágy, öngyilkossági gondolatok és késztetések.

Természetesen a depressziónak is vannak enyhébb és súlyosabb formái, de ha két hétig vagy annál tovább fennáll egy olyan lelkiállapot, ami akadályozza a mindennapi cselekedeteket, vagy alvászavar, illetve pánikrohamok lépnek fel, akkor érdemes szakember segítségét kérni.

„A depresszióból van kiút, de ehhez nagyon fontos, hogy beszéljünk a problémáinkról. Mesélhetünk bárkinek, akiben megbízunk — szülőnek, családtagnak, barátnak. Egy egészségügyi szakember, például a háziorvos kezdetnek szintén jó lehet, ha pedig a fizikai bántalmakat kizárták, és továbbra is fennállnak a tünetek, a pontos diagnózis felállításához pszichiáter szakembert kell felkeresni” — magyarázta Suvanjeiev doktor. A legtöbb ember ugyanis szakemberi segítséggel képes kigyógyulni a depresszióból. A szakmai kezelés általában pszichoterápián — beszélgetős terápián — alapszik, de bizonyos esetekben gyógyszerek szedése is szükséges. A kezelés típusától függően sokan már 2–6 héttel annak elkezdése után jelentős változást, hangulatjavulást érzékelnek, de a tényleges kezelés 6–9 hónapig tart.

A jó kedélyállapot és a kiegyensúlyozott lelki egészség megőrzésében ugyanakkor az egészséges étkezés és a rendszeres sportolás is sokat segíthet. A pszichiáter szerint érdemes kísérletezni olyan módszerekkel is, amelyek segíthetnek levezetni a stresszt, kiengedni az érzelmeket, mint mondjuk a különféle meditációs technikák vagy az érzelmek kiírása — például naplóvezetés —, ugyanakkor javasolt az alkohol- és drogfogyasztás kerülése.

„Ne feledjük, befolyásolni csak saját magunkat tudjuk! Éppen ezért kár bánkódni a már megtörtént dolgokon, hiszen azok nem fognak megváltozni. A jövőtől ugyanúgy kár félni, hiszen nem tudhatjuk, mit hoz. Ma, itt és most kell élni. El kell fogadni a korlátainkat, és nem kell bánkódni azon, amit nem tudunk befolyásolni” — tanácsolja a szakember.

Dr. Suvanjeiev Róbert-Gábor pszichiáter szakorvost megtalálják a Korall Klinikán, Szatmárnémetiben, az Eroii Revoluţiei tér 22. szám alatt hétfőn, szerdán és pénteken 7–14 óra között, kedden és csütörtökön pedig 13–20 óra között. További információkért, időpont-egyeztetésért a 0361–412037-es telefonszámot kell tárcsázni.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
 • Nincs kapcsolodó cikk
APRÓHIRDETÉS
SZATMÁRI NAP

Helyfoglalás
Downton Abbey
Ma, 20:30
Ősszel a világszerte méltán híres és kedvelt DOWNTON ABBEY sorozat világában játszódó nagyszabású mozifilm kerül a közönség elé. A Crawley család és a szolgálatukban álló elszánt személyzet a Downton birtok fennállásának legfontosabb pillanatára készülődik. Az angol király és királyné látogatásának hírére felbolydul az egész ház, botrányok, románcok, intrikák kezdenek kibontakozni, és az események olyan fordulatot vesznek, hogy hirtelen egész Downton jövője forog kockán… A filmet a sorozat alkot
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Figyelemmel követed-e az országban zajló politikai eseményeket?
Természetesen, a csapból is ez folyik
Persze, követem és egyetértek a tüntetőkkel
Dragnea és a Dăncilă-kormány mondjon le!
Nem érdekel egyáltalán a politika
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
SEBESSÉGMÉRÉS
 • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
 • Az összes megtekintése
  Radarok Szatmár megyében
  (2019. szeptember 18.)


  KONYHA
  Hozzávalók 4–6 pohárhoz: 50 dkg sárgabarack, 25 dkg zabkeksz, 2 dl habtejszín, porcukor, 2 csomag vaníliás cukor, őrölt fahéj. ...