Van kiút a depresszióból
Utoljára módositva: 2019-07-09 11:25:18

A felnőtt lakosság közel negyede szenvedhet jelenleg a depresszió valamilyen formájától. A depresszióból van kiút — hangsúlyozza a Korall Klinika pszichiátere, dr. Suvanjeiev Róbert-Gábor.

Azok a szatmáriak, akik kellemes, családias légkörű, összehangolt ellátás keretében szeretnék kivizsgáltatni egészségügyi problémájukat, aligha találnak erre megfelelőbb intézményt, mint a Korall Klinika. Az évről évre egyre több osztállyal, rendelővel bővülő klinikán kiváló képzettséggel rendelkező orvoscsapat áll a betegek rendelkezésére, ráadásul egyre több szakember áll szerződésben az Országos Egészségbiztosító Pénztárral, így ingyenes vizsgálatokra is van lehetőség.

Dr. Suvanjeiev Róbert-Gábor pszichiáterhez is bátran fordulhatnak, akár küldőpapírral is, azok a szatmáriak, akik úgy érzik, lelkileg nehéz időszakon mennek keresztül, vagy nem tudják abbahagyni a mértéktelen italozást, de a közép- és időskori demenciában szenvedő pácienseknek is támaszt, segítséget nyújthat a szakember.

A szakembert korunk egyik népbetegségéről, a depresszióról kérdeztük, hiszen ennek valamilyen formája a felnőtt lakosság akár negyedét is érintheti, de a fiatalok körében sem ritka betegség már — kialakulásának pedig jelenleg nem ismeretes egy kizárólagos oka, hanem valószínűleg a genetikai hajlam és a környezeti hatások együttesen vezetnek a kialakulásához.

Olyan tényezők járulhatnak hozzá a depresszió kialakulásához, mint az öröklődés: kutatók például azonosítottak néhány olyan gént, amelyek a bipoláris betegségek hátterében állhatnak, és jelenleg keresnek további géneket, amelyek a depresszió egyéb formáival hozhatók kapcsolatba. Az élettani ritmus felborulása, eltolódása szintén egy kiváltó faktor lehet, csakúgy, mint a hosszan tartó stressz — megoldatlan konfliktusok, lelki megterhelés — vagy olyan rövid távú, hirtelen jött stresszállapotok, mint haláleset, munkahely elvesztése. Nem árt tudni, hogy bizonyos gyógyszerek hosszú távú alkalmazása is kapcsolatba hozható a depresszióval, de a krónikus betegségek is fokozzák a depresszió kialakulásának kockázatát, közrejátszhatnak a hormonok, az alkohol, nikotin és a kábítószer-használat, valamint bizonyos személyiségjegyek — alacsony önértékelés, pesszimizmus — fogékonyabbá tesznek a depresszióra. Szintén gyakori még a gyermekágyi depresszió, amikor a szülést követő napok, hetek során az anyák nyomott hangulatot tapasztalnak, felmerül bennük az anyaságra való alkalmatlanságuk gondolata — ennek súlyosabb formája a post partum depresszió.

Dr. Suvanjeiev Róbert-Gábor szerint vannak fontos tünetei a depressziónak, ilyen az örömtelenség érzése — „semminek nem tudok örülni, nincsenek érzelmeim” —, döntésképtelenség és rágódás lényegtelen dolgokon, dekoncentráltság és figyelemzavarok, csökkent érdeklődés a világ dolgai iránt, gátoltság, nehézkesség, „lustaság”, bűntudat és indokolatlan lelkiismeret-furdalás, gátlásosság és frusztráció érzése, passzivitás és csökkent energia, alvászavar, a szexuális működés zavarai, étvágyváltozás, az egyik legsúlyosabb és legnagyobb veszélyt rejtő tünet pedig a halálvágy, öngyilkossági gondolatok és késztetések.

Természetesen a depressziónak is vannak enyhébb és súlyosabb formái, de ha két hétig vagy annál tovább fennáll egy olyan lelkiállapot, ami akadályozza a mindennapi cselekedeteket, vagy alvászavar, illetve pánikrohamok lépnek fel, akkor érdemes szakember segítségét kérni.

„A depresszióból van kiút, de ehhez nagyon fontos, hogy beszéljünk a problémáinkról. Mesélhetünk bárkinek, akiben megbízunk — szülőnek, családtagnak, barátnak. Egy egészségügyi szakember, például a háziorvos kezdetnek szintén jó lehet, ha pedig a fizikai bántalmakat kizárták, és továbbra is fennállnak a tünetek, a pontos diagnózis felállításához pszichiáter szakembert kell felkeresni” — magyarázta Suvanjeiev doktor. A legtöbb ember ugyanis szakemberi segítséggel képes kigyógyulni a depresszióból. A szakmai kezelés általában pszichoterápián — beszélgetős terápián — alapszik, de bizonyos esetekben gyógyszerek szedése is szükséges. A kezelés típusától függően sokan már 2–6 héttel annak elkezdése után jelentős változást, hangulatjavulást érzékelnek, de a tényleges kezelés 6–9 hónapig tart.

A jó kedélyállapot és a kiegyensúlyozott lelki egészség megőrzésében ugyanakkor az egészséges étkezés és a rendszeres sportolás is sokat segíthet. A pszichiáter szerint érdemes kísérletezni olyan módszerekkel is, amelyek segíthetnek levezetni a stresszt, kiengedni az érzelmeket, mint mondjuk a különféle meditációs technikák vagy az érzelmek kiírása — például naplóvezetés —, ugyanakkor javasolt az alkohol- és drogfogyasztás kerülése.

„Ne feledjük, befolyásolni csak saját magunkat tudjuk! Éppen ezért kár bánkódni a már megtörtént dolgokon, hiszen azok nem fognak megváltozni. A jövőtől ugyanúgy kár félni, hiszen nem tudhatjuk, mit hoz. Ma, itt és most kell élni. El kell fogadni a korlátainkat, és nem kell bánkódni azon, amit nem tudunk befolyásolni” — tanácsolja a szakember.

Dr. Suvanjeiev Róbert-Gábor pszichiáter szakorvost megtalálják a Korall Klinikán, Szatmárnémetiben, az Eroii Revoluţiei tér 22. szám alatt hétfőn, szerdán és pénteken 7–14 óra között, kedden és csütörtökön pedig 13–20 óra között. További információkért, időpont-egyeztetésért a 0361–412037-es telefonszámot kell tárcsázni.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
 • Nincs kapcsolodó cikk
APRÓHIRDETÉS
SZATMÁRI NAP
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
NINCS POLL
SEBESSÉGMÉRÉS
 • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
 • Az összes megtekintése
  Radarok Szatmár megyében
  (2020. január 29.)


  KONYHA
  Hozzávalók: 1 csokor újhagyma, 6 ek. olívaolaj, 1–2 szelet szikkadt kenyér, 50 dkg csirkemellfilé (darálva), 1 db tojás, só, ...