Van már költségvetési törvény
Utoljára módositva: 2013-02-22 09:55:35

Traian Băsescu államfő tegnap kézjegyével látta el a 2013-as költségvetés elfogadásáról szóló törvényt. A helyi önkormányzatok büdzséjéről ezt követően szavazhatnak a tanácsosok.

 

Az országnak azért nem volt még idén jóváhagyott költségvetése, mert tavaly decemberben voltak a parlamenti választások, az ezt követően hivatalba lépett kormány pedig januárban egyeztetett a Nemzetközi Valutalappal a büdzsé tételeiről. A büdzsét még február 7-én fogadta el a parlament, elnöki jóváhagyása azonban azért késett, mert az ellenzéki Demokrata Liberális Párt keresetet nyújtott be az Alkotmánybírósághoz, azt kifogásolva, hogy a parlamenti procedúra alatt több eljárást megsértett a kormányoldal. A taláros testület csaknem egy héttel később elutasította a keresetet, ezért a büdzsé hatályba lépése már csak Băsescutól függött. Az elnöki hivatal tegnapi közlése szerint az államfő ellátta kézjegyével a büdzsé elfogadásáról szóló törvényt, amely a Hivatalos Közlönyben való megjelenéskor lép hatályba. Az idei költségvetés 98,182 milliárd lej bevétellel és 116,36 milliárd lej kiadással számol, ami azt jelenti, hogy az államháztartási hiányt 18,176 milliárd lejre tervezték. Ez utóbbi a hazai bruttó össztermék 2,15 százalékának felel meg. A tervezett bevétel 6,5 százalékkal haladja meg a 2012-es évit, a kiadások értéke pedig 10,5 százalékkal nagyobb a tavalyi évhez képest. A kormány 1,5 százalékos gazdasági növekedéssel számol 2013-ban.

Kevesebb jut útjavításra

 

Amint arról beszámoltunk, az RMDSZ törvényhozói nem szavazták meg az idei állami költségvetést szabályzó törvényt, ugyanis a Szövetség képviselői és szenátorai szerint az nem az ország fejlődését szolgálja. Erdei D. István, Szatmár megyei RMDSZ-es parlamenti képviselő, a költségvetési bizottság tagja egy korábbi sajtótájékoztató keretében ismertette a megyét érintő adatokat. Eszerint az idei költségvetésben 7,585 millió lej van elkülönített az utak karbantartására, építésére, ami 2%-kal kevesebb mint 2012-ben volt és közel 40%-kal kevesebb mint 2011-ben. A megye 39,32 millió lejt (+6%) kapott a szociális tevékenységek fedezésére, a tej-kifli programra és további 193 844 millió lej (+16%) van elkülönítve az önkormányzatokon keresztül finanszírozott egyéb szociális tevékenységekre. A megyei tanács 34,376 millió lejjel (+1,05%) támogathatja majd a helyi önkormányzatokat, míg az egyházi intézmények nem klerikális alkalmazottainak fizetésére 453 000 lejt — ugyanannyit, mint tavaly — különített el a kormány. A költségvetésben 30 772 000 lejt különítettek el a Nagykárolyt elkerülő út megépítésére, a szatmárnémeti kerülőútra és a harmadik Szamos-hídra pedig egyetlen lejt sem.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
APRÓHIRDETÉS
SZATMÁRI NAP

Helyfoglalás
Volt egyszer egy... Hollywood
Ma, 21:00
1969, Los Angeles. Egy munka nélkül maradt, western tévésorozatából kikerült, munkanélküli színész (Leonardo DiCaprio) és jó barátja, kaszkadőre (Brad Pitt) együtt próbálnak boldogulni Hollywood kegyetlen világában. Ez a világ azért kegyetlen, mert változik: Rick és Cliff eddig kiismerte magát a showbizniszben, de most bármerre járnak, arra kell rácsodálkozniuk, hogy minden megváltozott: a szabályok, a főnökök és a nők is…. Nincs nagyobb esemény annál a filmes világban, mint amikor Tarantino re
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
NINCS POLL
SEBESSÉGMÉRÉS
  • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
  • Az összes megtekintése
    Radarok Szatmár megyében
    (2019. augusztus 18.)


    KONYHA
    Hozzávalók: 2 ek. vaj, 1 fej vöröshagyma, 10 dkg liszt, 3 bögre tej, 15 dkg bacon, 25 dkg cheddar ...