Vándorkiállítás a múzeumban
Utoljára módositva: 2014-01-16 08:53:37

Szerdán a Szatmár Megyei Múzeumban a dák hatalmi központban készült, több mint kétezer éves csonteszközöket, fegyvereket és ékszereket bemutató vándorkiállítás nyílt meg.

 

Liviu Marta, a Szatmár Megyei Múzeum igazgatója megnyitóbeszédében elmondta, hogy a most látható vándorkiállítás anyaga több erdélyi múzeumból, illetve a fővárosi történelmi múzeum gyűjteményeiből származik. Az érdeklődők Szatmárnémetiben is egy olyan korszak kultúrájába tekinthetnek be, ami a régészek számára is vitatott, részletesebb megismerése még mindig sok ásatást és kutatást igényel. Az sem egyértelmű, hogy az itt látható valamennyi eszközt, fegyvert és ékszert a kétezer évvel ezelőtt élt dákok készítették, csupán annyi biztos, hogy a dák hatalmi központ területein kerültek feltárásra.

 

A kiállítás anyaga

 

A nagybányai Dák Föld Egyesület tagjai harci jeleneteket mutattak be a tegnapi kiállításmegnyitón

Az anyag úgy van összeválogatva, hogy a tárlat látogatói teljes képet kapjanak a dákok hétköznapjairól, életmódjáról. A dák lakosság mindennapjainak része volt a vadászat. A szabad dákok tartottak sertést és szarvasmarhát, de igazán a vadászatból éltek, a vadak csontjait, bőrét és szőrméjét pedig szerszámok, munkaeszközök készítésére használták fel. Csontokból készítettek fegyvereket, szerszámokat és ékszereket. A kiállítás segít nyomon követni azt is — egy kis „műhely” bemutatásával —, hogy milyen módszerekkel készültek ezek a tárgyak. Ezenkívül fotók, rajzok és magyarázó szövegek is segítenek az eligazodásban. A tegnapi kiállításmegnyitón részt vettek a nagybányai Dák Föld Egyesület tagjai, akik harci jeleneteket mutattak be.

 

Elek György

 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
APRÓHIRDETÉS
SZATMÁRI NAP
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
NINCS POLL
SEBESSÉGMÉRÉS
  • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
  • Az összes megtekintése
    Radarok Szatmár megyében
    (2018. június 18.)


    KONYHA
      Hozzávalók: 1 csomag rétestészta (de leveles tésztával is jó), 10 dkg spenót, 20 dkg túró, 1 db tojás, ...