Vándorkiállítás a múzeumban
Utoljára módositva: 2014-01-16 08:53:37

Szerdán a Szatmár Megyei Múzeumban a dák hatalmi központban készült, több mint kétezer éves csonteszközöket, fegyvereket és ékszereket bemutató vándorkiállítás nyílt meg.

 

Liviu Marta, a Szatmár Megyei Múzeum igazgatója megnyitóbeszédében elmondta, hogy a most látható vándorkiállítás anyaga több erdélyi múzeumból, illetve a fővárosi történelmi múzeum gyűjteményeiből származik. Az érdeklődők Szatmárnémetiben is egy olyan korszak kultúrájába tekinthetnek be, ami a régészek számára is vitatott, részletesebb megismerése még mindig sok ásatást és kutatást igényel. Az sem egyértelmű, hogy az itt látható valamennyi eszközt, fegyvert és ékszert a kétezer évvel ezelőtt élt dákok készítették, csupán annyi biztos, hogy a dák hatalmi központ területein kerültek feltárásra.

 

A kiállítás anyaga

 

A nagybányai Dák Föld Egyesület tagjai harci jeleneteket mutattak be a tegnapi kiállításmegnyitón

Az anyag úgy van összeválogatva, hogy a tárlat látogatói teljes képet kapjanak a dákok hétköznapjairól, életmódjáról. A dák lakosság mindennapjainak része volt a vadászat. A szabad dákok tartottak sertést és szarvasmarhát, de igazán a vadászatból éltek, a vadak csontjait, bőrét és szőrméjét pedig szerszámok, munkaeszközök készítésére használták fel. Csontokból készítettek fegyvereket, szerszámokat és ékszereket. A kiállítás segít nyomon követni azt is — egy kis „műhely” bemutatásával —, hogy milyen módszerekkel készültek ezek a tárgyak. Ezenkívül fotók, rajzok és magyarázó szövegek is segítenek az eligazodásban. A tegnapi kiállításmegnyitón részt vettek a nagybányai Dák Föld Egyesület tagjai, akik harci jeleneteket mutattak be.

 

Elek György

 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
APRÓHIRDETÉS
Állás
Németországi munkalehetőség Bayern-Nürnberg környékén. Beteggondozót, házi ápolót keresünk...
Tovább >>>
SZATMÁRI NAP

Helyfoglalás
Előzetes
Szörnyen boldog család
Ma, 16:55
Wishbonék messze nem a legboldogabb család. Emma, egy csőd szélén álló könyvesboltot vezet, míg férje, Frank túl sokat dolgozik és szenved zsarnok főnökétől. Öntudatos lánya, Fay, épp az első szerelmet éli meg, míg fiát, a kis zsenit, Maxot csúfolják az iskolatársai. De ez még nem minden! Egy jelmezes buliban egy gonosz boszorkány szörnyekké varázsolja őket: Emma vámpírrá, Frank Frankenstein szörnyévé, Fay egy múmiává, Max pedig egy vérfarkassá változik. Kalandos hajsza indul a banya után a fél
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Felkészítetted-e már autódat a télre?
Igen, mindig időben felkészítem
Még nem, de a napokban már esedékes
Nem sietem el a dolgot, még van rá időm
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
HOROSZKÓP
Válassza ki csillagjegyét:
2017. október 17.
Ha csak a saját feje után akar menni, ne csodálkozzon, ha környezete ingerült és türelmetlen lesz egy idő után. Maradjon nyitott mások véleményére!
SEBESSÉGMÉRÉS
  • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
  • Az összes megtekintése
    Radarok Szatmár megyében
    (2017. október 17.)


    KONYHA
    Hozzávalók: 40 dkg pulykamell, 40 dkg fusilli tészta, 1 db citrom reszelt héja és leve, 2 gerezd fokhagyma, 1 ...