Vándorkiállítás a múzeumban
Utoljára módositva: 2014-01-16 08:53:37

Szerdán a Szatmár Megyei Múzeumban a dák hatalmi központban készült, több mint kétezer éves csonteszközöket, fegyvereket és ékszereket bemutató vándorkiállítás nyílt meg.

 

Liviu Marta, a Szatmár Megyei Múzeum igazgatója megnyitóbeszédében elmondta, hogy a most látható vándorkiállítás anyaga több erdélyi múzeumból, illetve a fővárosi történelmi múzeum gyűjteményeiből származik. Az érdeklődők Szatmárnémetiben is egy olyan korszak kultúrájába tekinthetnek be, ami a régészek számára is vitatott, részletesebb megismerése még mindig sok ásatást és kutatást igényel. Az sem egyértelmű, hogy az itt látható valamennyi eszközt, fegyvert és ékszert a kétezer évvel ezelőtt élt dákok készítették, csupán annyi biztos, hogy a dák hatalmi központ területein kerültek feltárásra.

 

A kiállítás anyaga

 

A nagybányai Dák Föld Egyesület tagjai harci jeleneteket mutattak be a tegnapi kiállításmegnyitón

Az anyag úgy van összeválogatva, hogy a tárlat látogatói teljes képet kapjanak a dákok hétköznapjairól, életmódjáról. A dák lakosság mindennapjainak része volt a vadászat. A szabad dákok tartottak sertést és szarvasmarhát, de igazán a vadászatból éltek, a vadak csontjait, bőrét és szőrméjét pedig szerszámok, munkaeszközök készítésére használták fel. Csontokból készítettek fegyvereket, szerszámokat és ékszereket. A kiállítás segít nyomon követni azt is — egy kis „műhely” bemutatásával —, hogy milyen módszerekkel készültek ezek a tárgyak. Ezenkívül fotók, rajzok és magyarázó szövegek is segítenek az eligazodásban. A tegnapi kiállításmegnyitón részt vettek a nagybányai Dák Föld Egyesület tagjai, akik harci jeleneteket mutattak be.

 

Elek György

 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
APRÓHIRDETÉS
SZATMÁRI NAP

Helyfoglalás
Előzetes
A szabadság ötven árnyalata
Ma, 19:15
Jamie Dornan és Dakota Johnson visszatérnek Christian Grey és Anastasia Steele szerepében A SZABADSÁG ÖTVEN ÁRNYALATA moziváltozatában, mely az egész világot meghódító sikerkönyv trilógia harmadik része alapján készült. Az első rész filmváltozata 2015-ben, Valentin napon került a mozikba, és világviszonylatban csaknem 950 millió dolláros bevételt hozott. Az új rész 2018-ban szintén Valentin napon debütál a filmvásznon. A rendező A sötét örven árnyalatát is jegyző James Foley (Kártyavár), a forga
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2

Helyfoglalás
Fekete Párduc
Ma, 21:15
A Marvel Studios Fekete Párduc című új filmjének hőse T Challa, aki apja halálát követően hazatér az elszigetelt, ám technológiailag fejlett afrikai országba, Wakanda királyságába, hogy elfoglalja az őt megillető helyet a trónon.
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Várod már a tavaszt?
Természetesen várom
Várom, de még messze van
Máris tavasz?
Nem szeretem a tavaszt
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
HOROSZKÓP
Válassza ki csillagjegyét:
2018. február 20.
Ha tudja, hogy mik a gyenge pontjai és érzi is, hogy jó lenne ezekben előrelépni, tudatosan menjen az olyan helyzetek elé, amelyek erősítik.
SEBESSÉGMÉRÉS
  • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
  • Az összes megtekintése
    Radarok Szatmár megyében
    (2018. február 20.)


    KONYHA
    Hozzávalók: 25 dkg csicseriborsó, 1 l zöldségleves-alaplé, 2 db burgonya, 1 szál póréhagyma, 2 gerezd fokhagyma, olívaolaj, só, bors, ...