Várakozás — vágyakozás
Utoljára módositva: 2017-12-04 13:00:56

„… nem lesz mindig sötét ott, a hol most szorongatás van…” — jövendölte Ézsaiás próféta. És lám, az adventi koszorún már ég az első gyertya. Aki az első gyertyát meggyújtotta, azt reméli, abban hisz, meggyújthatja majd a másodikat, a harmadikat és a negyediket is, és akkor majd valóban „… nem lesz mindig sötét ott, a hol most szorongatás van…”

Az adventi koszorú gyertyájának lángja sokat elárul arról, aki azt meggyújtja, azokról, akik azt körbeállják. Az advent várakozás és vágyakozás. Ahogy megállsz az adventi koszorú mellett, ahogy meggyújtod rajta a gyertyát, és eltöltesz egy bizonyos időt annak fényénél, jelenléteddel, tekinteteddel, szavaiddal elárulod, hogy mire vársz, mire vágyakozol. Nagyon sokan a lehetetlenre vágynak. Számukra a várakozás csak külsőségekben nyilvánul meg: bevásárlás, költekezés, hogy minden ott legyen, ami látványos, figyelemfelkeltő, dicsekvő… Múlt és jövő nélküli jelen. Számukra a várakozás nem ér véget azzal, hogy a negyedik gyertya is égni kezd, ők továbbra is vágyakoznak, továbbra is a lehetetlenre, mindaddig, amíg titokban elkezdenek vágyakozni a múltra, mert folyton túllépnek a jelenen, sokszor épp a lényeg az, ami kimarad az életükből. Elkezdenek vágyakozni arra a múltra, ami szintén elérhetetlen, arra a múltra, amit már nem lehet újrakezdeni.

Az adventi koszorún már ég az első gyertya. Tudsz-e eléggé bölcs lenni, hogy az után vágyakozz, aki, ami a tied lehet? Mert ami nem lehet a tied, arra hiába vágysz. Ami nem illik hozzád, lehet, hogy megszerezheted, de nem tarthatod meg, nem veszi körül a fény, elkezdődik az újabb várakozás. Az igazi advent kizárja a külsőségeket; aki nem a gyertyák fényeit követi, annak lehet, hogy lesz ünnepe, de nem lesz karácsonya. Az advent nem a múlt és jövő nélküli jelen. Az advent várakozás, amikor átértékeled a múltat, és átgondolod, hogyan tovább. Amíg nem ismered fel a múlt hibáit, nincs esély a negyedik gyertya lángjának fellobbanására. Érezned, tudnod kell, mitől kell megszabadulj, hogy megszülethessen benned az új ember, aki véget vet a várakozásnak, aki valóra váltja vágyaid. Ezt kell felismerd az adventi várakozásban. Ha ez megtörténik, „… nem lesz mindig sötét ott, a hol most szorongatás van…”

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
 • Nincs kapcsolodó cikk
APRÓHIRDETÉS
Állás
Nürnberg környékén (Bayern) otthoni, 24 órás idősápolás-háztartásbeli személyek...
Tovább >>>
SZATMÁRI NAP

Helyfoglalás
A Grincs
Ma, 15:00
Az Illumination nyolcadik egészestés animációs filmje A GRINCS, amely Dr. Seuss közkedvelt karácsonyi klasszikusa alapján készült. A Grincs egy cinikus, zsémbes zöld szőrmók története, aki el akarja lopni a karácsonyt, ám végül egy kislány őszinte ünnepi lelkesedése szívhez téríti. Vicces és szívmelengető történet a karácsony lényegéről és az optimizmus megtörhetetlen erejéről. A Grincs magányosan éldegél barlangjában a Kobak hegyen, egyetlen társasága hűséges kutyája, Max. A barlang tele van mi
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2

Helyfoglalás
A karácsony mentőakció
Ma, 16:40
Amikor az összes manó megbetegszik, a Mikulásra hárul a feladat, hogy a békés karácsony ünnepek érdekében gyógyírt keresve körbeutazza a Földet. Egy szerencsétlen landolást követően Párizsban találja magát, ahol nem egészen úgy működnek a dolgok, mint otthon, Lappföldön. Szerencséjére egy kedves család a segítségére siet, így talán még nincs veszve az idei karácsony.
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2

Helyfoglalás
Ragadozó városok
Ma, 20:30
Évezredekkel azután, hogy a civilizációt elpusztította egy kataklizmikus esemény, az emberiség alkalmazkodott a körülményekhez, és új életmódot fejlesztett ki. Hatalmas mozgó városok róják a föld felszínét, és könyörtelenül vadásznak a kisebb városokra. Tom Natsworthy, aki a mozgó London város egyik alsó soráról származik, találkozik a veszélyes szökevénnyel, Hester Shaw-val, és kisvártatva a saját életéért kell küzdenie... A két ellenlábas, akiknek sosem kellett volna találkozniuk, váratlanul s
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Milyen karácsonyi ajándékokat részesítesz előnyben?
Általában élményt adok ajándékba
A hasznos dolgokat részesítem előnyben
Ár alapján választok ajándékot, ami éppen belefér a keretbe
Mindig megkérdezem az ajándékozottat, ő mit szeretne kapni
Nem szoktam ajándékozni
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
SEBESSÉGMÉRÉS
 • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
 • Az összes megtekintése
  Radarok Szatmár megyében
  (2018. december 13.)


  KONYHA
  Hozzávalók a tésztához: 35 dkg finomliszt, 4 db tojás, 15 dkg kristálycukor, 25 dkg méz, 1 tk. szódabikarbóna, 1 ...