Várakozás — vágyakozás
Utoljára módositva: 2017-12-04 13:00:56

„… nem lesz mindig sötét ott, a hol most szorongatás van…” — jövendölte Ézsaiás próféta. És lám, az adventi koszorún már ég az első gyertya. Aki az első gyertyát meggyújtotta, azt reméli, abban hisz, meggyújthatja majd a másodikat, a harmadikat és a negyediket is, és akkor majd valóban „… nem lesz mindig sötét ott, a hol most szorongatás van…”

Az adventi koszorú gyertyájának lángja sokat elárul arról, aki azt meggyújtja, azokról, akik azt körbeállják. Az advent várakozás és vágyakozás. Ahogy megállsz az adventi koszorú mellett, ahogy meggyújtod rajta a gyertyát, és eltöltesz egy bizonyos időt annak fényénél, jelenléteddel, tekinteteddel, szavaiddal elárulod, hogy mire vársz, mire vágyakozol. Nagyon sokan a lehetetlenre vágynak. Számukra a várakozás csak külsőségekben nyilvánul meg: bevásárlás, költekezés, hogy minden ott legyen, ami látványos, figyelemfelkeltő, dicsekvő… Múlt és jövő nélküli jelen. Számukra a várakozás nem ér véget azzal, hogy a negyedik gyertya is égni kezd, ők továbbra is vágyakoznak, továbbra is a lehetetlenre, mindaddig, amíg titokban elkezdenek vágyakozni a múltra, mert folyton túllépnek a jelenen, sokszor épp a lényeg az, ami kimarad az életükből. Elkezdenek vágyakozni arra a múltra, ami szintén elérhetetlen, arra a múltra, amit már nem lehet újrakezdeni.

Az adventi koszorún már ég az első gyertya. Tudsz-e eléggé bölcs lenni, hogy az után vágyakozz, aki, ami a tied lehet? Mert ami nem lehet a tied, arra hiába vágysz. Ami nem illik hozzád, lehet, hogy megszerezheted, de nem tarthatod meg, nem veszi körül a fény, elkezdődik az újabb várakozás. Az igazi advent kizárja a külsőségeket; aki nem a gyertyák fényeit követi, annak lehet, hogy lesz ünnepe, de nem lesz karácsonya. Az advent nem a múlt és jövő nélküli jelen. Az advent várakozás, amikor átértékeled a múltat, és átgondolod, hogyan tovább. Amíg nem ismered fel a múlt hibáit, nincs esély a negyedik gyertya lángjának fellobbanására. Érezned, tudnod kell, mitől kell megszabadulj, hogy megszülethessen benned az új ember, aki véget vet a várakozásnak, aki valóra váltja vágyaid. Ezt kell felismerd az adventi várakozásban. Ha ez megtörténik, „… nem lesz mindig sötét ott, a hol most szorongatás van…”

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
 • Nincs kapcsolodó cikk
APRÓHIRDETÉS
SZATMÁRI NAP

Helyfoglalás
The Disaster Artist
Ma, 17:45
Leírás
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2

Helyfoglalás
Előzetes
Nincs kiszállás
Ma, 19:40
Egy életunt biztosítási ügynök egyhangú, mindennapi ingázása hirtelen izgalmas fordulatot vesz, amikor egy titokzatos idegen leszólítja a vonaton, és arra kéri, találjon meg egy utast, még mielőtt beérnek a végállomásra. Miközben versenyt fut az idővel, hogy megoldja a rejtélyt, egy halálos terv körvonalazódik, ami veszélyezteti nemcsak saját, de utastársai életét is.
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Mit teszel szíved egészségének megóvása érdekében?
Naponta legalább 20 percert sétálok
Sok gyümölcsöt fogyasztok
Figyelek arra, hogy eleget aludjak
Megválogatom, milyen ételeket fogyasztok
Nem foglalkozom különösebben ilyesmivel
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
HOROSZKÓP
Válassza ki csillagjegyét:
2018. január 16.
Valaki a környezetében folyamatosan igyekszik kitérni a véleménynyilvánítás elől és ezzel az Ön dolgát nehezíti meg. Követeljen tőle állásfoglalást!
SEBESSÉGMÉRÉS
 • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
 • Az összes megtekintése
  Radarok Szatmár megyében
  (2018. január 16.)


  KONYHA
  Hozzávalók a szufléhoz: 2 dl zsíros tej, 8 dkg darált mák, 4 dkg porcukor, 4 db vajas kifli, 2 ...