Várfesztivál Erdődön hatodszor
Utoljára módositva: 2018-07-20 08:51:16

Július 20–22. között hatodik alkalommal rendezik meg az erdődi várfesztivált. Ma Szatmárnémetiben is felvonulnak a lovagok.

Tegnap sajtótájékoztatón ismertették az idei erdődi várfesztivál programját. Marius Ovidiu Duma, Erdőd város polgármestere elmondta, hogy hat évvel ezelőtt középkori várfesztiválnak indult a rendezvény, azóta többnaposra nőtte ki magát, és minden évben valamilyen témakör kapcsán állítják össze a programját. Az egyik fő eseménye a rendezvénynek a történelmi tanácskozás, amelyen olyan témákat dolgoznak fel, amelyek kötődnek Erdődhöz és a középkorhoz. A fesztivál nemzetközi, de ebben az évben a nagy egyesülés jegyében zajlik, és hangsúlyt helyeznek az elmúlt száz év történéseire. Liviu Pancu színész-rendező, a várfesztivál művészeti igazgatója ismertette az idei fesztivál programját. A rendezvény 10.30 órakor veszi kezdetét az erdődi várban és a vár alján lévő parkban. 12.30 órakor az ország több városából érkező lovagok Szatmárnémetiben vonulnak fel. Az indulás a római katolikus székesegyház előtti parkból lesz, megkerülik a régi főteret, majd a Coposu sétányon végighaladva jutnak el az új főtérig, ahol lovagi bemutatókat tartanak. A fesztivál hivatalos megnyitója 17 órakor lesz Erdőd város polgármesteri hivatalában. A várban egész nap lesznek programok: versenyek, középkori tánc és hadi technikai bemutatók, koncertek, kézműves-foglalkozások, végül tűzijáték.

Szombaton 11 órától középkori lovagitorna-bemutatókat láthatnak az érdeklődők a várban, majd bemutatkoznak a lovagi rendek képviselői. Az országban nagyon sok lovagi rend létezik, ezek közül sokan meghívást kaptak Erdődre, így lehetőség adódik a velük való találkozásra, a lovagi szokások megismerésére, több egyesület tart képzéseket, valamint bemutatják a ruházataikat és a fegyvereiket, beszélnek a lovagi életmódról és az étkezési szokásaikról. A lovagok többször tartózkodnak táborokban, ilyenkor megszervezik a táborok védelmét, az őrséget és az őrségváltást. Ezekről is lehet majd előadásokat hallani.

Vasárnap 12 órakor veszi kezdetét a nagy lovagi felvonulás. 12.30 órakor mutatják be az Egy vár története 1215–1945 című kötetet. Lesz vallásos verseket tartalmazó összeállítás, bábjáték, néptánc, fegyverbemutató, táncoktatás és sok más meglepetés. A vár aljában megrendezendő kézművesvásárban nagyon sok érdekességgel lehet majd találkozni, és nem mindennapi dolgokat lehet megvásárolni.

 

Elek György

 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
 • Nincs kapcsolodó cikk
APRÓHIRDETÉS
SZATMÁRI NAP

Helyfoglalás
Alita: A harc angyala
Ma, 21:00
Évszázadok múlva a jövőben, Iron City roncstelepén egy kiber-doktor, Ido, rábukkan a magára hagyott, eszméletlen kiborglányra, Alitára, és magával viszi klinikájára. Magához térve, Alita képtelen felidézni, kicsoda ő, és a világról sincsenek ismeretei; minden új élményt jelent számára. Próbál hozzászokni új életéhez és Iron City veszedelmekkel teli utcáihoz, miközben Ido óvná őt rejtélyes múltjától. A lány összebarátkozik a talpraesett Hugóval, aki viszont inkább segítene neki visszanyerni emlék
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Szoktál-e méregteleníteni?
Igen, szükség van megtisztítani a szervezetet
Még nem próbáltam, de itt az ideje elkezdeni
Nem szoktam, szerintem semmi szükség rá
Mi az a méregtelenítés?
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
SEBESSÉGMÉRÉS
 • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
 • Az összes megtekintése
  Radarok Szatmár megyében
  (2019. február 17.)


  KONYHA
  Hozzávalók: 3 dkg élesztő, 3 dl tej, 1 tk. cukor, 50 dkg liszt (+ a szóráshoz), 2 tojás sárgája, ...