Várfesztivál Erdődön hatodszor
Utoljára módositva: 2018-07-20 08:51:16

Július 20–22. között hatodik alkalommal rendezik meg az erdődi várfesztivált. Ma Szatmárnémetiben is felvonulnak a lovagok.

Tegnap sajtótájékoztatón ismertették az idei erdődi várfesztivál programját. Marius Ovidiu Duma, Erdőd város polgármestere elmondta, hogy hat évvel ezelőtt középkori várfesztiválnak indult a rendezvény, azóta többnaposra nőtte ki magát, és minden évben valamilyen témakör kapcsán állítják össze a programját. Az egyik fő eseménye a rendezvénynek a történelmi tanácskozás, amelyen olyan témákat dolgoznak fel, amelyek kötődnek Erdődhöz és a középkorhoz. A fesztivál nemzetközi, de ebben az évben a nagy egyesülés jegyében zajlik, és hangsúlyt helyeznek az elmúlt száz év történéseire. Liviu Pancu színész-rendező, a várfesztivál művészeti igazgatója ismertette az idei fesztivál programját. A rendezvény 10.30 órakor veszi kezdetét az erdődi várban és a vár alján lévő parkban. 12.30 órakor az ország több városából érkező lovagok Szatmárnémetiben vonulnak fel. Az indulás a római katolikus székesegyház előtti parkból lesz, megkerülik a régi főteret, majd a Coposu sétányon végighaladva jutnak el az új főtérig, ahol lovagi bemutatókat tartanak. A fesztivál hivatalos megnyitója 17 órakor lesz Erdőd város polgármesteri hivatalában. A várban egész nap lesznek programok: versenyek, középkori tánc és hadi technikai bemutatók, koncertek, kézműves-foglalkozások, végül tűzijáték.

Szombaton 11 órától középkori lovagitorna-bemutatókat láthatnak az érdeklődők a várban, majd bemutatkoznak a lovagi rendek képviselői. Az országban nagyon sok lovagi rend létezik, ezek közül sokan meghívást kaptak Erdődre, így lehetőség adódik a velük való találkozásra, a lovagi szokások megismerésére, több egyesület tart képzéseket, valamint bemutatják a ruházataikat és a fegyvereiket, beszélnek a lovagi életmódról és az étkezési szokásaikról. A lovagok többször tartózkodnak táborokban, ilyenkor megszervezik a táborok védelmét, az őrséget és az őrségváltást. Ezekről is lehet majd előadásokat hallani.

Vasárnap 12 órakor veszi kezdetét a nagy lovagi felvonulás. 12.30 órakor mutatják be az Egy vár története 1215–1945 című kötetet. Lesz vallásos verseket tartalmazó összeállítás, bábjáték, néptánc, fegyverbemutató, táncoktatás és sok más meglepetés. A vár aljában megrendezendő kézművesvásárban nagyon sok érdekességgel lehet majd találkozni, és nem mindennapi dolgokat lehet megvásárolni.

 

Elek György

 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
 • Nincs kapcsolodó cikk
APRÓHIRDETÉS
Szolgáltatás
Sírok gondozását vállalom Nagykárolyban, a református és Mesterrészi...
Tovább >>>
Állás
Németországi munkalehetőség (nő-férfi) beteggondozói munkakörben, Bayern-Nünberg környékén. Jelentkezni...
Tovább >>>
Állás
Németországi munkalehetőség (nő-férfi) beteggondozói munkakörben, Bayern-Nürnberg környékén. jelentkezni...
Tovább >>>
SZATMÁRI NAP

Helyfoglalás
Tini titánok, harcra fel! - A film
Ma, 17:00
Leírás
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2

Helyfoglalás
A kém, aki dobott engem
Ma, 18:40
Audrey (Mila Kunis) és Morgan (Kate McKinnon) a legjobb barátnők, élnek, mint hal a vízben a nyüzsgő Los Angelesben. Egészen addig, amíg ki nem derül, hogy Audrey expasija (Justin Theroux) kém, és elszánt bérgyilkosok üldözik, akik történetesen épp a csajok lakásán kötnek ki. A duó akcióba lendül, és beszáll a nemzetközi kémjátszmába, csak egy a gond: halvány lila gőzük sincs, hogy mit csinálnak. A szálak Európába vezetnek, és miközben az önjelölt Mata Harik a nyomukban lihegő gyilkosokkal próbá
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2

Helyfoglalás
Sötét elmék
Ma, 21:00
Amikor tizenévesek rejtélyes módon új, természetfeletti adottságok birtokába jutnak, a kormány fenyegetésnek nyilvánítja és befogja őket. A tizenhat éves Ruby, az egyik legerősebb fiatal mind közül, megszökik a táborból és csatlakozik a biztonságos menedék felé tartó tinédzserek csapatához. Rövidesen ráébred azonban újdonsült családjával együtt, hogy egy világban, ahol az irányító felnőttek elárulták a gyerekeket, menekülni nem elég. Ellenállást kell szítaniuk, együttesen használva erőiket, hogy
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Hol nyaralsz legszívesebben?
Tengerparton
Hegyekben
City Tour-on
Ahol a pénztárca engedi
Nincs pénzem nyaralásra
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
HOROSZKÓP
Válassza ki csillagjegyét:
2018. augusztus 21.
Olyannyira makacs vagy, hogy az mások számára könnyen tűnhet következetességnek. Mások talán azt gondolják, hogy azért ismételgeted ugyanazt, mert következetes vagy. De valójába csak arról van szó, hogy félsz megnyílni az újdonságok előtt kedden. Talán attól is félsz, hogy kiengedd a kezedből az irányítást.
SEBESSÉGMÉRÉS
 • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
 • Az összes megtekintése
  Radarok Szatmár megyében
  (2018. augusztus 21.)


  KONYHA
  Hozzávalók: 1/2 csomag leveles tészta, 50 dkg csiperke gomba, 30 dkg füstölt kolbász, 2 gerezd fokhagyma, 6 dl tej, ...