Várfesztivál Erdődön hatodszor
Utoljára módositva: 2018-07-20 08:51:16

Július 20–22. között hatodik alkalommal rendezik meg az erdődi várfesztivált. Ma Szatmárnémetiben is felvonulnak a lovagok.

Tegnap sajtótájékoztatón ismertették az idei erdődi várfesztivál programját. Marius Ovidiu Duma, Erdőd város polgármestere elmondta, hogy hat évvel ezelőtt középkori várfesztiválnak indult a rendezvény, azóta többnaposra nőtte ki magát, és minden évben valamilyen témakör kapcsán állítják össze a programját. Az egyik fő eseménye a rendezvénynek a történelmi tanácskozás, amelyen olyan témákat dolgoznak fel, amelyek kötődnek Erdődhöz és a középkorhoz. A fesztivál nemzetközi, de ebben az évben a nagy egyesülés jegyében zajlik, és hangsúlyt helyeznek az elmúlt száz év történéseire. Liviu Pancu színész-rendező, a várfesztivál művészeti igazgatója ismertette az idei fesztivál programját. A rendezvény 10.30 órakor veszi kezdetét az erdődi várban és a vár alján lévő parkban. 12.30 órakor az ország több városából érkező lovagok Szatmárnémetiben vonulnak fel. Az indulás a római katolikus székesegyház előtti parkból lesz, megkerülik a régi főteret, majd a Coposu sétányon végighaladva jutnak el az új főtérig, ahol lovagi bemutatókat tartanak. A fesztivál hivatalos megnyitója 17 órakor lesz Erdőd város polgármesteri hivatalában. A várban egész nap lesznek programok: versenyek, középkori tánc és hadi technikai bemutatók, koncertek, kézműves-foglalkozások, végül tűzijáték.

Szombaton 11 órától középkori lovagitorna-bemutatókat láthatnak az érdeklődők a várban, majd bemutatkoznak a lovagi rendek képviselői. Az országban nagyon sok lovagi rend létezik, ezek közül sokan meghívást kaptak Erdődre, így lehetőség adódik a velük való találkozásra, a lovagi szokások megismerésére, több egyesület tart képzéseket, valamint bemutatják a ruházataikat és a fegyvereiket, beszélnek a lovagi életmódról és az étkezési szokásaikról. A lovagok többször tartózkodnak táborokban, ilyenkor megszervezik a táborok védelmét, az őrséget és az őrségváltást. Ezekről is lehet majd előadásokat hallani.

Vasárnap 12 órakor veszi kezdetét a nagy lovagi felvonulás. 12.30 órakor mutatják be az Egy vár története 1215–1945 című kötetet. Lesz vallásos verseket tartalmazó összeállítás, bábjáték, néptánc, fegyverbemutató, táncoktatás és sok más meglepetés. A vár aljában megrendezendő kézművesvásárban nagyon sok érdekességgel lehet majd találkozni, és nem mindennapi dolgokat lehet megvásárolni.

 

Elek György

 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
 • Nincs kapcsolodó cikk
APRÓHIRDETÉS
Szolgáltatás
Szállítok kavicsot, homokot, szemetet. Tel.: 0741077706.
Tovább >>>
SZATMÁRI NAP

Helyfoglalás
22 mérföld
Ma, 20:45
Egy külföldre kihelyezett elit CIA-ügynök (Mark Wahlberg) szigorúan titkos megbízást kap: egy rendőrtisztet kell kicsempésznie az országból, aki veszélyes információk birtokában van. A küldetés során mindössze 22 mérföldet kell megtenniük a reptérig, ahol különgép várja őket indulásra készen. Az odavezető út azonban koránt sem bizonyul simának: a taktikai egységnek korrupt rendőrökkel, profi bűnözőkkel és felfegyverzett helyiekkel is fel kell venniük a harcot, akik mind a titokzatos informátor k
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Szoktál-e önkénteskedni?
Igen, az iskolában kapcsolódtam be egy önkéntes programba.
Néha részt veszek önkéntes tevékenységekben, de ez eléggé rendszertelen.
Eddig még nem volt lehetőségem rá, de szívesen megtenném.
Nincs időm ilyesmire, így is alig marad szabadidőm.
Nem, az önkénteskedést nem nekem találták ki.
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
SEBESSÉGMÉRÉS
 • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
 • Az összes megtekintése
  Radarok Szatmár megyében
  (2018. október 18.)


  KONYHA
  Hozzávalók: 1 fej kelkáposzta, 15 dkg főtt sonka, 15 dkg trappista sajt. A panírozáshoz: liszt, 2 db tojás, zsemlemorzsa, ...