Várják a jelentkezőket a Maturusra
Utoljára módositva: 2020-02-07 12:04:44

A nagykárolyi térség tehetséges fiataljainak elismerése, finanszírozása és támogatása céljából a nagykárolyi Say-Yes Alapítvány meghirdeti a „Maturus 2020” nevű pályázatát.

Ezt az egyszeri támogatást a 2020-ban érettségiző diákok kaphatják, pontosabban két diák: egy román és egy magyar tagozatos, érdem szerint pedig azok, akik eddigi iskolán kívüli tevékenységük során a legértékesebb, legmeggyőzőbb, legtermékenyebb kulturális, művészeti, közművelődési tevékenységről, tehetségről, felkészültségről tesznek tanúbizonyságot, különös tekintettel e fiatalok alkotásaira, sajátos esetben nem csak művészeti alkotásaira. A támogatás összege 1000–1000 lej az elismerésre méltónak talált magyar és román tagozatos diák számára. A győztesek a 2021-es évben használhatják föl a támogatást tanulmányaik finanszírozására, illetve tehetségük és képességeik további fejlesztésére. Nincsenek második, illetve harmadik helyezések, éppúgy nincsenek abszolút értékek sem, tehát az alapítvány a legmeggyőzőbb teljesítményt díjazza. Az értékelés során a sokoldalúság mellett fokozott hangsúlyt fektetnek a bemutatott teljesítmény komolyságára és minőségére. A pályázóknak nem kell külön készülniük, tanulniuk. A Maturus az eddigiekben felhalmozott tudást, iskolarendszeren kívül kimunkált tehetséget, tehát a hasznosan, önműveléssel eltöltött időt hivatott elismerni a jelenlegi kiforrott, meggyőző egyéniség alapján.

Nevezési feltételek

A támogatás megszerzésére a nagykárolyi végzős (XII.) osztályok diákjai pályázhatnak, akárhányan egy osztályból. A jelölteknek legkésőbb 2020. március 10-ig személyesen jelentkezniük kell az alapítványnál.

A nevezni kívánó diákoknak 2020. június 8-án 18 óráig el kell juttatniuk az alapítvány vezetőségéhez saját maguk által megírt pályamunkájukat, amelynek tartalmaznia kell: a pályázó személyi adatait, 4 db színes igazolványképet (4 x 5 cm, útlevélképméret), az eddigi tanulmányok adatait (kezdve az óvodától, pontosan melyik iskolába, melyik osztályba járt, kik voltak óvónői/tanítói/osztályfőnökei), részletes, adatszerű, esetleg kronológiai sorrendbe rendezett leírását annak a tevékenységnek, amelyet a pályázó az eddigiekben kifejtett, az itt elért eredményeknek, minden egyes esetben megnevezve egy referenciaszemélyt, aki hitelesíteni tudja az illető eredményt; valamint az önéletrajzban megemlített referenciaszemélyek által írásban adott ajánlásokat, az osztályfőnök és az iskolaigazgató rövid, egy mondatban indokolt ajánlását.

Kedvező elbírálásra számíthat az, aki több területen jeleskedett, az, aki önéletrajzát és pályázati anyagát kimunkáltan, esztétikus formában nyújtja be, akinek a dolgozata egyedi stílusú és kifogástalan helyesírású, aki figyelemre méltó általános műveltségről tesz tanúbizonyságot, és aki egy vagy több idegen nyelvet magas szinten ismer.

A fenti önéletrajzot a pályázók az általuk választott nyelven írhatják, de tekintettel a külföldi zsűritagokra, emellett kötelező egy román/magyar, illetve egy választott idegen nyelvű rövid (min. 1, max. 3 oldalas) kivonat csatolása. A dolgozatnak formailag és terjedelemben meg kell felelnie az alapítvány által megadott előírásoknak.

Az odaítélésről

A támogatás odaítélésére a 2020-as évben kerül sor, az érettségi vizsgák lezárulta után, az előzetes adatok értékelése és egy személyes beszélgetés alapján, amely hasonlatos egy állásinterjúhoz. Nem kell rá külön készülni, csak meg kell győzni a bizottságot az alkalmasságról. E végső megmérettetésen való részvételhez kötelező egy, a sikeres érettségi vizsgákat igazoló hivatalos dokumentum bemutatása.

Az alapítvány fenntartja a jogot, hogy értékelhető teljesítmény hiányában ne ossza ki a támogatást, illetve hogy a végső értékelésről igazolatlanul hiányzókat kizárja a versenyből. A pályázók egyetértenek azzal, hogy a Say-Yes Alapítvány által kinevezett bizottság saját belátása és kompetenciája szerint mérje fel a pályázók eredményeit. A zsűri döntését nem lehet megfellebbezni, megóvni. A pályázók vállalják továbbá a versennyel kapcsolatos esetleges nyilvánosságot is (sajtó, média stb.).

 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
 • Nincs kapcsolodó cikk
APRÓHIRDETÉS
SZATMÁRI NAP
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
NINCS POLL
SEBESSÉGMÉRÉS
 • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
 • Az összes megtekintése
  Radarok Szatmár megyében
  (2020. április 5.)


  KONYHA
  Hozzávalók: 50 dkg liszt, 10 dkg vaj, 2 db tojás, 2 dl tej, 2,5 dkg friss élesztő, 10 dkg ...