Várják a további lehetőségeket a piskoltiak
Utoljára módositva: 2014-10-15 11:02:15

Pályázat által három beruházás is megvalósult idén Piskolt községben, többek között erről is tájékoztatott Kovács Endre alpolgármester.

 

Kovács Endre alpolgármester

Nemrég zárták le Piskolton a vidékfejlesztéssel kapcsolatos, európai uniós támogatással megvalósult projekteket, a 322-es kiírás keretében három fontos beruházás valósult meg a községben. Kovács Endre alpolgármester elmondta, Piskolton és a hozzá tartozó két településen, Reszegén, illetve Piskoltligeten leaszfaltozták az utak mintegy 80 százalékát, 10,4 kilométeren, Reszegén felújították a kultúrházat, a községközpontban pedig egy új napközis óvodát adtak át. Az összesen 120 óvodásból 44 gyerek veszi igénybe a napközis ellátást, melynek keretében 7 lejbe kerül az ebéd, de a szülőknek csak 3 lejt kell fizetniük, a fennmaradó 4 lejt a polgármesteri hivatal biztosítja.

Az intézmény más pályázati lehetőségeket is kihasznált, a Dél-nyugat Szatmári Helyi Akciócsoport tagjaként a község a LEADER-program által két pályázatot nyert, az egyik alapján még ebben az évben vásárolnak egy multifunkcionális munkagépet 26 ezer euróért. A másik 55 ezer euró értékű nyertes pályázat parkosításra vonatkozik, az egykori tsz-székház udvarán 55 ár zöldövezetet alakítanak majd ki, sziklakerttel, szökőkúttal. Ha tavasszal elkészül, akkor méltó környezetben lesz a néhány éve önerőből épült új kultúrház is, amely 400 férőhelyével, mindennel felszerelt konyhájával és 4 vendégszobájával a megye egyik legmodernebb ilyen jellegű létesítménye. „Egy ilyen épületben, mondhatnám, öröm lakodalmat tartani, ezt alátámasztja, hogy az idén 15 lagzi volt/lesz, ilyen sokra még nem volt példa az átadás óta. Ugyanakkor a sok lakodalom mutatja azt is, hogy itt megmaradnak a fiatalok, nálunk nem jellemző az elvándorlás. Ehhez az is hozzájárul, hogy a községből összesen több mint 250 személy ingázik az érmihályfalvi cipőgyárba, a mezőfényi bútorgyárba és Szatmárnémetibe, egy multinacionális céghez, az illető vállalatok által biztosított buszokkal. Ha itthon vannak, még mindenki foglalkozik mezőgazdasággal is, tehát nincs miért elmenniük városra” — magyarázta lapunknak Kovács Endre.

 

Nincs ára a krumplinak és a kukoricának

 

A szabadidejében gazdálkodással foglalkozó alpolgármester a mezőgazdasági évről szólva megjegyezte, hogy gyengébb volt, mint általában. „Piskolton sokan termesztenek dinnyét, de az időjárás nemigen kedvezett neki, a másik fő kultúrából, a krumpliból jó volt a termés, viszont nincs ára, helyben már 50 baniért is odaadják az emberek. A kukoricának sincs ára, a nagybani felvásárlók 41 banit kínálnak, ez alig fedezi az önköltségi árat. Akinek van lehetősége, az tárolja, ott ki is szárad, aztán majd februárban, kora tavasszal kezdik értékesíteni, addigra remélhetőleg többet lehet majd érte kapni” — fejtette ki Kovács Endre. A jövőbeni tervekről az alpolgármester megjegyezte, várják a 2014–2020-as uniós költségvetés következő pályázati kiírásait, a remélt támogatások által tervezik a mezei utak lekövezését, valamint prioritásként a csatornahálózatot szeretnék kiépíteni, ami már időszerű is, hiszen a vízvezeték már 10 éve elkészült, közel 25 kilométeren. Ezt akkor önerőből valósították meg, a háztartásoknak mintegy 40 százaléka van rácsatlakozva, egy köbméter víz pedig mindössze 1,65 lejbe kerül köbméterenként havonta.

 

Romász János

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
APRÓHIRDETÉS
Eladó Ingatlan
Eladó 5 ár belterület Amacon (víz, villany bevezetve),...
Tovább >>>
Szolgáltatás
Személyszállítás Szatmárról Németországba, Belgiumba és Hollandiába. Tel.: 0757957641.
Tovább >>>
SZATMÁRI NAP
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK


NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Mit tervezel a hosszúhétvégére?
Kirándulást
Strandolást
Wellness-hétvégét
Nagyakarítást
Pihenést
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
HOROSZKÓP
Válassza ki csillagjegyét:
2019. április 25.
Hagyja a csudába a másokkal való rivalizálást! Inkább gondolja végig, megvalósította-e mindazt, amit egy évvel ezelőtt eltervezett!
SEBESSÉGMÉRÉS
  • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
  • Az összes megtekintése
    Radarok Szatmár megyében
    (2019. április 25.)


    KONYHA
    Hozzávalók: 1 gerezd fokhagyma, 1 fej hagyma, 15 dkg burgonya, 2 ek napraforgóolaj, 80 dkg karfiol, 8 dl zöldségleves-alaplé, ...