Várják az esőt a mezőgazdászok
Utoljára módositva: 2019-08-29 14:38:35

 

A hosszan tartó szárazság akadályozza a növények fejlődését, gyakori a kényszerérés, valamint nagy nehézségekkel járnak a talajelőkészítő munkálatok az őszi vetés elkezdéséhez.

Elég csak az utakról letekinteni a szántóföldekre, láthatjuk, hogyan szenvednek a növények a szárazságtól, ugyanakkor azt is láthatjuk, milyen nehézségekkel küzdenek azok, akik gépi munkálatokat próbálnak végezni.

Löchli Mihálytól, a csomaközi Schamagosch mezőgazdasági társulás vezetőjétől megtudtuk, hogy folyamatban vannak a talajelőkészítő munkálatok az őszi vetésekhez; elsőként a repce vetése kerül sorra, de hamarosan elkezdődik az őszi búza és a tritikálé vetése is. A nagy szárazság miatt nem könnyű a talaj megmozgatása, aki nem végezte el a tarlóhántást, az a legnagyobb kapacitású gépekkel is nehezen boldogul. Ilyen száraz földeket, mint amilyenek most vannak, nem mindenfajta ekével lehet szántani. Négyzetméterenként legkevesebb húsz liter csapadékra lenne szükség, hogy a felső réteg átázzon. Van egy olyan mondás, hogy porba kell vetni, utána a többiről majd gondoskodik az Úr, de most a földet nehéz porrá zúzni. A gazdák bíznak abban, hogy ha a héten sikerül elvetni a repcét, jövő héten jön rá eső, és kikél a mag. Az sem lenne jó, ha hirtelen zápor érkezne, mert akkor megkeményedne a föld felső rétege, és újabb talajlazító munkálatokat kellene végezni. Löchli elmondta, hogy nagyon kellene az eső a kukoricának is, még kellene fejlődjenek a szemek. A kukoricacsöveken szárad a csuhé, de nem tudnak állni, lehajlanak, letörnek a szárak, így megszakad a kapcsolat a talajjal, elkezdődik egy kényszerérés, ami ront a minőségen, és a mennyiség is kisebb. Sokat számít, hogy mikor volt elvetve a kukorica, és mennyire volt kedvező az időjárás az érési folyamatnak. A korai kukoricának már nem árt annyit a szárazság, mint a középkorainak vagy a későinek. Két-három éve hasonló volt a helyzet, amikor a szokásosnál korábban kezdődött el a kukorica szedése a koraérés miatt. Akkor is kevesebb volt a termés, de annak a fajsúlya is kevesebb volt, ami sokkal kevesebb jövedelmet jelent.

Czier Tibor, a tasnádszántói mezőgazdasági társulás vezetője is a szárazságra panaszkodott. Annyira száraz a föld, hogy nem elég egyszer felszántani, több alkalommal próbálják megmozgatni, majd tárcsával szétverni a földet, hogy elkezdődhessen a vetés. Öt-hat gépi megmunkálás után azonnal el kell vetni a magvakat, hogy ne száradjon ki a föld, de ha nem lesz eső, akkor minden hiábavaló, mert nem fog kikelni a mag. Nagyon megemelkednek a költségek, és bizonytalan, hogy a befektetett pénz megtérül. A repce az utóbbi években a legjövedelmezőbb kultúra, ebben az évben kilóját 1,63 lejért vásárolták fel, az előállítási költség pedig 1,20 lej volt, tehát lehet beszélni nyereségről. Ha mindent felszámolnak, akkor hektáronként kétezer lej a nyereség. A búzatermés jó volt, hektáronként lehet hat tonnát meghaladó terméshozamról beszélni, a felvásárlási ár jelenleg kilónként 0,65 lej. A tasnádszántói mezőgazdasági társulásnál most végzik a vetőmagok előkészítését, azok kezelését, hogy elkezdődhessen a vetés.

Két hét múlva elkezdődik a napraforgó vágása, ebből több fajta is van, és nem minden fajta egyszerre érik be. Ezt követően pedig a kukorica szedése lesz napirenden.

 

 

Elek György

 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
 • Nincs kapcsolodó cikk
APRÓHIRDETÉS
SZATMÁRI NAP
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Mit teszel szíved egészségének megóvása érdekében?
Naponta legalább 20 percert sétálok
Sok gyümölcsöt fogyasztok
Figyelek arra, hogy eleget aludjak
Megválogatom, milyen ételeket fogyasztok
Nem foglalkozom különösebben ilyesmivel
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
SEBESSÉGMÉRÉS
 • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
 • Az összes megtekintése
  Radarok Szatmár megyében
  (2019. október 14.)


  KONYHA
  Hozzávalók: 60 dkg sertéstarja, só, frissen őrölt bors, 3 ek. napraforgóolaj, 8 dkg füstölt szalonna, 2 fej vöröshagyma, 1 ...