Várják az önkéntes véradókat
Utoljára módositva: 2019-07-15 14:09:29

Jelentős vérhiány van az egész országban, a nyári hónapokban még súlyosabb a helyzet, mint máskor. A szatmári vérközpontban is súlyosan megcsappantak a vérkészletek, minden önkéntest várnak.

„A nyári időszakban mindig nagy a vérhiány, mivel gyakoribbak az olyan balesetek, amelyek ellátásánál rengeteg vérkészítményre van szükség, ráadásul a szabadságolások miatt is kevesebb az önkéntes, ezért arra kérjük a lakosságot, hogy aki tud, az adjon vért — kéri a szatmáriakat dr. Doina Crişan, a vérközpont vezetője. — Most az AB4, Rh-pozitív és negatív vérre, B3, Rh-pozitívra és negatívra, illetve 01, Rh-negatív típusra van a legnagyobb szükség, de minden önkéntesre szükség van” — tette hozzá az igazgatónő.

Az önkénteseknek jár hét darab ebédjegy, egy szabadnap a véradás napján, valamint egy átfogó vérvizsgálat, mondhatni ingyenes analízis. A véradást követően ugyanis hepatitisz A-, B-, C-, HIV- és szifilisztesztet is végeznek. Az önkéntes véradók számára ez ingyenes, a vizsgálatot igénylő lakosoknak viszont fizetniük kell ezért a szolgáltatásért.

Adhat vért bárki, aki egészséges, és elmúlt tizennyolc éves, amennyiben nem volt sárgaságos, tbc-s, szifiliszes, vagy nem inzulinfüggő cukorbeteg.

A véradás általában 5–10 percet vesz igénybe, kivételt csak azok képeznek, akik első ízben adnak vért, esetükben 2–3 órát is igénybe vesz a procedúra, hiszen először meghatározzák a vércsoportjukat, majd orvosi vizsgálatoknak vetik alá őket. Ha pedig mindent rendben találtak, megfelelő az önkéntes a véradáshoz, akkor legközelebb már valóban nagyon rövid idő alatt lehet vért adni. Egy véradással akár három életet is megmenthetünk, így ne féljünk vért adni!

Az önkéntes véradókat Szatmárnémetiben minden munkanapon 7.45 és 9 óra között a Károlyi út 26. szám alatt várják.

 

Bumbuluţ Krisztina

 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
 • Nincs kapcsolodó cikk
APRÓHIRDETÉS
SZATMÁRI NAP
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
NINCS POLL
SEBESSÉGMÉRÉS
 • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
 • Az összes megtekintése
  Radarok Szatmár megyében
  (2020. február 22.)


  KONYHA
  Hozzávalók: 50 dkg liszt, 10 dkg vaj, 2 db tojás, 2 dl tej, 2,5 dkg friss élesztő, 10 dkg ...