Ünnepi bevásárlás: figyeljünk az átverésekre!
Utoljára módositva: 2014-12-12 18:29:02

Karácsony közeledtével, de általában vásárláskor nem árt néhány fontos dologra figyelni, mielőtt kinyitjuk pénztárcánkat, s kiadjuk a pénzt erre–arra. Az ilyenkor népszerű online-vásárlásnál is ajánlott odafigyelni a buktatókra, nehogy pórul járjunk.

Tájékozódjunk a visszacserélési lehetőségekről az üzletben

Számos akciós ajánlattal kecsegtetnek az üzletek a karácsony előtti időszakban, ami a vásárlók részéről is fokozatos odafigyelést igényel. Tájékozódjunk az üzletekben, mielőtt akciós terméket vásárolunk ajándékként, hiszen a szokásos jótállási szabályok alapján minden kereskedőnek ki kell cserélnie a hibás árut, ez az akciós termékekre is vonatkozik, ha a vásárláskor a vevő nem tudott a hibáról. Egyre több kereskedő ad lehetőséget — karácsony után egy meghatározott időszakban — a nem használt termékek cseréjére, vagy az áru értékének levásárlására. Maria Pinter, a Szatmár Megyei Fogyasztóvédelmi Felügyelőség vezetője érdeklődésünkre elmondta, aki úgy dönt, hogy tartós használati cikket vásárol (telefon, táblagép, számítógép, mosógép, laptop, hűtőszekrény) nagyon fontos, hogy a vásárláskor kapott kasszabont (bon fiscal), számlát (factură) és a jótállásról szóló igazolást (certificat de garanţie) megőrizze. Erre azért kell odafigyelni, mert ha meghibásodik a háztartási cikk, a vásárlónak a garancialevéllel kell felkeresnie azt az üzletet, ahol az adásvétel megtörtént. Az árut vásárlás előtt ajánlatos kipróbálni, az utólagos félreértések elkerülése végett. Aki drága terméket szemel ki családja megörvendeztetésére, idejében vásárolja meg, majd próbálja ki a terméket. A fentebb felsorolt cikkekre a 449/2003-as törvény szerint 2 év a garancia, ebben az időszakban lehet kérni a hibás termék megjavítását/cseréjét, erre a cégnek 15 nap áll rendelkezésére. Persze mindenkinek a pénztárcája határozza meg, mit és mennyiért vásárolhat, de ha lehet, mindenki kerülje el a bóvliárusokat, de ott is ugyanúgy kell kérni a számlát, hogy ha a termékkel kapcsolatos gond merülne fel, legyen bizonyítékunk a termék eredetéről. Az élelmiszerek esetében a termék szavatossági idejére ajánlott fokozottan figyelni, legyen szó akár csokifigurákról, szaloncukorról, húskészítményekről, tejtermékekről — magyarázza a fogyasztóvédelmi felügyelőség vezetője, rámutatva arra, is, hogy ha Bármilyen gond adódik, panaszt tenni csak akkor lehet, ha bizonyítani tudjuk a vásárlást.

Díszítőelemek

A karácsonyi hangulat megteremtése már sokak számára elképzelhetetlen csillogó–villogó füzérek nélkül, amiket manapság már nemcsak karácsonyfákon láthatunk, hanem a családi házak erkélyeit vagy az udvarokon található fenyőfákat is feldíszítik. Ezen cikkek megvételekor fontos, hogy az áru dobozán fel legyen tüntetve a gyártó neve vagy forgalmazója, és legyen használati utasítás/kézikönyv is, amiből megtanulhatjuk rendeltetésszerűen használni a terméket. Ebben az esetben is fontos, hogy ne alkalmi árusoktól szerezzük be a terméket, a rossz minőségű portéka gyakran nagyon nagy kellemetlenségeket tud okozni. A villanyárammal működő silány eszközök a lakás villanyhálózatában is kárt okozhatnak — figyelmeztet Maria Pinter.

Vásárlás a neten

Az egyre terjedő internetes vásárlás során elsősorban arra kell figyelni, hogy csak olyan weblapon vásároljunk, ahol az üzemeltető személye beazonosítható, és érdemes a szállítási határidőt pontosítani. Felmérések szerint a hazai internethasználók több mint 30 százaléka adatbiztonsági félelmek miatt tartózkodik az online vásárlástól. Ez a félelem nem alaptalan, világszerte növekszik a fizetési adatokkal történő visszaélés. A Dueo Security felmérése szerint 2013-ban 62 százalékkal nőtt az adatvisszaélések száma, és csak az USA piacán 18 milliárd dollár veszteséget okoztak a bankkártyához kapcsolódó csalások. Néhány szabály betartásával a vásárlók minimalizálni tudják az online vásárlás kockázatát. Új vagy kevésbé ismert online bolt esetében mielőtt regisztrálunk és megadjuk személyes adatainkat, mindig járjunk kicsit utána, mit lehet a boltról tudni. Ne vásároljunk, illetve ne kezdeményezzünk online fizetési folyamatot publikus WiFi hálózaton. Kávézók, illetve egyéb publikus helyek nyitott WiFi-hálózatai kedvenc vadászterületei az internetes bűnözőknek. A HTTPS az alkalmi online vásárló legjobb barátja. Mindig ellenőrizzük, hogy az online bolt címe ahol vásárolunk HTTPS-sel kezdődik-e. Megkezdett internetes vásárlásokat — legalábbis azok fizetési folyamatát — biztonságosabb az asztali gépen elvégezni, mint mobiltelefonon. A távollévők között kötött szerződések esetén a fogyasztót indokolás nélkül gyakorolható elállási jog („visszaküldési garancia”) illeti meg, ami azt jelenti, hogy a fogyasztó az interneten vásárolt terméket bizonyos határidőn belül visszaküldheti a vállalkozásnak. Az európai uniós szabályozás az elállási jog gyakorolhatóságának határidejét minimálisan 7 munkanapban határozza meg, amely az egyes országokban eltérő lehet. Romániában 10 munkanap, míg Magyarországon vásárolt termékeink esetében 8 nap.

Karikás Enikő

Kinczel Tünde

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
 • Nincs kapcsolodó cikk
APRÓHIRDETÉS
Állás
Alkalmazok anyagmozgatót építőanyag/raktárba, B-kategóriás jogosítvánnyal rendelkezők előnyben. Olyanok...
Tovább >>>
SZATMÁRI NAP

Helyfoglalás
Bosszúállók: Végjáték
Ma, 18:00
Thanos súlyos tette, amivel elpusztította az univerzum élőlényeinek felét és megtörte a Bosszúállókat, a megmaradt hősöket egy végső összecsapásra készteti a Marvel Studios huszonegy filmet megkoronázó, nagyszabású fináléjában, a Bosszúállók: Végjátékban.
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Tervezel-e nyaralást az idén?
Mindenképpen, külföldi nyaralást tervezek
Igen, itthoni kirándulást tervezek
Legfeljebb egy-egy napos kirándulást, strandolást tervezek itt a megyében
Még nem tudom, hova megyek idén nyaralni
Nem nyaralok idén
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
SEBESSÉGMÉRÉS
 • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
 • Az összes megtekintése
  Radarok Szatmár megyében
  (2019. május 23.)


  KONYHA
  Hozzávalók: 1 fej karfiol, só, 6 db tojás, 25 dkg bacon, 5 dl tejföl, bors, 1 mk. őrölt szerecsendió, ...