Vasárnap megdőlt az idei csúcs Tasnádon
Utoljára módositva: 2018-08-15 09:08:29

Az elmúlt hét végén megdőlt az idei látogatócsúcs a tasnádi strandon, több mint 7000 jegyet adtak el vasárnap a létesítmény üzemeltetői. A várakozások szerint ez a hét lesz az idei szezon legforgalmasabb időszaka a tasnádi termálstrandon.

Függetlenül attól, hogy hétvége vagy hétköznap volt, az elmúlt hetekben a tasnádi strand látogatóinak száma átlagosan 2500–3000 között volt. A hotelek és motelek szobái szinte az egész szezonra előre foglaltak, nagy kereslet van a tasnádi üdülőhely iránt szerte az országból. Ha csak az odakinn, a parkolóban álló autók rendszámát vesszük szemügyre, szinte elenyésző a Szatmár megyei gépkocsik aránya, olyan sok a távolabbról érkező turista. Ezen a hétvégén a megszokottnál is többen voltak a termálfürdőben, vasárnap 7000-nél is több látogatót engedtek be a strand bejáratainál. Grieb Csaba polgármester szerint tíz éve nem volt ilyen jó a májusi hónap, mint idén, ezzel szemben a júniusi gyengébbnek volt mondható. Július eleje óta viszont egyre növekszik a látogatók száma, a legjobb hetet pedig mostanra várják, a kánikulának és a szabadnapoknak köszönhetően.

A jól menő komplexumot kisebb mértékben már az idei évben is fejlesztené a polgármesteri hivatal, árnyékot adó filagóriákat rendelt, és további zuhanyzókkal látná el még idén a strandot. Ugyanakkor hosszú távon is komoly tervei vannak a városvezetésnek, 15–20 év leforgása alatt akár 80 millió euró értékben fejlesztene.

„A strand eléggé kinőtte magát, fejleszteni kell, erre pedig komoly terveink vannak, készül is az új zonális területrendezési terv (PUZ), amely a strand elkövetkező bő egy évtizedét vetíti előre” — nyilatkozta a polgármester.

Elsősorban több geotermális vízre volna szükség, ezért egy új kút fúrását tűzte ki célul az önkormányzat. Jelen pillanatban az engedélyeztetések és egyéb papírmunkák elvégzése zajlik, a finanszírozás egy része várhatóan kölcsönből fog megvalósulni.

Az új kút nagyon fontos a város jövőjét illetően, nem 1–2, inkább 15–20 év távlatában. „Az új kútnak és a nagy mennyiségű vízhozamnak köszönhetően új befektetők fognak érkezni, és elkezdődhet az új balneáris központ kiépítése. Az új kút a jelenlegi 7–8 liter/másodperces vízhozam helyett 20–25 literes másodpercenkénti vízhozamot is elérhet, amely kivételesen gazdag vízforrást jelentene a város számára” — tette hozzá Grieb Csaba.

A tervezés alatt álló területrendezési terv magában foglalja többek között egy tó kialakítását is a strand közelében, amely felvenné a nagyobb esőzések következtében lehullott vízmennyiséget is, ezzel a helyi patak gyakori áradása is megoldódna. Szeretnének kiépíteni olyan területet, amelyen kezelési központokkal felszerelt szállodák épülnének, de tervben van egy sportkomplexum építése is, amely többek között két futballpályát és egyéb létesítményeket is magában foglalna.

Az elkövetkező évek során tervben van egy balneopark létrehozása is, amely kötelező is lenne, ha Tasnád városa végre megkapná a balneáris város titulust — erre egyébként a polgármester szerint egy szűk fél éven belül komoly esély mutatkozik. A balneoparkban a különböző termálvizes kezelések mellett számos elfoglaltságot biztosítanának a turistáknak: nyári színpad, gördeszkapálya, golfpálya épülne, sőt, akár csónakázási lehetőség is lenne.

A különböző ötletek kapcsán számos befektető és működtető érdeklődött az elmúlt hónapokban, ami a polgármester szerint bizakodásra adhat okot, hiszen bizonyos szolgáltatásokat nem feltétlenül helyben kellene finanszírozni, elég eladni egy-egy létesítmény kiépítésének a jogát, amit majd a befektetők kiviteleznek és működtetni fognak. Ilyen lenne akár a golfpálya ötlete is.

Az új tervezet révén egy teljesen más külalakot is kapna a strand. Középen egy sugárút, a végében egy 14–18 emelet magas hotellel, a stand területén élményparkkal stb., ezek által látványban is vonzóvá válna a turisták számára a tasnádi üdülőközpont, amely a beruházások révén a jelenlegi kiterjedésének hat- vagy akár nyolcszorosát is elérheti majd. A cél, hogy ne csak a hazai, de a külföldi turisták is látogassák Tasnádot és annak üdülőjét. „Ez egy nagyszerű lehetőség lenne a város számára, ugyanis egy pazar üdülő mellett számos új munkahely is létrejönne” — tette hozzá a polgármester.

 

Bajnai Botond

 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
 • Nincs kapcsolodó cikk
APRÓHIRDETÉS
SZATMÁRI NAP
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Szoktál fesztiválokra járni?
Igen, mert ott baráti társasággal bulizhatunk.
Nem, legfennebb néhány koncertre látogatok csak ki a barátokkal.
Már év elején megtervezzük, hogy milyen fesztiválokon veszünk részt.
Jobban szeretem a családi programokat.
Fesztiválok helyett a pihenést helyezem előtérbe.
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
SEBESSÉGMÉRÉS
 • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
 • Az összes megtekintése
  Radarok Szatmár megyében
  (2019. július 19.)


  KONYHA
  Hozzávalók: 2 ek. vaj, 1 fej vöröshagyma, 10 dkg liszt, 3 bögre tej, 15 dkg bacon, 25 dkg cheddar ...