Vasárnap startol a kamaszkorú PMN
Utoljára módositva: 2017-08-17 19:46:48

Az, hogy egyre több helyen ismerik a Partiumi Magyar Napokat azt is jelenti, hogy egyre többen ismerik Szatmárt, az itteni értékeket, hagyományokat és egyre többen kíváncsiak rá — a szervezők 70 000 látogatóra számítanak a régió legnagyobb kulturális rendezvényén.

A még épp nem nagykorú, de már ugyancsak kamaszkorban járó, XVI. Partiumi Magyar Napok szervezői start előtti sajtótájékoztatón számoltak be az utolsó simításokról, szemelgetve a részletes programból, melynek rendkívül színes és gazdag palettáján a kicsik és nagyok egyaránt megtalálják a kedvükre valót. Elsőként Szőcs Péter, az Identitas Alapítvány elnöke, a rendezvény társszervezője köszöntötte a jelenlévőket, visszapillantva a kezdetekre s hangsúlyozva a mostanra már regionális fesztivállá nőtt PMN mai napig változatlan alapcélját: a szatmári közösség értékeinek, hagyományainak bemutatását. „Az első Partiumi Magyar Napok 2002–ben csak pár ezres tömeget mozgatott meg — tavaly pedig a látogatók száma elérte a 70 000–et és idén is ezt a látogatói közösséget akarjuk elérni, s miért is ne, túllépni.” — mondta. Kiemelve az idei PMN kezdésének időpontját is: a rendezvény augusztus 20-án, Szent István király napján, a keresztény magyar állam alapításának ünnepén indul — ami már önmagában is kifejezi a rendezvény jellegét és céljait.

Ha augusztus, akkor PMN, már tizenhatodik alkalommal. Szerintem nincs olyan rendezvény sem a megyében, sem régiónkban, amely ekkora távlatra tekinthet vissza: kamaszkorban járunk, lassan nagykorúak leszünk. De az alapüzenet az első perctől változatlan: a PMN nem elválasztja, hanem közelebb hozza egymáshoz az embereket, nemzetiségtől függetlenül — nyitott rendezvény mindazok számára, akik nyitottak egymás kultúrája és hagyományai iránt. Igazi ‘Szatmárikum.’” — fogalmazott Pataki Csaba tanácselnök s egyben a PMN egyik megálmodója, méltatva a szervezők színvonalas program-összeállítását, ugyanakkor köszönetet mondva annak a több mint 100 szponzornak és támogatónak (zömében helyi vállalkozóknak), akik idén is a rendezvény mellé álltak. Visszaugrott az időben majd húsz évet Kereskényi Gábor polgármester is, aki a PMN programfüzetét lapozgatva felidézte, hogy 1999–ben, a Pepsi-Szigeten látott-forgatott először ilyen kiadványt a kezében. „Gratulálok a szervezőknek, hogy tető alá hoztak egy ilyen rendezvényt — nagyon sok, egy egész év munkája van ebben a füzetben, a felsorakoztatott programokban. A PMN mindenki számára érték, pezsgést hoz a város életébe s magánszféra számára pedig egyfajta presztízskérdés, hogy szó szerint is letegyék a garast a rendezvény mellé. ” — mondta. Hozzátéve azt is: míg pár évvel ezelőtt is még a civil szervezetek, a civil szféra kért segítséget, addig mára már a közszféra tanulhat a civilektől arról, hogyan is kell egy rendezvényt megszervezni. Magyar Lóránd társszervező, parlamenti képviselő úgy fogalmazott — felidézve a második PMN–t, melynek szervezésében még önkéntesként vett részt s teszi ezt azóta is — a Partiumi Magyar Napok abban is értéket képvisel, hogy évről–évre megmozgatja és cselekvésre ösztönzi a fiatalokat, hiszen több mint 100 önkéntes segíti a szervezők munkáját idén is, s „remélhetően másfél évtized múltán már nem mi, hanem ők ülnek majd itt, a sajtósokkal szemben és tájékoztatnak a rendezvényről.” — mosolygott a képviselő, nyomatékosítva azt is: a Partiumi Magyar Napokkal nem csak értéket igyekeztek teremteni, de igyekeztek és igyekeznek saját, helyi értékeinket bemutatni — ezért lesz a Kossuth–kertben avasi pálinka, krasznabélteki és halmi bor, helybéli kézművesek, szatmári ízek. „Az itteni emberek mellett ezek a szatmári értékek. Saját magunkat kell bemutassuk az idelátogatóknak, saját magunkra kell büszkék legyünk.” — tette hozzá.

Stier Péter főszervező csak címszavakban ismertette a nyolc nap öt színpadának és számtalan helyszínének több mint 150 programját, hiszen a részletes felsorolás egyrészt órákig tartott volna, másrészt könnyen elérhető a rendezvény megújult honlapján (www.partiuminapok.ro), a PMN Facebook-oldalán, ahol folyamatos tudósítások és friss tartalmak érhetőek el, ugyanakkor a teljes program a FestivApp applikáción is elérhető. „Igyekeztünk olyan programpalettát kialakítani, ami kicsiknek-nagyoknak kedvére legyen, báb- és színházi előadásokkal, kiállításokkal, szárfellépőkkel, komoly zenei koncertekkel, Kossuth-kerti kavalkáddal. Szállást már nemigen lehet kapni Szatmárnémetiben a következő hétre — de nem csak a látogatók, hanem most már a magyar és a román kormány is odafigyel erre a rendezvényre. A helyi vállalkozók ‘odafigyelése’ tizenhat éve ‘nem kérdés’, mint ahogy a megyei tanácsé és a polgármesteri hivatalé sem az.” — fejtette ki, köszönetet mondva annak a 25 civil szervezetnek is, akik szintén a PMN mellé álltak idén is.

Szabó Kinga Mária

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
 • Nincs kapcsolodó cikk
APRÓHIRDETÉS
SZATMÁRI NAP
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Várod már a tavaszt?
Természetesen várom
Várom, de még messze van
Máris tavasz?
Nem szeretem a tavaszt
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
HOROSZKÓP
Válassza ki csillagjegyét:
2018. február 20.
Ha tudja, hogy mik a gyenge pontjai és érzi is, hogy jó lenne ezekben előrelépni, tudatosan menjen az olyan helyzetek elé, amelyek erősítik.
SEBESSÉGMÉRÉS
 • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
 • Az összes megtekintése
  Radarok Szatmár megyében
  (2018. február 20.)


  KONYHA
  Hozzávalók: 25 dkg csicseriborsó, 1 l zöldségleves-alaplé, 2 db burgonya, 1 szál póréhagyma, 2 gerezd fokhagyma, olívaolaj, só, bors, ...