Vb-re mehet az ovis „zsenigyerek”
Utoljára módositva: 2020-01-13 17:02:00

Még csak óvódás, de ő már bajnoki címmel büszkélkedhet: Kovács Balázs Kovásznán iskolások bajnokságát nyerte meg, és szerzett világbajnoki kvalifikációt is. Remélhetően lesznek támogatói is.

Öt és fél évesen bajnoki címet szerzett a Szatmárnémeti Voința SK sakkozója, Kovács Balázs. A Ciprian Muntean, Páll Zoltán edzőpáros tanítványa az elmúlt napokban Kovásznán, az Elisabeta Polihroniadéról elnevezett, tizenharmadik alkalommal kiírt iskolások országos bajnokságán a 7 éven aluli korosztályban bizonyult a mezőny legjobbjának.

A versenyt egyébként hat korosztályban rendezik meg, a legkisebb az U7-es, a legnagyobb az U17-es csoport.

A klasszikus sakkversenyben szerzett aranyérme mellett Balázs a korosztályos rapidsakk megmérettetésen ezüstérmet szerzett, míg a blitz versenyben a harmadik helyen zárt.

A klasszikus versenyben egyébként 7 pontot szerzett a kis „zsenigyerek”, a bajnoki címmel pedig kvalifikálta magát az idei világbajnokságra is, amit május 2–12. között rendeznek Peruban. A román bajnokság szervezői, vagyis az ACS Elisabeta Polihroniade, a tanügyminisztérium és a Román Sakk-szövetség felvállalják a szállás és az étkezés költségeit, azonban az úti költségekre elő kell teremteniük a pénzt a szülőknek, illetve a szatmári egyesületnek. Remélhetően lesznek Szatmáron olyan vállalkozók, akik támogatják a még csak óvodáskorú, de nagy tehetségnek ígérkező Kovács Balázs dél-amerikai vb-szereplését.

Balázs a szatmárnémeti Kinizsi óvoda nagycsoportosa, Veres Hajnalka és Orosz Anikó óvónők csoportjába jár, ősztől már kisiskolás lesz. A Kovács családban mindkét testvér sakkozik. Tavaly, egy csíkszeredai tornán például Balázs nyert a 8 évesek között, míg bátyja, Ábel a második lett a korosztályban – utóbbi viszont megnyerte a rapidsakk- és a blitz-versenyt.

„Nagyon tehetséges a srác, fekszik neki az »ész« sportja, és mi is próbálunk neki minél több segítséget nyújtani. Jól fest a jövő” — foglalták össze az edzők, Ciprian Muntean és Páll Zoltán.

Debreceni érem Seletyének

A debreceni Genius Kupán kezdte az idényt az elmúlt hétvégén a Szatmárnémeti Voința SK sakkozója, Seletye Dominik. Ciprian Muntean 8 éves tanítványa a 10 éves korosztály tizennégy fős versenyében vett részt. A fiatal sakkozó a második helyen zárt. Ugyanebben a korosztályban asztalhoz ült a szatmárnémeti Szegedy Szabolcs is, aki a 6. lett.

Pesek Attila

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
APRÓHIRDETÉS
SZATMÁRI NAP
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Melyik a kedvenc téli sportod?
A síelés
A snowboardozás
A korcsolyázás
A szánkózás
A jégkorongozás
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
SEBESSÉGMÉRÉS
  • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
  • Az összes megtekintése
    Radarok Szatmár megyében
    (2020. január 18.)


    KONYHA
    Hozzávalók: 5 dkg darált mák, 1,85 dl tej, 22 dkg kristálycukor, 20 dkg vaj, 3 db tojás, 30 dkg ...