Véd a jószomszédi viszony
Utoljára módositva: 2014-03-26 18:40:20

A betörők ellen biztosítékot adhat, ha a szomszédok jó viszonyban vannak, s odafigyelnek a lépcsőházakban bóklászó idegenekre, ugyanakkor óvintézkedéseket is lehet foganatosítani.

A betörők ellen védelmet nyújthat a jószomszédi viszony

A lakosok legyenek körültekintőbbek, ezáltal megvédhetik otthonuk biztonságát, mondta megkeresésünkre a Szatmár Megyei Rendőrfelügyelőség munkatársa, Simona Săndulescu rendőrbiztos, aki ugyanakkor néhány praktikus tanáccsal is szolgált, amelyek révén a lakásukat és értékeiket megóvhatják az emberek. A rendőrbiztos megítélése szerint az egyik legfontosabb dolog, hogy a lakástulajdonosok ápoljanak jó viszonyt szomszédaikkal, hiszen ők azok, akik először felismerhetik, hogy betörő próbál bejutni jogtalanul a szomszédos lakásba. Szintén a szomszédokat vagy rokonokat kell megkérni, hogy ürítsék ki a postaládát, amennyiben több napra, vagy hosszabb ideig elutaznak. „Amennyiben elutaznak vagy nem tartózkodik senki otthonaikban, legyen szó akármilyen rövid időről is, ne mondják el mindenkinek, hogy ne hívják fel a figyelmet távollétükre. Egy megbízható ismerősnek, rokonnak szóljanak, akinek adják meg elérhetőségüket is vészhelyzet esetén. Mielőtt útra kelnek ellenőrizzék le, hogy minden ajtót, ablakot bezártak-e, a kulcsot pedig ne hagyják a lábtörlő alatt vagy a postaládában” — mondta Săndulescu, aki arra is felhívta a figyelmet, hogy ajánlott olyan bejárati ajtót vásárolni, amelyen van kitekintő nyílás, így könnyen leellenőrizhetik, ki kopogtat ajtajuknál. A rend őre arra hívja fel a lakosság figyelmét, amennyiben ajtajuknál ismeretlen személy csönget és azt állítja, hogy egy bizonyos közintézmény vagy egyesület képviselője, mindenképp kérjék el szolgálati okmányát és személyi igazolványát. Amennyiben késlekedik az átadással, zárják be előtte az ajtót, ne álljanak szóba vele. Ha valaki egy pohár vizet kér a lakásban tartózkodó személytől, ne hívja be az ingatlanba, hanem zárja be az ajtót, s hagyja, hogy várakozzon az ajtó előtt. Ugyanez a javasolt procedúra, amennyiben valaki eladási vagy vásárlási szándékkal keresi meg. Nagyon fontos, hogy ne engedjen idegen személyt otthonába, alkalmi munkát se végeztessen ismeretlen személyekkel ingatlanában, ha a szolgáltatás elvégzését az idegenek ajánlják fel. „Abban az esetben, ha a tömbház vagy társasház lépcsőházában ismeretlen személyt fedeznek fel a lakosok, akkor kérdezzék meg kit keres ott. Amennyiben gyanúsan viselkedik az idegen, riasszák szomszédjaikat. Ezekkel a kérdésekkel ugyanis el lehet bátortalanítani a betörőket” — összegzett Simona Săndulescu rendőrbiztos, aki végezetül azt tanácsolta, hogy a gyerekek figyelmét fel kell hívni arra, hogy ne mondja el senkinek milyen értéktárgyak vannak otthonukban, semmiképp ne nyissanak ajtót idegen személyeknek, és ne mondják el ismeretleneknek, hogy egyedül tartózkodnak a lakásban.

Sógor Beáta

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
APRÓHIRDETÉS
SZATMÁRI NAP

Helyfoglalás
Előzetes
Annabelle 2. - A teremtés
Ma, 21:05
Leírás: A félelem nem múlik el. A Gonoszt nem lehet lerázni: mindig visszatér, és arra csap le, aki a leginkább megérdemelné a jót. Egy babakészítő évekkel ezelőtt elveszítette a lányát, és még mindig nem heverte ki a tragédiát. Azt hiszi, a jóság segít majd felejtenie és megbékélnie. Ezért amikor ő és a felesége hírét veszi, hogy valahol a környékükön bezárnak egy árvaházat, befogadják magukhoz az intézményt vezető apácát és neveltjeit: egy csapat árva kislányt. De a lányokkal még valami érkez
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
NINCS POLL
SEBESSÉGMÉRÉS
  • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
  • Az összes megtekintése
    Radarok Szatmár megyében
    (2017. augusztus 21.)


    KONYHA
    Hozzávalók: 3 db fehér zselatinlap, 1 vaníliarúd, 5 dl habtejszín, 5 dkg + 1–2 tk. cukor, 25 dkg fekete ...