Véd a jószomszédi viszony
Utoljára módositva: 2014-03-26 18:40:20

A betörők ellen biztosítékot adhat, ha a szomszédok jó viszonyban vannak, s odafigyelnek a lépcsőházakban bóklászó idegenekre, ugyanakkor óvintézkedéseket is lehet foganatosítani.

A betörők ellen védelmet nyújthat a jószomszédi viszony

A lakosok legyenek körültekintőbbek, ezáltal megvédhetik otthonuk biztonságát, mondta megkeresésünkre a Szatmár Megyei Rendőrfelügyelőség munkatársa, Simona Săndulescu rendőrbiztos, aki ugyanakkor néhány praktikus tanáccsal is szolgált, amelyek révén a lakásukat és értékeiket megóvhatják az emberek. A rendőrbiztos megítélése szerint az egyik legfontosabb dolog, hogy a lakástulajdonosok ápoljanak jó viszonyt szomszédaikkal, hiszen ők azok, akik először felismerhetik, hogy betörő próbál bejutni jogtalanul a szomszédos lakásba. Szintén a szomszédokat vagy rokonokat kell megkérni, hogy ürítsék ki a postaládát, amennyiben több napra, vagy hosszabb ideig elutaznak. „Amennyiben elutaznak vagy nem tartózkodik senki otthonaikban, legyen szó akármilyen rövid időről is, ne mondják el mindenkinek, hogy ne hívják fel a figyelmet távollétükre. Egy megbízható ismerősnek, rokonnak szóljanak, akinek adják meg elérhetőségüket is vészhelyzet esetén. Mielőtt útra kelnek ellenőrizzék le, hogy minden ajtót, ablakot bezártak-e, a kulcsot pedig ne hagyják a lábtörlő alatt vagy a postaládában” — mondta Săndulescu, aki arra is felhívta a figyelmet, hogy ajánlott olyan bejárati ajtót vásárolni, amelyen van kitekintő nyílás, így könnyen leellenőrizhetik, ki kopogtat ajtajuknál. A rend őre arra hívja fel a lakosság figyelmét, amennyiben ajtajuknál ismeretlen személy csönget és azt állítja, hogy egy bizonyos közintézmény vagy egyesület képviselője, mindenképp kérjék el szolgálati okmányát és személyi igazolványát. Amennyiben késlekedik az átadással, zárják be előtte az ajtót, ne álljanak szóba vele. Ha valaki egy pohár vizet kér a lakásban tartózkodó személytől, ne hívja be az ingatlanba, hanem zárja be az ajtót, s hagyja, hogy várakozzon az ajtó előtt. Ugyanez a javasolt procedúra, amennyiben valaki eladási vagy vásárlási szándékkal keresi meg. Nagyon fontos, hogy ne engedjen idegen személyt otthonába, alkalmi munkát se végeztessen ismeretlen személyekkel ingatlanában, ha a szolgáltatás elvégzését az idegenek ajánlják fel. „Abban az esetben, ha a tömbház vagy társasház lépcsőházában ismeretlen személyt fedeznek fel a lakosok, akkor kérdezzék meg kit keres ott. Amennyiben gyanúsan viselkedik az idegen, riasszák szomszédjaikat. Ezekkel a kérdésekkel ugyanis el lehet bátortalanítani a betörőket” — összegzett Simona Săndulescu rendőrbiztos, aki végezetül azt tanácsolta, hogy a gyerekek figyelmét fel kell hívni arra, hogy ne mondja el senkinek milyen értéktárgyak vannak otthonukban, semmiképp ne nyissanak ajtót idegen személyeknek, és ne mondják el ismeretleneknek, hogy egyedül tartózkodnak a lakásban.

Sógor Beáta

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
APRÓHIRDETÉS
SZATMÁRI NAP

Helyfoglalás
Előzetes
Nincs kiszállás
Ma, 17:05
Egy életunt biztosítási ügynök egyhangú, mindennapi ingázása hirtelen izgalmas fordulatot vesz, amikor egy titokzatos idegen leszólítja a vonaton, és arra kéri, találjon meg egy utast, még mielőtt beérnek a végállomásra. Miközben versenyt fut az idővel, hogy megoldja a rejtélyt, egy halálos terv körvonalazódik, ami veszélyezteti nemcsak saját, de utastársai életét is.
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2

Helyfoglalás
Előzetes
A legsötétebb óra
Ma, 19:05
Néhány nappal azelőtt, hogy Nagy-Britannia miniszterelnöke lett, Winston Churchill élete egyik legmeghatározóbb próbatétele elé került: megfontoljon egy kidolgozott békeszerződést a náci Németországgal, vagy határozottan kiálljon, és harcoljon az elveiért, a nemzet szabadságáért. A megállíthatatlan náci erők legázolták Nyugat-Európát, és az invázió veszélye a küszöbön állt; a közvélemény felkészületlen volt, a király szkeptikus, saját pártja pedig ellene szervezkedett. Churchill ilyen körülménye
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2

Helyfoglalás
Előzetes
Gengszterzsaruk
Ma, 21:25
Los Angelesben, a bankrablások fővárosában a bűnözőknél csak a Nagy Nick (Gerard Butler) által vezetett rendőrségi elit akciócsoport tagjai, a "Regulátorok" könyörtelenebbek. Mikor Nick megtudja, hogy a hírhedt mestertolvaj, Merrimen élete legvakmerőbb rablására készül, zsarolással ráveszi a banda leggyengébb láncszemét, hogy legyen a rendőrség besúgója. Merriman merész akciók sorozatát hajtja végre, hogy előkészítse a lehetetlent: a szigorúan őrzött Központi Bank kirablását. Elindul a versenyfu
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Mit teszel szíved egészségének megóvása érdekében?
Naponta legalább 20 percert sétálok
Sok gyümölcsöt fogyasztok
Figyelek arra, hogy eleget aludjak
Megválogatom, milyen ételeket fogyasztok
Nem foglalkozom különösebben ilyesmivel
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
SEBESSÉGMÉRÉS
  • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
  • Az összes megtekintése
    Radarok Szatmár megyében
    (2018. január 19.)


    KONYHA
    Hozzávalók a szufléhoz: 2 dl zsíros tej, 8 dkg darált mák, 4 dkg porcukor, 4 db vajas kifli, 2 ...