Védőoltások Európai Hete
Utoljára módositva: 2014-04-24 10:18:29

A védőoltásokra hívja fel a figyelmet a Szatmár Megyei Közegészségügyi Hatóság, kihangsúlyozva, a védőoltás emberéleteket menthet meg.

 

Idén április 24–30. között kerül sor a Védőoltások Európai Hetére, a kezdeményezést az Egészségügyi Világszervezet (WHO) Európai Regionális Részlege koordinálja e régió tagállamaiban, derül ki a Szatmár Megyei Közegészségügyi Hatóság (DSP) szerkesztőségünkhöz eljuttatott közleményéből. A Védőoltások Európai Hetének üzenete az, hogy minden egyes gyermeket szükséges beoltani a betegségek megelőzése és az élet védelme érdekében. A tájékoztató-nevelő kampány jelmondata: „Megelőzés. Védelem. Immunizálás”, a Hét témája pedig: „Védőoltás az életért”. Az a cél, hogy növekedjék az oltási lefedettség, tudatosuljon a lakosságban a védőoltások jelentősége, és az oltási rendszer minél stabilabb, megfelelőbb legyen. Minden korosztályra oda kell figyelnünk, emlékeztetve a szülőket, hogy oltassák be gyermekeiket, ugyanakkor a személyes védelem egész életen át való fenntartását is biztosítani kell, egyrészt olyan betegségek elleni oltásokkal, melyekre általában minden ember fogékony, mint pl. az influenza, vagy pedig a kockázati csoportokban való oltásokkal (krónikus betegek, idősek, leromlott immunrendszerrel rendelkezők, egzotikus országokba utazó turisták stb.). A védőoltások által évente 2–3 millió elhalálozás kerülhető el. Úgy becslik, hogy Európában évente 32 000 gyermek hal meg olyan betegségekben, melyeket oltással ki lehetett volna védeni. Oltások nélkül lehetetlen lett volna a fekete himlő globális felszámolása, illetve sok helyen a gyermekbénulás és a kanyaró visszaszorítása. Sok új és javított minőségű oltóanyag áll rendelkezésre, nem csak a gyermekek, de a kamaszok és felnőttek védelmére is.

Mindezek ellenére sok még a káros előítélet az oltásokkal kapcsolatban. A védőoltásokkal kapcsolatos ismeretek hiánya, valamint a hamis információk miatt (például amelyek az interneten terjednek) sok felnőtt dönt úgy, hogy nem oltatja be magát, illetve a gyermekeit. Az elmúlt 30 év széles körben alkalmazott oltási programjai számottevő eredményt hoztak. A WHO Európai Régiója 2002 óta „polio-free” (gyermekbénulás-mentes) területté minősült, és az utóbbi évtizedben, európai viszonylatban több mint 90%-kal csökkent a kanyarós esetek száma (Romániában viszont az utóbbi években sajnos azt tapasztalhattuk, hogy megdöbbentő számban jelentek meg kanyarós megbetegedések a hiányos oltási lefedettség következményeként). Sok tennivaló van még. Minden országban akadnak itt-ott gondok az oltási lefedettséggel. Mindenkinek meg kell értenie: a védőoltások az egyén és a közösség védelmét is szolgálják. Az oltás elutasítása által nem csak az egyén és családja, szűkebb környezete lesz kitéve a betegségek kockázatának, de az egész közösség is, beleértve a közösség azon tagjait is, akik a legsérülékenyebbek. A védőoltás alkalmazása tehát a felelősségteljes gondolkodás, a másokra való odafigyelés bizonyítéka is.

 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
APRÓHIRDETÉS
Állás
Tapasztalt szakácsot keresünk Ausztriába. Telefon: 004369911015847.
Tovább >>>
Állás
Németországi munkalehetőség Bayern-Nürnberg környékén. Beteggondozót, házi ápolót keresünk...
Tovább >>>
SZATMÁRI NAP

Helyfoglalás
Előzetes
Szörnyen boldog család
Ma, 16:55
Wishbonék messze nem a legboldogabb család. Emma, egy csőd szélén álló könyvesboltot vezet, míg férje, Frank túl sokat dolgozik és szenved zsarnok főnökétől. Öntudatos lánya, Fay, épp az első szerelmet éli meg, míg fiát, a kis zsenit, Maxot csúfolják az iskolatársai. De ez még nem minden! Egy jelmezes buliban egy gonosz boszorkány szörnyekké varázsolja őket: Emma vámpírrá, Frank Frankenstein szörnyévé, Fay egy múmiává, Max pedig egy vérfarkassá változik. Kalandos hajsza indul a banya után a fél
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Felkészítetted-e már autódat a télre?
Igen, mindig időben felkészítem
Még nem, de a napokban már esedékes
Nem sietem el a dolgot, még van rá időm
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
HOROSZKÓP
Válassza ki csillagjegyét:
2017. október 19.
Szíve mélyén pontosan tudja már régóta, hogy csak ki kellett várnia a megfelelő időt, hogy végre közel kerüljenek egymáshoz kiszemeltjével.
SEBESSÉGMÉRÉS
  • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
  • Az összes megtekintése
    Radarok Szatmár megyében
    (2017. október 19.)


    KONYHA
    Hozzávalók: 40 dkg pulykamell, 40 dkg fusilli tészta, 1 db citrom reszelt héja és leve, 2 gerezd fokhagyma, 1 ...