Védőszent Szatmárnémetinek
Utoljára módositva: 2013-12-19 10:59:45

A Szatmár megyét kora nyár óta oltalmazó Keresztelő Szent János után, Szatmárnémetit holnaptól Constantin és Elena óvhatja a gonosztól.

 

A Szatmár-Máramaros megyei ortodox püspökség május óta fennálló áldásos kérését, miszerint Szatmár megye után a megyeszékhelynek is szüksége van egy védőszentre, ősszel már indokoltnak találta a polgármesteri hivatal kulturális, oktatásügyi és sport szakszolgálata, ezért határozattervezetet terjeszt ma a városi testület elé. A várost oltalmazó védőszent megbízatásának meglehetősen egyházi ügynek tűnő kérdésében tehát a világi tanácsosoknak kell ma dönteniük.

A szakszolgálat által írt előterjesztésben szereplő indoklás szerint ebben az évben Constantin és Elena emlékévet hirdetett a román ortodox egyház, illetve a megyeszékhely egyik legimpozánsabb temploma, a Golescu híd lábánál épülő viseli e két szent nevét, így csakis ez lehet a legjobb választás. Hogy a védőszentekre és az ortodox egyház képviselőire ez milyen feladatot ró, egyelőre nem tudni, ám a világiak számára egyelőre annyit jelent majd, hogy május 21. helyi ünnepnap — ám nem munkaszüneti nap — lesz, amikor a két ortodox egyházi személy tiszteletére szerveznek majd mindenféle ünnepi műsorokat.

 

Védőszenti megbízatás

 

A huszonhárom fős szatmárnémeti döntéshozó testületben kilenc RMDSZ-es tanácsos van, tehát nem feltétlenül lesz döntő szavuk a védőszentek elfogadásának, vagy elutasításának kérdésében. Úgy tudjuk, hivatalos formában nem beszéltek még arról, hogy milyen álláspontot képviselnek majd a „védőszenti megbízatás” kérdésében. A mai tanácsülés előtt fog asztalhoz ülni a városi testület szövetségi frakciója, valamikor a délelőtt folyamán fognak állást foglalni több napirendi pontban, így abban is, kézfelemelésükkel adnak-e Szatmárnémeti közigazgatási határáig érvényes, meghatározatlan időre szóló munkamegbízást a két szentnek.

 

Princz Csaba

 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
APRÓHIRDETÉS
Eladó Ingatlan
Eladó 78 ár beltelek a Vetési úton. Tel.:...
Tovább >>>
SZATMÁRI NAP

Helyfoglalás
Előzetes
A legsötétebb óra
Ma, 19:20
Néhány nappal azelőtt, hogy Nagy-Britannia miniszterelnöke lett, Winston Churchill élete egyik legmeghatározóbb próbatétele elé került: megfontoljon egy kidolgozott békeszerződést a náci Németországgal, vagy határozottan kiálljon, és harcoljon az elveiért, a nemzet szabadságáért. A megállíthatatlan náci erők legázolták Nyugat-Európát, és az invázió veszélye a küszöbön állt; a közvélemény felkészületlen volt, a király szkeptikus, saját pártja pedig ellene szervezkedett. Churchill ilyen körülménye
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Hogyan védekezel a megfázás ellen?
Különféle vitaminokat szedek
Rengeteg gyümölcsöt fogyasztok ilyenkor
Mindig figyelek arra, hogy kellően fel legyek öltözve
Nem szoktam megfázni
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
HOROSZKÓP
Válassza ki csillagjegyét:
2018. január 23.
Irigylésre méltóan sok energiája van, senki és semmi nem tartóztathatja fel, ha valamit a fejébe vesz, márpedig ma tele van jobbnál jobb ötletekkel.
SEBESSÉGMÉRÉS
  • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
  • Az összes megtekintése
    Radarok Szatmár megyében
    (2018. január 23.)


    KONYHA
    Hozzávalók a szufléhoz: 2 dl zsíros tej, 8 dkg darált mák, 4 dkg porcukor, 4 db vajas kifli, 2 ...