Védőszent Szatmárnémetinek
Utoljára módositva: 2013-12-19 10:59:45

A Szatmár megyét kora nyár óta oltalmazó Keresztelő Szent János után, Szatmárnémetit holnaptól Constantin és Elena óvhatja a gonosztól.

 

A Szatmár-Máramaros megyei ortodox püspökség május óta fennálló áldásos kérését, miszerint Szatmár megye után a megyeszékhelynek is szüksége van egy védőszentre, ősszel már indokoltnak találta a polgármesteri hivatal kulturális, oktatásügyi és sport szakszolgálata, ezért határozattervezetet terjeszt ma a városi testület elé. A várost oltalmazó védőszent megbízatásának meglehetősen egyházi ügynek tűnő kérdésében tehát a világi tanácsosoknak kell ma dönteniük.

A szakszolgálat által írt előterjesztésben szereplő indoklás szerint ebben az évben Constantin és Elena emlékévet hirdetett a román ortodox egyház, illetve a megyeszékhely egyik legimpozánsabb temploma, a Golescu híd lábánál épülő viseli e két szent nevét, így csakis ez lehet a legjobb választás. Hogy a védőszentekre és az ortodox egyház képviselőire ez milyen feladatot ró, egyelőre nem tudni, ám a világiak számára egyelőre annyit jelent majd, hogy május 21. helyi ünnepnap — ám nem munkaszüneti nap — lesz, amikor a két ortodox egyházi személy tiszteletére szerveznek majd mindenféle ünnepi műsorokat.

 

Védőszenti megbízatás

 

A huszonhárom fős szatmárnémeti döntéshozó testületben kilenc RMDSZ-es tanácsos van, tehát nem feltétlenül lesz döntő szavuk a védőszentek elfogadásának, vagy elutasításának kérdésében. Úgy tudjuk, hivatalos formában nem beszéltek még arról, hogy milyen álláspontot képviselnek majd a „védőszenti megbízatás” kérdésében. A mai tanácsülés előtt fog asztalhoz ülni a városi testület szövetségi frakciója, valamikor a délelőtt folyamán fognak állást foglalni több napirendi pontban, így abban is, kézfelemelésükkel adnak-e Szatmárnémeti közigazgatási határáig érvényes, meghatározatlan időre szóló munkamegbízást a két szentnek.

 

Princz Csaba

 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
APRÓHIRDETÉS
SZATMÁRI NAP

Helyfoglalás
Előzetes
Annabelle 2. - A teremtés
Ma, 21:05
Leírás: A félelem nem múlik el. A Gonoszt nem lehet lerázni: mindig visszatér, és arra csap le, aki a leginkább megérdemelné a jót. Egy babakészítő évekkel ezelőtt elveszítette a lányát, és még mindig nem heverte ki a tragédiát. Azt hiszi, a jóság segít majd felejtenie és megbékélnie. Ezért amikor ő és a felesége hírét veszi, hogy valahol a környékükön bezárnak egy árvaházat, befogadják magukhoz az intézményt vezető apácát és neveltjeit: egy csapat árva kislányt. De a lányokkal még valami érkez
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
NINCS POLL
SEBESSÉGMÉRÉS
  • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
  • Az összes megtekintése
    Radarok Szatmár megyében
    (2017. augusztus 21.)


    KONYHA
    Hozzávalók: 3 db fehér zselatinlap, 1 vaníliarúd, 5 dl habtejszín, 5 dkg + 1–2 tk. cukor, 25 dkg fekete ...