Vége a banner-háborúnak – vagy épp most kezdődik?
Utoljára módositva: 2014-09-03 20:39:44

Ki ne emlékezne az európai parlamenti és az időközi választások kampányidőszakára, amikor az Octavian Goga vagy a Lucian Blaga sugárúton a májusi kék eget is alig látni az egymást érő, közel 50 bannertől; a szatmáriaknak szinte káprázott a szemük a fél tömbházakat beborító kampány-ponyváktól, a vasúti felüljárót egyfajta, oldalait másfajta politikai kalandorok arcképével kitapétázó molinóktól, nem volt olyan tömegközlekedési eszköz, kapu, kerítés, kirakat, villanyoszlop és fa, amelyről ne egy-egy választási plakát rémísztette volna a gyanútlan járókelőt. Olyan ízléstelen és gusztustalan – s nem mellesleg nagyon is törvénytelen – banner-háború dúlt akkor városunkban, mint sehol az országban. „Annyi törvénysértés történt és történik ebben a kampányban, hogy percenként tehetnénk feljelentést a Központi és a Megyei Választási Irodánál – mondta május 20-án Pataki Csaba szenátor, ígéretet téve arra: az RMDSZ városi tanácsi frakciója olyan határozatterveztet dolgoz ki, amely igyekszik megakadályozni a hasonló balkáni állapotok megismétlődését.
A határozattervezet elkészült, Maskulik Csaba városi tanácsos tegnap nyújtotta be azt és ismertette a benne foglaltakat. „Nem tanácsülés előtt két nappal tettünk le a javaslatunkat, a soron következő ülésig van idő a megvitatására, egyeztetésre.” – mondta Maskiluk.

Az ízléstelen és főleg törvénytelen választási kampányanyag-áradatnak akar véget vetni az RMDSZ városi tanácsának frakciója

A kampányplakátok, bannerek és kültéri propagandaanyagok kihelyezését szabályozó tervezetét tegnap nyújtotta be Szatmárnémeti Polgármesteri Hivatalának a városi tanács RMDSZ-frakciója, tartalmát pedig sajtótájékoztató keretében ismertette Maskulik Csaba tanácsos. „Mindannyian láttuk az EP-választások előtti banner-erdőt, plakátáradatot, amely kaotikusan, ízléstelenül és főleg a törvények betartása nélkül borította be Szatmárnémetit. A kültéri propaganda-elemek akkor teljes mértékben elcsúfították a várost, sok esetben közlekedési- és biztonsági gondokat okozva.” – mondta a tanácsos, utalva arra a bizarr és szinte csodával határos módon személyi sérülés nélküli balesetre, amikor a székesegyház előtti parkolóban történt. Szintén csoda, hogy nem történt baleset a Soarelui vasúti aluljáróban, ahol az ismeretlen tettesek által széthasított Dan Diaconescu bannerek cafrangjai több napok keresztül lógtak bele, csapta őket a szél az ott elhaladó autóforgalomba.


Bár a választási törvény nem tér ki speciálisan arra: hol és mennyi bannert lehet kiaggatni, plakátot felragasztani, több erdélyi nagyváros helyi tanácsa határozatban szabályozta az esetleges túlburjánzást. „Nagybánya, Kolozsvár, Nagyvárad példája igazolja: lehet másképp is kampányolni. Ezekben a városokban szinte alig láthattunk plakátokat, bannereket, a lakosság mégis elment szavazni. – mondta Maskulik. – „Arról nem is beszélve, hogy a 185/2013-as törvény kimondja: a városnak szabályozási kézikönyve kell legyen. – Szatmárnémetinek jelen pillanatban sincs.”

Buszokra sem kerülhetne kampányanyag

A frakció határozattervezete értelmében tilos lesz (lenne) ideiglenes bannertartó-szerkezeteket felállítani, plakátokat, bannereket, ponyvákat, zászlókat és bármiféle egyéb választási kamányanyagokat kifüggeszteni, felragasztani a közvilágítási, a közlekedési lámpák, hidak, felüljárók oszlopaira, vasúti felüljárókra, telefonfülkékre, fákra, buszmegállókra, magántulajdonú ingatlanokra és közintézményekre – kivéve a pártszékházak. A tervezet szerint nem kerülhet kampányanyag a tömegközlekedési vállalat buszaira és a taxikra sem – ez az alpont pedig valószínűleg vihart fog kavarni a tanácsosok körében, hiszen a tömegközlekedési vállalat elég fajsúlyos jövedelemre tesz szert választásokkor az autóbuszokon mosolygó jelöltektől/pártoktól.

Megafonos autók sem járnák a várost

Egy másik javaslat viszont biztos sikernek örvend majd – a lakosság körében mindenképp – : tilos lesz (lenne) a hangos reklám is – azaz Szatmárnémeti utcáit nem járnák megafonnal felszerelt autók, amelyekből kora reggeltől késő estig rossz minőségben, szinte érthetetlen hangfelvétel bömböl.
A tilalmakat megszegő jelöltet – pártot 2500 – 5000 lej közötti bírság sújtaná, minden egyes alkalommal, amikor megszegi a határozatot. A határozattervezet tesz némi engedményt is a kampányolók javára: például kereskedelmi egységek kirakataiba és lakóházak ablakaiba ki lehet majd ragasztani plakátot, belülről. A kampányanyagok, választási hirdetések zöme azonban csak és kizárólag a polgármesteri hivatal által kihelyezett panókra, illetve a különböző reklámcégek által adminisztrált, többnyire elektronikus reklámfelületekre kerülhet.

Mondhassuk majd el választási időszakban is: Európában és nem a Balkánon vagyunk.”- zárta az ismertetőt Maskulik. A városi tanács következő ülésén vitatja – dönti majd ezt el …

Szabó Kinga Mária

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
 • Nincs kapcsolodó cikk
APRÓHIRDETÉS
SZATMÁRI NAP

Helyfoglalás
Előzetes
Gengszterzsaruk
Ma, 21:25
Los Angelesben, a bankrablások fővárosában a bűnözőknél csak a Nagy Nick (Gerard Butler) által vezetett rendőrségi elit akciócsoport tagjai, a "Regulátorok" könyörtelenebbek. Mikor Nick megtudja, hogy a hírhedt mestertolvaj, Merrimen élete legvakmerőbb rablására készül, zsarolással ráveszi a banda leggyengébb láncszemét, hogy legyen a rendőrség besúgója. Merriman merész akciók sorozatát hajtja végre, hogy előkészítse a lehetetlent: a szigorúan őrzött Központi Bank kirablását. Elindul a versenyfu
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Mit teszel szíved egészségének megóvása érdekében?
Naponta legalább 20 percert sétálok
Sok gyümölcsöt fogyasztok
Figyelek arra, hogy eleget aludjak
Megválogatom, milyen ételeket fogyasztok
Nem foglalkozom különösebben ilyesmivel
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
SEBESSÉGMÉRÉS
 • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
 • Az összes megtekintése
  Radarok Szatmár megyében
  (2018. január 19.)


  KONYHA
  Hozzávalók a szufléhoz: 2 dl zsíros tej, 8 dkg darált mák, 4 dkg porcukor, 4 db vajas kifli, 2 ...