Vége a banner-háborúnak – vagy épp most kezdődik?
Utoljára módositva: 2014-09-03 20:39:44

Ki ne emlékezne az európai parlamenti és az időközi választások kampányidőszakára, amikor az Octavian Goga vagy a Lucian Blaga sugárúton a májusi kék eget is alig látni az egymást érő, közel 50 bannertől; a szatmáriaknak szinte káprázott a szemük a fél tömbházakat beborító kampány-ponyváktól, a vasúti felüljárót egyfajta, oldalait másfajta politikai kalandorok arcképével kitapétázó molinóktól, nem volt olyan tömegközlekedési eszköz, kapu, kerítés, kirakat, villanyoszlop és fa, amelyről ne egy-egy választási plakát rémísztette volna a gyanútlan járókelőt. Olyan ízléstelen és gusztustalan – s nem mellesleg nagyon is törvénytelen – banner-háború dúlt akkor városunkban, mint sehol az országban. „Annyi törvénysértés történt és történik ebben a kampányban, hogy percenként tehetnénk feljelentést a Központi és a Megyei Választási Irodánál – mondta május 20-án Pataki Csaba szenátor, ígéretet téve arra: az RMDSZ városi tanácsi frakciója olyan határozatterveztet dolgoz ki, amely igyekszik megakadályozni a hasonló balkáni állapotok megismétlődését.
A határozattervezet elkészült, Maskulik Csaba városi tanácsos tegnap nyújtotta be azt és ismertette a benne foglaltakat. „Nem tanácsülés előtt két nappal tettünk le a javaslatunkat, a soron következő ülésig van idő a megvitatására, egyeztetésre.” – mondta Maskiluk.

Az ízléstelen és főleg törvénytelen választási kampányanyag-áradatnak akar véget vetni az RMDSZ városi tanácsának frakciója

A kampányplakátok, bannerek és kültéri propagandaanyagok kihelyezését szabályozó tervezetét tegnap nyújtotta be Szatmárnémeti Polgármesteri Hivatalának a városi tanács RMDSZ-frakciója, tartalmát pedig sajtótájékoztató keretében ismertette Maskulik Csaba tanácsos. „Mindannyian láttuk az EP-választások előtti banner-erdőt, plakátáradatot, amely kaotikusan, ízléstelenül és főleg a törvények betartása nélkül borította be Szatmárnémetit. A kültéri propaganda-elemek akkor teljes mértékben elcsúfították a várost, sok esetben közlekedési- és biztonsági gondokat okozva.” – mondta a tanácsos, utalva arra a bizarr és szinte csodával határos módon személyi sérülés nélküli balesetre, amikor a székesegyház előtti parkolóban történt. Szintén csoda, hogy nem történt baleset a Soarelui vasúti aluljáróban, ahol az ismeretlen tettesek által széthasított Dan Diaconescu bannerek cafrangjai több napok keresztül lógtak bele, csapta őket a szél az ott elhaladó autóforgalomba.


Bár a választási törvény nem tér ki speciálisan arra: hol és mennyi bannert lehet kiaggatni, plakátot felragasztani, több erdélyi nagyváros helyi tanácsa határozatban szabályozta az esetleges túlburjánzást. „Nagybánya, Kolozsvár, Nagyvárad példája igazolja: lehet másképp is kampányolni. Ezekben a városokban szinte alig láthattunk plakátokat, bannereket, a lakosság mégis elment szavazni. – mondta Maskulik. – „Arról nem is beszélve, hogy a 185/2013-as törvény kimondja: a városnak szabályozási kézikönyve kell legyen. – Szatmárnémetinek jelen pillanatban sincs.”

Buszokra sem kerülhetne kampányanyag

A frakció határozattervezete értelmében tilos lesz (lenne) ideiglenes bannertartó-szerkezeteket felállítani, plakátokat, bannereket, ponyvákat, zászlókat és bármiféle egyéb választási kamányanyagokat kifüggeszteni, felragasztani a közvilágítási, a közlekedési lámpák, hidak, felüljárók oszlopaira, vasúti felüljárókra, telefonfülkékre, fákra, buszmegállókra, magántulajdonú ingatlanokra és közintézményekre – kivéve a pártszékházak. A tervezet szerint nem kerülhet kampányanyag a tömegközlekedési vállalat buszaira és a taxikra sem – ez az alpont pedig valószínűleg vihart fog kavarni a tanácsosok körében, hiszen a tömegközlekedési vállalat elég fajsúlyos jövedelemre tesz szert választásokkor az autóbuszokon mosolygó jelöltektől/pártoktól.

Megafonos autók sem járnák a várost

Egy másik javaslat viszont biztos sikernek örvend majd – a lakosság körében mindenképp – : tilos lesz (lenne) a hangos reklám is – azaz Szatmárnémeti utcáit nem járnák megafonnal felszerelt autók, amelyekből kora reggeltől késő estig rossz minőségben, szinte érthetetlen hangfelvétel bömböl.
A tilalmakat megszegő jelöltet – pártot 2500 – 5000 lej közötti bírság sújtaná, minden egyes alkalommal, amikor megszegi a határozatot. A határozattervezet tesz némi engedményt is a kampányolók javára: például kereskedelmi egységek kirakataiba és lakóházak ablakaiba ki lehet majd ragasztani plakátot, belülről. A kampányanyagok, választási hirdetések zöme azonban csak és kizárólag a polgármesteri hivatal által kihelyezett panókra, illetve a különböző reklámcégek által adminisztrált, többnyire elektronikus reklámfelületekre kerülhet.

Mondhassuk majd el választási időszakban is: Európában és nem a Balkánon vagyunk.”- zárta az ismertetőt Maskulik. A városi tanács következő ülésén vitatja – dönti majd ezt el …

Szabó Kinga Mária

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
 • Nincs kapcsolodó cikk
APRÓHIRDETÉS
SZATMÁRI NAP

Helyfoglalás
Felhőkarcoló
Ma, 21:00
Will Sawyer (Dwayne Johnson), aki egykor az FBI túszmentő osztagát vezette, jelenleg felhőkarcolókra specializálódott biztonsági szakértőként dolgozik. Legújabb megbízása miatt Hongkongba utazik, amikor a világ legmagasabb épülete hirtelen kigyullad, és őt kiáltják ki felelősnek. Will ellen körözést adnak ki, így kell megállítania az igazi felelősöket, tisztára mosnia a nevét, és legfőként megmenteni a családját, akik az épületben rekedtek... a tűzvonal fölött.
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Mit szólsz a 2018-as világbajnokság eredményéhez?
Várható volt, megérdemeltem nyertek a franciák
A horvátok jobbak voltak
Mindegy volt, ki nyeri
Nem néztem a VB-t
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
HOROSZKÓP
Válassza ki csillagjegyét:
2018. július 19.
Most tisztázhatja azokat a problémákat barátaival vagy ismerőseivel, amelyek érzése szerint a mostani félreértéseket generálták.
SEBESSÉGMÉRÉS
 • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
 • Az összes megtekintése
  Radarok Szatmár megyében
  (2018. július 19.)


  KONYHA
    Hozzávalók: 1 csomag rétestészta (de leveles tésztával is jó), 10 dkg spenót, 20 dkg túró, 1 db tojás, ...