Vége a hamis rokkantparkolásnak
Utoljára módositva: 2019-08-29 12:27:25

Újabb parkolási kiskapu kezd egyre inkább bezárulni a szatmárnémeti rendszeren. Nem elég már a rokkantkártya a fenntartott helyen való megálláshoz, annak érvényesnek is kell lennie.

Már a rokkantparkolóban álló autókat is elviszi a lopóautó Szatmárnémetiben, ha érvénytelen rokkantigazolvánnyal hagyják ott azokat, vagy ha ilyen jogosultság nélkül használják a mozgássérültek és kísérőik számára fenntartott helyet. A régi rokkantigazolvánnyal parkolóknak jó lesz vigyázniuk, mert ettől az évtől nem a mozgássérültek egyesületétől kapott papírral lehet megállni a mozgássérült-parkolókban, hanem a rokkantságról szóló orvosi igazolás, a rokkantról készült két fotó és a rokkant személyi igazolványának másolata alapján kiállított speciális parkolási bérlettel. Az újfajta parkolási igazolvány ügyében az új központi Someşul üzletház negyedik emeletén lévő egységes ügyintéző irodában lehet érdeklődni. Az emeletre lifttel és mozgólépcsőn is el lehet jutni.

Korábban elnézőek voltak a parkolóőrök a mozgássérült-igazolvánnyal ingyen parkoló autósokkal szemben olyan szempontból, hogy van a mozgássérülteknek és családjaiknak elég bajuk, nem hiányzik nekik egy parkolási büntetés meg az utánajárás. Meg is lett a jószívűségnek a hozadéka, mára már boldog-boldogtalan lejárt, érvényét vesztett vagy lemásolt rokkantcetlivel vidáman kihasználta az ingyenes parkolási lehetőséget. Mostanra változott a helyzet, mivel a polgármesteri hivatal házon belülre szervezte a rokkantparkolójegy kiadását; egy városi rendőr pár perc alatt ellenőrzni is tudja, hogy érvényes jeggyel parkol-e az autó a fenntartott helyen. Ha nem, írja a bírságot meg hívja az emelőkocsit. Korábban voltak gondjai a szatmárnémeti városi rendőrségnek adatszolgáltatást megtagadó sofőr helyett az autótulajdonos személyes adatainak kikérésekor, a legfelső szinten utasították el ezt a fajta adatkérési jogukat. Ez esetben azonban más a helyzet, mert ha önkormányzati forrásból van az információ, használhatja a városi rendőr is.

Érvényes mozgássérült-parkolóbérlettel sem lehet ám csak úgy össze-vissza parkolgatni a városban, ezzel a lehetőséggel élni külön szabályokhoz kötött: csak akkor lehet ezt érvényesíteni, ha az a mozgássérült, akié, maga is a járműben tartózkodik, függetlenül attól, hogy vezeti-e, vagy utasa.

 

 

Princz Csaba

 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
 • Nincs kapcsolodó cikk
APRÓHIRDETÉS
SZATMÁRI NAP
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
NINCS POLL
SEBESSÉGMÉRÉS
 • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
 • Az összes megtekintése
  Radarok Szatmár megyében
  (2020. április 1.)


  KONYHA
  Hozzávalók: 50 dkg liszt, 10 dkg vaj, 2 db tojás, 2 dl tej, 2,5 dkg friss élesztő, 10 dkg ...