Vége a politikusvándorlásnak
Utoljára módositva: 2014-10-21 10:11:56

A Dan Diaconescu-féle párt (PP-DD) szinte teljesen felszívódott. Közel 140 vezető — polgármesterek, alpolgármesterek és tanácsosok — váltott pártot megyénkben az elmúlt hat hét során.

 

Véget ért a show — szétszéledtek Dan Diaconescu szatmári hívei

 

Lezárult a politikai migrációt lehetővé tevő jogszabályban megadott határidő, így lejárt az az időszak, mely alatt úgy válthattak pártot a választott vezetők, hogy megtarthatták mandátumukat. Szatmár megyében közel 140-en igazoltak át más politikai alakulatba, mint amelynek színeiben tisztséghez jutottak. A vándorlási láz a magyar szervezeteket csak kis mértékben érintette. Amint az várható volt, a pártváltók túlnyomó többsége a kormányon levő alakulatok felé orientálódott: 43 fővel bővült a Szociáldemokrata Párt (PSD), és 77-en igazoltak át a Călin Popesu Tăriceanu által nyár végén alapított Liberális Reformok Pártjába (PLR). Mint ismeretes, az új, magát liberálisként meghatározó formáció túlnyomó többségében a Nemzeti Liberális Párt (PNL) azon tagjaiból verbuválódott, akik nem értettek egyet azzal, hogy a PNL év elején kilépett a kormányból. Ahhoz, hogy megyénkben a frissen létrehozott alakulat látszólag ennyire sikeres volt, bizonyára nagyban hozzájárult az, hogy a pártot helyi szinten a PNL volt vezetői, Ovidiu Silaghi megyei elnök, valamint sógora, Adrian Ștef, a megyei önkormányzat elnöke szervezték. A PSD zsákmánya 2 polgármester (Krasznaterebes – PDL, Homoród – PDL), 4 alpolgármester (Ákos – PP-DD, Homoród – PDL, Szokond – PNL, Remetemező – PDL) és 37 tanácsos volt, utóbbiak között nagyjából azonos arányban vannak a PP-DD és a PDL volt képviselői, és van néhány egykori PNL-s is. A PLR-nek sikerült elcsábítania 5 polgármestert (Bogdánd – PNL, Érkávás – PP-DD, Borválaszút — PNL, Szamosdob — PNL, Tartolc – PNL), 8 alpolgármestert és 64 tanácsost, zömében volt PNL-seket (49 személy), illetve nagyjából fele-fele arányban egykori PDL-s és PP-DD-s képviselőket.

 

Vége a PP-DD-nek Szatmáron

 

Ezzel a Dan Diaconescu bulvártévé tulajdonos, műsorvezető pártjának szatmári szinten lényegében befellegzett, hisz azok, akik nem váltottak pártot, mint megtudtuk, függetlenként folytatják mandátumukat. A PSD-be átiratkozott volt megyei elnök lapunk érdeklődésére elmondta, elégedetlenek voltak a párttal, melynek központi vezetősége véleményük szerint nem volt képes kézben tartani az ügyeket, ezért az alakulatban elharapózott a szervezetlenség. Az ellenzéki PDL és PNL által létrehozott Keresztény-liberális Szövetség (ACL) vezetői korábban úgy kommentálták a történteket, hogy számukra a változások alapjában véve kedvezőek, hisz lényegében megtisztult az alakulat, elcsábítani ugyanis kizárólag az árulásra hajlamosakat lehet, akikkel a későbbiekben valószínűleg nekik is meggyűlt volna a bajuk.

 

Babos Krisztina

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
APRÓHIRDETÉS
Állás
Nürnberg környékén (Bayern) otthoni, 24 órás idősápolás-háztartásbeli személyek...
Tovább >>>
SZATMÁRI NAP

Helyfoglalás
Elliot, a legkisebb rénszarvas
Ma, 15:00
Leírás
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
NINCS POLL
SEBESSÉGMÉRÉS
  • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
  • Az összes megtekintése
    Radarok Szatmár megyében
    (2018. november 19.)


    KONYHA
    Hozzávalók: 1 csomag leveles tészta, 20 dkg sütőtök, 1/2 fej lila hagyma, 10 dkg lágy kecskesajt, 5 dkg dió, ...