Vége a Transurban-sztrájknak
Utoljára módositva: 2019-09-24 19:07:52

Az önkormányzat havi plusz 55 000 lej szubvenciót tudott felajánlani, amiből kijön a tömegközlekedési vállalat szakszervezete által is elfogadott fizetésemelés.

Kedden reggel már nem csak a korai járatok zöme nem indult útjára a Transurban Rt. telephelyéről, de a csúcsidős, 8 óra előttiek sem — a buszmegállókban tanácstalanul várakozók közül többen még reménykedtek, hiszen azt olvasták a szolgáltató Facebook-oldalán, hogy csak hajnali 5–7 óra között nem indulnak a buszok, aztán a várakozók egy része (főleg a diákok) mikor látták, hogy ez bizony több kettőnél, és mindjárt becsengettek, nyakukba kapták a lábukat és igyekeztek iskoláik felé; másik részük igyekezett taxit elcsípni, akár valamelyik placcig sietve, ahol egy fia bérautó sem árválkodott, akár telefonon rendelve, ám adott pillanatban a diszpécserszolgálatok már fel sem vették, mert nem volt annyi autó, mint amennyi rendelés. Egyszóval teljes volt a csúcsidős káosz, a rend végül valamivel 10.30 óra után állt helyre, amikor a béremelési egyeztetések sikerét követően minden menetrend szerinti járat elindult napi útjára.

Mint arról hétfőn már beszámoltunk, szeptember 23-án, hétfőn kora reggel a tömegközlekedési vállalat dolgozóinak, sofőrjeinek egy része kétórás spontán sztrájkba lépett, mert elégedetlenek voltak a jelenlegi fizetéseikkel — a Transurban vezetősége egy rövid közleményben reagált a munkabeszüntetésre, amelyben tételesen felsorolták, hogy 2016-tól kezdődően évente mekkora összeggel emelték a dolgozók alapfizetését, illetve milyen pótlékokat és pluszdíjazást kapnak, hozzátéve azt is: a 2019-es évre javasolt 300 lejes béremelést a szakszervezet elutasította.

Az egész várost érintő áldatlan állapot rendezése érdekében Kereskényi Gábor polgármester mediátorként még hétfőn tárgyalóasztalhoz ültette a dolgozók képviselőit és a vállalat vezetőségét, ahol ismét felajánlották a 300 lejes fizetésemelést, ám a megbeszélés végén a szakszervezeti vezetők nem voltak biztosak benne, hogy kedden reggel megkezdődik-e a munka vagy sem.

Mint ahogy nem is kezdődött, ám végül több órás tárgyalást követően sikerült dűlőre jutni, s ebben nagy szerepe volt a telephely udvarán összegyűlt dolgozókkal beszélgető — őket az emelt összegű ajánlat elfogadásáról meggyőző — polgármesternek. „A buszsofőröknek nagy felelősségük is van, hiszen a mindennapi zűrzavaros közlekedésben ezrek biztonságáért és testi épségéért felelnek, az a kérésük is teljesen jogos, hogy minél nagyobb fizetést kapjanak — de ezt összhangba kell hozni a lehetőségekkel. Az önkormányzat az idei évből hátralévő három hónapra saját zsebből globálisan havi plusz 55 000 lej szubvenciót tudott felajánlani, s ennek alapján a sofőrök alapfizetése 400 lejjel, az irodai személyzeté (TESA) 200, míg a többi dolgozóé (ellenőrök, jegyárusok, műhelybeli munkások) 100 lejjel nő. Ezt az ajánlatot elfogadta a szakszervezet, elfogadták az emberek, mert megértették, hogy most ennél többet nincs honnan adjunk” — magyarázta megkeresésünkre Kereskényi Gábor, hozzátéve azt is: a nemrégiben vásárolt öt vadonatúj, és a hamarosan beszerzésre kerülő hibrid-autóbuszokkal a sofőrök munkakörülményei is jelentősen javultak.

Szabó Kinga Mária

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
 • Nincs kapcsolodó cikk
APRÓHIRDETÉS
SZATMÁRI NAP
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Mit teszel szíved egészségének megóvása érdekében?
Naponta legalább 20 percert sétálok
Sok gyümölcsöt fogyasztok
Figyelek arra, hogy eleget aludjak
Megválogatom, milyen ételeket fogyasztok
Nem foglalkozom különösebben ilyesmivel
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
SEBESSÉGMÉRÉS
 • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
 • Az összes megtekintése
  Radarok Szatmár megyében
  (2019. október 16.)


  KONYHA
  Hozzávalók: 60 dkg sertéstarja, só, frissen őrölt bors, 3 ek. napraforgóolaj, 8 dkg füstölt szalonna, 2 fej vöröshagyma, 1 ...