Vége a Transurban-sztrájknak
Utoljára módositva: 2019-09-24 19:07:52

Az önkormányzat havi plusz 55 000 lej szubvenciót tudott felajánlani, amiből kijön a tömegközlekedési vállalat szakszervezete által is elfogadott fizetésemelés.

Kedden reggel már nem csak a korai járatok zöme nem indult útjára a Transurban Rt. telephelyéről, de a csúcsidős, 8 óra előttiek sem — a buszmegállókban tanácstalanul várakozók közül többen még reménykedtek, hiszen azt olvasták a szolgáltató Facebook-oldalán, hogy csak hajnali 5–7 óra között nem indulnak a buszok, aztán a várakozók egy része (főleg a diákok) mikor látták, hogy ez bizony több kettőnél, és mindjárt becsengettek, nyakukba kapták a lábukat és igyekeztek iskoláik felé; másik részük igyekezett taxit elcsípni, akár valamelyik placcig sietve, ahol egy fia bérautó sem árválkodott, akár telefonon rendelve, ám adott pillanatban a diszpécserszolgálatok már fel sem vették, mert nem volt annyi autó, mint amennyi rendelés. Egyszóval teljes volt a csúcsidős káosz, a rend végül valamivel 10.30 óra után állt helyre, amikor a béremelési egyeztetések sikerét követően minden menetrend szerinti járat elindult napi útjára.

Mint arról hétfőn már beszámoltunk, szeptember 23-án, hétfőn kora reggel a tömegközlekedési vállalat dolgozóinak, sofőrjeinek egy része kétórás spontán sztrájkba lépett, mert elégedetlenek voltak a jelenlegi fizetéseikkel — a Transurban vezetősége egy rövid közleményben reagált a munkabeszüntetésre, amelyben tételesen felsorolták, hogy 2016-tól kezdődően évente mekkora összeggel emelték a dolgozók alapfizetését, illetve milyen pótlékokat és pluszdíjazást kapnak, hozzátéve azt is: a 2019-es évre javasolt 300 lejes béremelést a szakszervezet elutasította.

Az egész várost érintő áldatlan állapot rendezése érdekében Kereskényi Gábor polgármester mediátorként még hétfőn tárgyalóasztalhoz ültette a dolgozók képviselőit és a vállalat vezetőségét, ahol ismét felajánlották a 300 lejes fizetésemelést, ám a megbeszélés végén a szakszervezeti vezetők nem voltak biztosak benne, hogy kedden reggel megkezdődik-e a munka vagy sem.

Mint ahogy nem is kezdődött, ám végül több órás tárgyalást követően sikerült dűlőre jutni, s ebben nagy szerepe volt a telephely udvarán összegyűlt dolgozókkal beszélgető — őket az emelt összegű ajánlat elfogadásáról meggyőző — polgármesternek. „A buszsofőröknek nagy felelősségük is van, hiszen a mindennapi zűrzavaros közlekedésben ezrek biztonságáért és testi épségéért felelnek, az a kérésük is teljesen jogos, hogy minél nagyobb fizetést kapjanak — de ezt összhangba kell hozni a lehetőségekkel. Az önkormányzat az idei évből hátralévő három hónapra saját zsebből globálisan havi plusz 55 000 lej szubvenciót tudott felajánlani, s ennek alapján a sofőrök alapfizetése 400 lejjel, az irodai személyzeté (TESA) 200, míg a többi dolgozóé (ellenőrök, jegyárusok, műhelybeli munkások) 100 lejjel nő. Ezt az ajánlatot elfogadta a szakszervezet, elfogadták az emberek, mert megértették, hogy most ennél többet nincs honnan adjunk” — magyarázta megkeresésünkre Kereskényi Gábor, hozzátéve azt is: a nemrégiben vásárolt öt vadonatúj, és a hamarosan beszerzésre kerülő hibrid-autóbuszokkal a sofőrök munkakörülményei is jelentősen javultak.

Szabó Kinga Mária

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
 • Nincs kapcsolodó cikk
APRÓHIRDETÉS
SZATMÁRI NAP
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
NINCS POLL
SEBESSÉGMÉRÉS
 • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
 • Az összes megtekintése
  Radarok Szatmár megyében
  (2020. március 28.)


  KONYHA
  Hozzávalók: 50 dkg liszt, 10 dkg vaj, 2 db tojás, 2 dl tej, 2,5 dkg friss élesztő, 10 dkg ...