Vége a türelmi időnek
Utoljára módositva: 2013-12-13 09:02:54

Hétfőtől lejárt a barátságos eligazítások ideje, büntetni fogják a kis terelőút helyett az északi városrész utcáit használó tranzitot.

 

Vasárnapig csak terelgetik a kamionokat, hétfőtől már büntetik is

A petei utat a Lázáriba vezető út érintésével a sárerdei úttal összekötő három kilométeres kis elkerülőút átadása óta a kamionosok hetven-nyolcvan százaléka használja is azt, tízből két-három nehézgépjármű még mindig behajt az északi városrészbe. A probléma ott van, hogy az út megléte nincs megfelelő módon kitáblázva, a letérő előtt egy ötven méter távolságból is nehezen olvasható, aprócska tábla jelzi az úton át elérhető irányokat, még mindig nincs kint a tranzitforgalom számára kötelező érvényű jelzés, illetve a mezei útból lett kamionút még nincs benne a fuvarozók által használt műholdas navigációs rendszerek (GPS), adatbázisában. A kamionosok az első időszakban gyakorlatilag „szájhagyomány” útján szereztek tudomást arról, hogy van egy elterelőút, egyelőre a városi rendőrök helyszíni útmutatásának volt meg a legnagyobb haszna, ám még így is messze a kívánt hatás. December elejétől a nap tizenhat órájában városi rendőr mutat utat a rövidítést még nem ismerő kamionosoknak, ám ez nem mehet így a végtelenségig, Butka Gergely szatmárnémeti városi tanácsos mutatott rá arra, hogy az elterelőút-hadművelet valójában hány sebből is vérzik.

 

A központon is átjárnak

 

— Már több szatmárnémeti közlekedési bizottsági ülésen felmerült nemcsak a terelőút kihasználtságának a problémája, hanem az is, hogy miért is jönnek be egyes kamionok Szatmárnémeti régi központjába. A bizottság tagjai közül többen kérték az azonnali megbüntetésüket. Én ehelyett a probléma gyökerét igyekeztem megfogni és felvázoltam, hogy a teherautó-sofőrök nem várost nézni akarnak, hanem a GPS-ük alapján jutnak be a központba. Miután a határhoz való kijutásra a „legrövidebb út követése” parancsot adják ki egy olyan GPS-nek, amelyikben nem szerepel, hogy melyik utcák nem járhatók nehézgépjárművek által, ezért találkozunk velük néha a Pannónia Szálló előtt. Akkor javasoltam, hogy a polgármesteri hivatal értesítse a GPS-térképeket készítő kartográfus-cégeket, jelölje be az aktuális változtatásokat. Azóta se történt semmilyen előrelépés az ügyben.

 

Se táblán, se térképen

 

Hasonló a helyzet a frissen átadott terelőúttal, véli Butka: nincsenek kihelyezve az új terelőút kötelező használatára figyelmeztető, megfelelő méretű és számú táblák. Jelezni kellene legalább az Aquapark környékén, illetve Pusztadaróc kijáratánál, hogy erre a sofőrök felkészülhessenek. Ugyanakkor, hivatkozik információira a tanácsos, a terelőút még nem szerepel az országban használatos GPS-térképeken, így a tranzitforgalomnak az északi városrészből való kitiltása sem, ez irányba is lépnie kell a polgármesteri hivatalnak.

 

Princz Csaba

 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
APRÓHIRDETÉS
SZATMÁRI NAP

Helyfoglalás
Előzetes
Annabelle 2. - A teremtés
Ma, 20:55
Leírás: A félelem nem múlik el. A Gonoszt nem lehet lerázni: mindig visszatér, és arra csap le, aki a leginkább megérdemelné a jót. Egy babakészítő évekkel ezelőtt elveszítette a lányát, és még mindig nem heverte ki a tragédiát. Azt hiszi, a jóság segít majd felejtenie és megbékélnie. Ezért amikor ő és a felesége hírét veszi, hogy valahol a környékükön bezárnak egy árvaházat, befogadják magukhoz az intézményt vezető apácát és neveltjeit: egy csapat árva kislányt. De a lányokkal még valami érkez
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Milyen programok érdekelnek leginkább az idei PMN-en?
Természetesen a koncertek
A nivós színházi előadások
A hagyományőrző néptáncok, népzenei előadások
A bábszínházi előadások
A gasztronómiai programok
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
HOROSZKÓP
Válassza ki csillagjegyét:
2017. augusztus 24.
Olyan új helyzetekbe kerül, ahol nem boldogul a régi sablonokkal. Engedje szabadon áradni képzelőerejét, és megtalálja a megoldásokat!
SEBESSÉGMÉRÉS
  • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
  • Az összes megtekintése
    Radarok Szatmár megyében
    (2017. augusztus 24.)


    KONYHA
    Hozzávalók: 8 dkg lila hagyma, 50 dkg paradicsom, 25 dkg koktélparadicsom, 10 dkg joghurt, 1 dl tejszín + a ...