Vége a türelmi időnek
Utoljára módositva: 2013-12-13 09:02:54

Hétfőtől lejárt a barátságos eligazítások ideje, büntetni fogják a kis terelőút helyett az északi városrész utcáit használó tranzitot.

 

Vasárnapig csak terelgetik a kamionokat, hétfőtől már büntetik is

A petei utat a Lázáriba vezető út érintésével a sárerdei úttal összekötő három kilométeres kis elkerülőút átadása óta a kamionosok hetven-nyolcvan százaléka használja is azt, tízből két-három nehézgépjármű még mindig behajt az északi városrészbe. A probléma ott van, hogy az út megléte nincs megfelelő módon kitáblázva, a letérő előtt egy ötven méter távolságból is nehezen olvasható, aprócska tábla jelzi az úton át elérhető irányokat, még mindig nincs kint a tranzitforgalom számára kötelező érvényű jelzés, illetve a mezei útból lett kamionút még nincs benne a fuvarozók által használt műholdas navigációs rendszerek (GPS), adatbázisában. A kamionosok az első időszakban gyakorlatilag „szájhagyomány” útján szereztek tudomást arról, hogy van egy elterelőút, egyelőre a városi rendőrök helyszíni útmutatásának volt meg a legnagyobb haszna, ám még így is messze a kívánt hatás. December elejétől a nap tizenhat órájában városi rendőr mutat utat a rövidítést még nem ismerő kamionosoknak, ám ez nem mehet így a végtelenségig, Butka Gergely szatmárnémeti városi tanácsos mutatott rá arra, hogy az elterelőút-hadművelet valójában hány sebből is vérzik.

 

A központon is átjárnak

 

— Már több szatmárnémeti közlekedési bizottsági ülésen felmerült nemcsak a terelőút kihasználtságának a problémája, hanem az is, hogy miért is jönnek be egyes kamionok Szatmárnémeti régi központjába. A bizottság tagjai közül többen kérték az azonnali megbüntetésüket. Én ehelyett a probléma gyökerét igyekeztem megfogni és felvázoltam, hogy a teherautó-sofőrök nem várost nézni akarnak, hanem a GPS-ük alapján jutnak be a központba. Miután a határhoz való kijutásra a „legrövidebb út követése” parancsot adják ki egy olyan GPS-nek, amelyikben nem szerepel, hogy melyik utcák nem járhatók nehézgépjárművek által, ezért találkozunk velük néha a Pannónia Szálló előtt. Akkor javasoltam, hogy a polgármesteri hivatal értesítse a GPS-térképeket készítő kartográfus-cégeket, jelölje be az aktuális változtatásokat. Azóta se történt semmilyen előrelépés az ügyben.

 

Se táblán, se térképen

 

Hasonló a helyzet a frissen átadott terelőúttal, véli Butka: nincsenek kihelyezve az új terelőút kötelező használatára figyelmeztető, megfelelő méretű és számú táblák. Jelezni kellene legalább az Aquapark környékén, illetve Pusztadaróc kijáratánál, hogy erre a sofőrök felkészülhessenek. Ugyanakkor, hivatkozik információira a tanácsos, a terelőút még nem szerepel az országban használatos GPS-térképeken, így a tranzitforgalomnak az északi városrészből való kitiltása sem, ez irányba is lépnie kell a polgármesteri hivatalnak.

 

Princz Csaba

 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
APRÓHIRDETÉS
SZATMÁRI NAP
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Te megvetted-e már a karácsonyi ajándékokat?
Igen, mindig jó előre készülök, hogy semmit se felejtsek el
Még folyamatban van az ajándékok beszerzése
Nem vásárolok, saját kezűleg készítem el azokat
Dehogy, majd utolsó percben kapkodok, mint általában
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
HOROSZKÓP
Válassza ki csillagjegyét:
2017. december 15.
Ne hagyja figyelmen kívül a környezetében élők véleményét, hiszen olyan kérdésben készül dönteni, amely őket is közelről érinti.
SEBESSÉGMÉRÉS
  • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
  • Az összes megtekintése
    Radarok Szatmár megyében
    (2017. december 15.)


    KONYHA
    Hozzávalók: 1 db sütőtök, 2–3 db cékla, olívaolaj, só, bors, 1 nagy marék dió, frissen reszelt szerecsendió, 4 szelet ...