Vége a vakációnak!
Utoljára módositva: 2014-09-13 11:56:15

Vége a közel három hónapos nyári szünidőnek, a diákok az utolsó szabad hétvégéjüket töltik. Szeptember 15-én, hétfőn reggel minden tanulót ünneplőbe öltözve várnak az iskolák.

 

A diákokra a 2014/2015-es tanévben is 36 hét tanulás vár, 177 napon át. Ez az iskolai év is két félévre oszlik: az első január végéig, míg a második június 20-ig tart, ekkor kezdődik meg az iskolások által minden évben várva várt nyári nagyvakáció. Azonban a diákoknak év közben sem kell szomorkodniuk, hiszen több vakáció alkalmával is kifújhatják egy kicsit magukat. Az első vakációt ugyan csak a kisiskolások élvezhetik, november 1–9. között, az általános iskola felsőbb osztályaiba járók, a középiskolások és az egyetemisták számára pedig az első vakáció december 19-én, pénteken az órák után kezdődik, és jóval a téli ünnepek utánig, január 4-ig tart.

A diákok január 5-én ülnek vissza újra az iskolapadokba, egészen az első félév végeztéig, amit szintén egy rövid vakáció követ 2015. január 31. és február 8. között. A tavaszi vakációt április 11–19. között kapják meg a tanulók. A nem végzős osztályok számára a tanév június 20-ig tart, ezt követően szeptember 13-ig nagyvakációzhatnak.

 

Vizsgáznak a nyolcadikosok

 

A nyolcadikos diákok 36 héten át „koptatják” az iskolapadokat, ebből 35 hét tanítás, egy héten keresztül pedig az országos felmérőket kell megírniuk. Számukra a következő tanév 2015. június 13-án zárul. Az országos felmérőkre június 15–17. között jelentkezhetnek a végzős általános iskolások, majd három írásbeli próbán kell bizonyítaniuk június 22–24. között.

Román nyelv- és irodalomból június 22-én vizsgáznak, anyanyelvből 23-án mérik fel őket, míg matematikából 24-én írásbeliznek. Az első eredményeket június 26-án teszik közzé, a jegyükkel elégedetlenek azonban ezúttal is fellebbezhetnek. A nyolcadikosok vizsgáinak végső eredményeit 2015. június 30-án teszik közzé.

 

Izgulhatnak a maturandusok

 

A középiskolai végzősök számára az oktatás 33 hétből áll, ehhez hozzáadódik a négyhetes érettségi szesszió. Számukra a következő tanítási év május 29-én zárul, majd közel egy hónapon át izgulhatnak a maturandusok az érettségi vizsgákon.

Jövő nyáron is a szóbeli kompetenciavizsgákkal indítanak a tizenkettedikesek: június 8–10. között románból, 10–12. között anyanyelvből szóbeliznek, 15-19. között pedig a számítógépes ismereteikről adnak számot. A szóbeli vizsgák sorát az idegennyelv-vizsga zárja 2015. június 22–26. között.

Az első dolgozatot, román nyelv- és irodalomból június 29-én írják meg a maturandusok, anyanyelvből egy nappal később írásbeliznek, július elsején a szaknak megfelelő kötelező tantárgyból, 3-án pedig a szaknak megfelelő választott tantárgyból érettségiznek. Az utolsó írásbeli után, három napon át izgulhatnak a végzősök, hiszen az az első eredményeket július 6-án közli a szaktárca. A nyolcadikosokhoz hasonlóan a maturandusok is óvást nyújthatnak be, amennyiben nem elégedettek a kapott osztályzatokkal, a dolgozatok újrajavítását követően, a végső érettségi eredmények július 10-én lesznek nyilvánosak.

 

Bumbuluţ Krisztina

 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
 • Nincs kapcsolodó cikk
APRÓHIRDETÉS
SZATMÁRI NAP

Helyfoglalás
Előzetes
Annabelle 2. - A teremtés
Ma, 20:55
Leírás: A félelem nem múlik el. A Gonoszt nem lehet lerázni: mindig visszatér, és arra csap le, aki a leginkább megérdemelné a jót. Egy babakészítő évekkel ezelőtt elveszítette a lányát, és még mindig nem heverte ki a tragédiát. Azt hiszi, a jóság segít majd felejtenie és megbékélnie. Ezért amikor ő és a felesége hírét veszi, hogy valahol a környékükön bezárnak egy árvaházat, befogadják magukhoz az intézményt vezető apácát és neveltjeit: egy csapat árva kislányt. De a lányokkal még valami érkez
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Milyen programok érdekelnek leginkább az idei PMN-en?
Természetesen a koncertek
A nivós színházi előadások
A hagyományőrző néptáncok, népzenei előadások
A bábszínházi előadások
A gasztronómiai programok
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
HOROSZKÓP
Válassza ki csillagjegyét:
2017. augusztus 22.
Figyeljen oda kedvese mellékesen kimondott kívánságaira, mert ezek valójában nagyon is fontosak számára, csak nem akarja Önt terhelni.
SEBESSÉGMÉRÉS
 • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
 • Az összes megtekintése
  Radarok Szatmár megyében
  (2017. augusztus 22.)


  KONYHA
  Hozzávalók: 8 dkg lila hagyma, 50 dkg paradicsom, 25 dkg koktélparadicsom, 10 dkg joghurt, 1 dl tejszín + a ...