Vége a vakációnak!
Utoljára módositva: 2014-09-13 11:56:15

Vége a közel három hónapos nyári szünidőnek, a diákok az utolsó szabad hétvégéjüket töltik. Szeptember 15-én, hétfőn reggel minden tanulót ünneplőbe öltözve várnak az iskolák.

 

A diákokra a 2014/2015-es tanévben is 36 hét tanulás vár, 177 napon át. Ez az iskolai év is két félévre oszlik: az első január végéig, míg a második június 20-ig tart, ekkor kezdődik meg az iskolások által minden évben várva várt nyári nagyvakáció. Azonban a diákoknak év közben sem kell szomorkodniuk, hiszen több vakáció alkalmával is kifújhatják egy kicsit magukat. Az első vakációt ugyan csak a kisiskolások élvezhetik, november 1–9. között, az általános iskola felsőbb osztályaiba járók, a középiskolások és az egyetemisták számára pedig az első vakáció december 19-én, pénteken az órák után kezdődik, és jóval a téli ünnepek utánig, január 4-ig tart.

A diákok január 5-én ülnek vissza újra az iskolapadokba, egészen az első félév végeztéig, amit szintén egy rövid vakáció követ 2015. január 31. és február 8. között. A tavaszi vakációt április 11–19. között kapják meg a tanulók. A nem végzős osztályok számára a tanév június 20-ig tart, ezt követően szeptember 13-ig nagyvakációzhatnak.

 

Vizsgáznak a nyolcadikosok

 

A nyolcadikos diákok 36 héten át „koptatják” az iskolapadokat, ebből 35 hét tanítás, egy héten keresztül pedig az országos felmérőket kell megírniuk. Számukra a következő tanév 2015. június 13-án zárul. Az országos felmérőkre június 15–17. között jelentkezhetnek a végzős általános iskolások, majd három írásbeli próbán kell bizonyítaniuk június 22–24. között.

Román nyelv- és irodalomból június 22-én vizsgáznak, anyanyelvből 23-án mérik fel őket, míg matematikából 24-én írásbeliznek. Az első eredményeket június 26-án teszik közzé, a jegyükkel elégedetlenek azonban ezúttal is fellebbezhetnek. A nyolcadikosok vizsgáinak végső eredményeit 2015. június 30-án teszik közzé.

 

Izgulhatnak a maturandusok

 

A középiskolai végzősök számára az oktatás 33 hétből áll, ehhez hozzáadódik a négyhetes érettségi szesszió. Számukra a következő tanítási év május 29-én zárul, majd közel egy hónapon át izgulhatnak a maturandusok az érettségi vizsgákon.

Jövő nyáron is a szóbeli kompetenciavizsgákkal indítanak a tizenkettedikesek: június 8–10. között románból, 10–12. között anyanyelvből szóbeliznek, 15-19. között pedig a számítógépes ismereteikről adnak számot. A szóbeli vizsgák sorát az idegennyelv-vizsga zárja 2015. június 22–26. között.

Az első dolgozatot, román nyelv- és irodalomból június 29-én írják meg a maturandusok, anyanyelvből egy nappal később írásbeliznek, július elsején a szaknak megfelelő kötelező tantárgyból, 3-án pedig a szaknak megfelelő választott tantárgyból érettségiznek. Az utolsó írásbeli után, három napon át izgulhatnak a végzősök, hiszen az az első eredményeket július 6-án közli a szaktárca. A nyolcadikosokhoz hasonlóan a maturandusok is óvást nyújthatnak be, amennyiben nem elégedettek a kapott osztályzatokkal, a dolgozatok újrajavítását követően, a végső érettségi eredmények július 10-én lesznek nyilvánosak.

 

Bumbuluţ Krisztina

 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
 • Nincs kapcsolodó cikk
APRÓHIRDETÉS
SZATMÁRI NAP
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Te megvetted-e már a karácsonyi ajándékokat?
Igen, mindig jó előre készülök, hogy semmit se felejtsek el
Még folyamatban van az ajándékok beszerzése
Nem vásárolok, saját kezűleg készítem el azokat
Dehogy, majd utolsó percben kapkodok, mint általában
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
HOROSZKÓP
Válassza ki csillagjegyét:
2017. december 14.
Ma valahogy nem tudja kiszámítani, hogyan fognak viselkedni az emberek. Mind a magánéletében, mind hivatásában meglepő reakciókra számíthat.
SEBESSÉGMÉRÉS
 • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
 • Az összes megtekintése
  Radarok Szatmár megyében
  (2017. december 14.)


  KONYHA
  Hozzávalók: 1 db sütőtök, 2–3 db cékla, olívaolaj, só, bors, 1 nagy marék dió, frissen reszelt szerecsendió, 4 szelet ...