Végéhez érkezett az előadás-sorozat
Utoljára módositva: 2018-12-14 17:51:36

A szatmárnémeti Szent István Kör szervezésében a Szatmári Református Esperesség tanácstermében hallhatták az érdeklődők dr. Kiss Tamás szociológus Társadalmi és politikai változások 1990 óta címmel tartott előadását.

 

Befejezéséhez érkezett az RMDSZ 1000 év Erdélyben, 100 év Romániában című, a centenáriumi évre tervezett programsorozata, a Szacsvay Akadémia történelmi előadás-sorozat. Csütörtökön dr. Kiss Tamás szociológus, a kolozsvári Nemzeti Kisebbségkutató Intézet tagja tartott előadást Társadalmi és politikai változások 1990 óta címmel.

Kiss Tamás elmondta, hogy 1989 után Erdély egy alapvető átalakuláson ment át, a posztszocialista korszak is egy alapvető változást hozott, elsősorban intézményes és politikai szempontból. Formalizálódott a politikai érdekképviselet. A múlt rendszerben is volt politikai érdekképviselet, de ennek nem voltak meg a formális csatornái, hanem olyan kábelek, olyan magyar származású személyek, akik a pártállamba voltak beépülve, adott helyzetekben, adott kontextusban megpróbálták a magyar blokknak az érdekeit képviselni, még akkor is, ha ezek nem voltak mindig teljes mértékben világosak. A rendszerváltás számunkra fontos eredménye a magyar intézményes szerkezet kialakulása. A rendszerváltással lehetősége nyílt a magyar elitnek, illetve a magyar értelmiségnek, hogy újraindítsa az etnikai párhuzamosságnak, illetve a kisebbségi társadalomnak a programját. Ez a folyamat már huszonnyolc éve tart, ez hosszabb periódus, mint a két világháború közötti időszak, ami huszonkét évig tartott. Kiss Tamás előadása három pillérre épült. Először a makrotársadalmi folyamatokról beszélt, azokról a demográfiai folyamatokról, amelyek az erdélyi magyarok népesedését mutatják ki. Szó esett arról, hogy milyen pozícióik vannak az erdélyi magyaroknak az etnikai rétegződési szerkezetben, illetve a nyelvhasználat tekintetében mik a trendek. Minden pillérhez tartozik egy központi tézis is. Itt ez nem más, mint a nemzetállam intézményrendszer hatalmilag aszimmetrikus teret, hatalmi egyenlőtlenséget hoz létre, ami hosszú távon, történetileg a kisebbségi közösség morbiddá válásához vezet. Az előadás második részében Kiss Tamás az intézményes szerkezetről beszélt, itt az etnikai párhuzamosság volt a fő fogalom, a központi tézis az, hogy erre a fajta intézményes asszimmetriára, a román nemzetállami szerkezetre és az ebből következő egyenlőtlenségre a magyar elit már a két világháború között, de a legutóbbi periódusban is az etnikai párhuzamosság programjával reagált. Kiss Tamás a különböző létdimenzióknak a magyar intézményekben történő szerveződéséről beszélt. A harmadik részben a politikai folyamatokat elemezte, a többség és a kisebbség között folyó politikai alkut és ezeknek az alkufolyamatoknak az intézményes szerkezetét mutatta be az RMDSZ, illetve a magyar elitek szempontjából és a magyar nemzetpolitika szempontjából. Kiss Tamás a szociológia eszközeit felhasználva elemezte a korszakot, az előadás végén pedig kérdésekre válaszolt.

Dr. Szőcs Péter, a Szent István Kör elnöke eredményesnek tartotta a befejezéséhez érkezett előadás-sorozatot. Januárban a kör vezetősége ismerteti a Szent István Kör jövő évi programját.

 

Elek György

 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
APRÓHIRDETÉS
SZATMÁRI NAP

Helyfoglalás
Halálos iramban: Hobbs & Shaw
Ma, 14:35
Nyolc film után – melyek összesen csaknem 5 milliárd dolláros bevételt hoztak világviszonylatban – a sorozat most bemutatja az első spinoff filmjét, melyben Dwayne Johnson és Jason Statham tér vissza, mint Luke Hobbs és Deckard Shaw. Amióta a kigyúrt Hobbs, az amerikai Diplomata Biztonsági Szolgálat lojális ügynöke, és a törvényen kívüli Shaw, az egykori brit elit kommandós először összecsaptak 2015-ben a Halálos iramban 7-ben, a duó sorra osztogatta egymásnak a beszólásokat és a pofonokat, mik
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2

Helyfoglalás
Volt egyszer egy... Hollywood
Ma, 21:00
1969, Los Angeles. Egy munka nélkül maradt, western tévésorozatából kikerült, munkanélküli színész (Leonardo DiCaprio) és jó barátja, kaszkadőre (Brad Pitt) együtt próbálnak boldogulni Hollywood kegyetlen világában. Ez a világ azért kegyetlen, mert változik: Rick és Cliff eddig kiismerte magát a showbizniszben, de most bármerre járnak, arra kell rácsodálkozniuk, hogy minden megváltozott: a szabályok, a főnökök és a nők is…. Nincs nagyobb esemény annál a filmes világban, mint amikor Tarantino re
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
NINCS POLL
SEBESSÉGMÉRÉS
  • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
  • Az összes megtekintése
    Radarok Szatmár megyében
    (2019. augusztus 18.)


    KONYHA
    Hozzávalók: 2 ek. vaj, 1 fej vöröshagyma, 10 dkg liszt, 3 bögre tej, 15 dkg bacon, 25 dkg cheddar ...