Véget ért a népzenei tábor
Utoljára módositva: 2014-07-04 21:22:25

Több mint ötvenen vettek részt az első nagykárolyi népzenei táborban

A nagykárolyi Rekettye Kulturális Egyesület a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. és a Communitas Alapítvány támogatásával első alkalommal rendezett népzenei tábort Nagykárolyban. A Károlyi-kastélyban tartott táborban 54 gyermek ismerkedhetett meg a citerázás és a furulyázás alapjaival Agárdi Éva citeraoktató, valamint Bíró István furulyatanár jóvoltából. A pénteken véget ért ötnapos tábor hosszú távú célja betölteni azt az űrt, amely Erdély magyarlakta területei közül egyedül Szatmár megyében tátong, pontosabban egy magyar népzenei együttest szeretnének létrehozni. Ehhez az első lépés már megtörtént.

Kis lépésekkel a cél felé

Nagykárolyban már közel két évtizede megszakítás nélkül működik a Rekettye néptánccsoport, ám népi hangszeres oktatásban ez idő alatt nemigen volt részük a helyi gyerekeknek, fiataloknak és felnőtteknek. Ezt a hiányt népzenei táborok megrendezésével kívánja pótolni Székely Sára, a Rekettye Kulturális Egyesület vezetője. Persze ahhoz, hogy egy magyar népzenei együttes kialakuljon a városban, nagyon hosszú út vezet, de kis lépésekkel talán ez is megoldható.

Az első lépést már meg is tette az egyesület, hiszen június 30. és július 4. között a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. és a Communitas Alapítvány támogatásával szervezte meg az első nagykárolyi népzenei tábort, amely messze felülmúlta a várakozásokat, ugyanis ötvenen felül volt a jelentkezők száma, akik citerázni és furulyázni tanultak, két elismert szakoktató, Agárdi Éva (citera, Mátészalka) és Bíró István (furulya, Nyíregyháza) közreműködésével.

„Egyesületünk a néptánc mellett a népzenei oktatásra is nagy hangsúlyt kíván fektetni, hiszen Szatmár az egyedüli megye Erdélyben, ahol nincsen magyar népi zenekar. Ezt az űrt próbáljuk betölteni népzenei táborok megrendezésével. Első lépésként az idei táborban a citera- és furulyaoktatásra összpontosítottunk. Egyrészt, mivel mindkét hangszert kicsi kortól is könnyedén el lehet kezdeni, másrészt pedig ezekre a hangszerekre találtunk oktatókat” — mesélte Székely Sára.

„Az oktatást úgy oldottuk meg, hogy a szakemberek ötfős gyerekcsoportokkal foglalkoztak, amíg a többiek játszottak, népdalokat tanultak, továbbá olyan kézműves-foglalkozásokon vettek részt, amelyek fejlesztik a hangszerek kezeléséhez elengedhetetlen finommotorikát. Tehát többek között volt körmönfonás, zsinórkészítés, agyagozás, vagy kavicsfestés” — tette hozzá az egyesület vezetője, aki elmondta még, hogy a gyerekek ügyesek voltak, nagyon jól érezték magukat, a szülők is pozitívan álltak a táborhoz, ahol így egy remek kis csapat alakult ki.

„Természetesen jövőre is szeretnénk megtartani a tábort, de ami jelen pillanatban a legfontosabb, az az, hogy szeptembertől beindítjuk a rendszeres hangszertanítást a táborban részt vevő oktatók közreműködésével. Itt hozzátenném, hogy az egyesület pályázati és egyéb forrásokból biztosítja a hangszereket minden jelentkezőnek” — tájékoztatott Székely Sára, aki elmondta még, hogy az oktatásra a 0745-149251-es telefonszámon lehet jelentkezni.

 

 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
APRÓHIRDETÉS
SZATMÁRI NAP

Helyfoglalás
Előzetes
Nincs kiszállás
Ma, 19:40
Egy életunt biztosítási ügynök egyhangú, mindennapi ingázása hirtelen izgalmas fordulatot vesz, amikor egy titokzatos idegen leszólítja a vonaton, és arra kéri, találjon meg egy utast, még mielőtt beérnek a végállomásra. Miközben versenyt fut az idővel, hogy megoldja a rejtélyt, egy halálos terv körvonalazódik, ami veszélyezteti nemcsak saját, de utastársai életét is.
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Mit teszel szíved egészségének megóvása érdekében?
Naponta legalább 20 percert sétálok
Sok gyümölcsöt fogyasztok
Figyelek arra, hogy eleget aludjak
Megválogatom, milyen ételeket fogyasztok
Nem foglalkozom különösebben ilyesmivel
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
HOROSZKÓP
Válassza ki csillagjegyét:
2018. január 18.
Környezete nem tudja eldönteni, hogy ilyen tévedhetetlenek a megérzései vagy egyszerűen csak kiváló informátorai vannak.
SEBESSÉGMÉRÉS
  • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
  • Az összes megtekintése
    Radarok Szatmár megyében
    (2018. január 18.)


    KONYHA
    Hozzávalók a szufléhoz: 2 dl zsíros tej, 8 dkg darált mák, 4 dkg porcukor, 4 db vajas kifli, 2 ...