Véget ért a népzenei tábor
Utoljára módositva: 2014-07-04 21:22:25

Több mint ötvenen vettek részt az első nagykárolyi népzenei táborban

A nagykárolyi Rekettye Kulturális Egyesület a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. és a Communitas Alapítvány támogatásával első alkalommal rendezett népzenei tábort Nagykárolyban. A Károlyi-kastélyban tartott táborban 54 gyermek ismerkedhetett meg a citerázás és a furulyázás alapjaival Agárdi Éva citeraoktató, valamint Bíró István furulyatanár jóvoltából. A pénteken véget ért ötnapos tábor hosszú távú célja betölteni azt az űrt, amely Erdély magyarlakta területei közül egyedül Szatmár megyében tátong, pontosabban egy magyar népzenei együttest szeretnének létrehozni. Ehhez az első lépés már megtörtént.

Kis lépésekkel a cél felé

Nagykárolyban már közel két évtizede megszakítás nélkül működik a Rekettye néptánccsoport, ám népi hangszeres oktatásban ez idő alatt nemigen volt részük a helyi gyerekeknek, fiataloknak és felnőtteknek. Ezt a hiányt népzenei táborok megrendezésével kívánja pótolni Székely Sára, a Rekettye Kulturális Egyesület vezetője. Persze ahhoz, hogy egy magyar népzenei együttes kialakuljon a városban, nagyon hosszú út vezet, de kis lépésekkel talán ez is megoldható.

Az első lépést már meg is tette az egyesület, hiszen június 30. és július 4. között a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. és a Communitas Alapítvány támogatásával szervezte meg az első nagykárolyi népzenei tábort, amely messze felülmúlta a várakozásokat, ugyanis ötvenen felül volt a jelentkezők száma, akik citerázni és furulyázni tanultak, két elismert szakoktató, Agárdi Éva (citera, Mátészalka) és Bíró István (furulya, Nyíregyháza) közreműködésével.

„Egyesületünk a néptánc mellett a népzenei oktatásra is nagy hangsúlyt kíván fektetni, hiszen Szatmár az egyedüli megye Erdélyben, ahol nincsen magyar népi zenekar. Ezt az űrt próbáljuk betölteni népzenei táborok megrendezésével. Első lépésként az idei táborban a citera- és furulyaoktatásra összpontosítottunk. Egyrészt, mivel mindkét hangszert kicsi kortól is könnyedén el lehet kezdeni, másrészt pedig ezekre a hangszerekre találtunk oktatókat” — mesélte Székely Sára.

„Az oktatást úgy oldottuk meg, hogy a szakemberek ötfős gyerekcsoportokkal foglalkoztak, amíg a többiek játszottak, népdalokat tanultak, továbbá olyan kézműves-foglalkozásokon vettek részt, amelyek fejlesztik a hangszerek kezeléséhez elengedhetetlen finommotorikát. Tehát többek között volt körmönfonás, zsinórkészítés, agyagozás, vagy kavicsfestés” — tette hozzá az egyesület vezetője, aki elmondta még, hogy a gyerekek ügyesek voltak, nagyon jól érezték magukat, a szülők is pozitívan álltak a táborhoz, ahol így egy remek kis csapat alakult ki.

„Természetesen jövőre is szeretnénk megtartani a tábort, de ami jelen pillanatban a legfontosabb, az az, hogy szeptembertől beindítjuk a rendszeres hangszertanítást a táborban részt vevő oktatók közreműködésével. Itt hozzátenném, hogy az egyesület pályázati és egyéb forrásokból biztosítja a hangszereket minden jelentkezőnek” — tájékoztatott Székely Sára, aki elmondta még, hogy az oktatásra a 0745-149251-es telefonszámon lehet jelentkezni.

 

 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
APRÓHIRDETÉS
Állás
Németországi munkalehetőség Bayern-Nürnberg környékén. Beteggondozót, házi ápolót keresünk...
Tovább >>>
SZATMÁRI NAP
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Szoktál-e adventi koszorút készíteni?
Igen, minden évben közösen készítünk adventi koszorút
Nem készítek, inkább megveszem az üzletből
Megvan tavalyról ezért nem készítek/vásárolok újat
Nincs adventi koszorúnk
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
HOROSZKÓP
Válassza ki csillagjegyét:
2017. november 25.
Végre visszatért régi önbizalma! Úgy érzi, aki nem értékeli és nem ismeri fel különlegességét, vagyis nem szereti, az nem is érdemli meg Önt.
SEBESSÉGMÉRÉS
  • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
  • Az összes megtekintése
    Radarok Szatmár megyében
    (2017. november 25.)


    KONYHA
    Hozzávalók: 1 db sütőtök, 2–3 db cékla, olívaolaj, só, bors, 1 nagy marék dió, frissen reszelt szerecsendió, 4 szelet ...