Véget ért a nyolcadikosok felmérése
Utoljára módositva: 2019-06-21 18:46:06

A magyar nyelv és irodalom írásbelivel véget ért a nyolcadikosok idei országos felmérése. Megoldható feladatokat tartalmazott a feladatlap, rövid, tömör megoldásokat igényelt.

A Szatmár megyei nyolcadikos diákok kevéssel kilenc óra után kapták kézhez a feladatlapot, amelyik ezúttal is két nagyobb tételt tartalmazott. Pénteken a vizsgára beiratkozott 708 diákból 561-en jelentek meg a magyar vizsgán, és 60-an írták meg a német felmérőt, ott mindössze két hiányzó volt. Mint megtudtuk, a magyarból vizsgázó diákoknak egy hosszabb Gyurkovics Tibor-szövegrészlet alapján kellett hét kérdésre válaszolniuk, amelyek a szövegértést és a nyelvtani ismereteket egyaránt mérték. „A feladatok között akadt olyan is, amelyikről úgy érzem, nem volt túl jó választás: a szöveg egy bájos kutya-gazdi történetről szólt, ebből pedig egy olyan mondatot kellett elemezni, amelyik eléggé agresszív volt, és nem is igazán volt jellemző a szöveg hangulatára” — magyarázta Gál Gyöngyi. Ugyanakkor a feladatok mindegyike rövid, tömör, konkrét válaszokat kívánt.

A második tételsorban egy érdekes internetes szöveget kaptak a fiatalok, amelyikből kimondottan a szövegértésre fókuszáló feladatokat kellett megoldaniuk. „Egy 5-ösre könnyedén megoldható volt a feladatlap, de azért a tízest sem volt túl nehéz megírni. Sajnálom, hogy igazán kreatív tételek nem szerepeltek a feladatlapon” — összegzett lapunknak a magyartanár.

Az eredményeket június 25-én, kedden délig teszik közzé a vizsgaközpontoknál, és aznap 14 és 20 óra között fogadják az óvásokat. Az óvások elbírálása utáni végleges eredményeket június 29-én, szombaton ismertetik.

 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
 • Nincs kapcsolodó cikk
APRÓHIRDETÉS
SZATMÁRI NAP

Helyfoglalás
Downton Abbey
Ma, 20:30
Ősszel a világszerte méltán híres és kedvelt DOWNTON ABBEY sorozat világában játszódó nagyszabású mozifilm kerül a közönség elé. A Crawley család és a szolgálatukban álló elszánt személyzet a Downton birtok fennállásának legfontosabb pillanatára készülődik. Az angol király és királyné látogatásának hírére felbolydul az egész ház, botrányok, románcok, intrikák kezdenek kibontakozni, és az események olyan fordulatot vesznek, hogy hirtelen egész Downton jövője forog kockán… A filmet a sorozat alkot
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Figyelemmel követed-e az országban zajló politikai eseményeket?
Természetesen, a csapból is ez folyik
Persze, követem és egyetértek a tüntetőkkel
Dragnea és a Dăncilă-kormány mondjon le!
Nem érdekel egyáltalán a politika
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
SEBESSÉGMÉRÉS
 • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
 • Az összes megtekintése
  Radarok Szatmár megyében
  (2019. szeptember 18.)


  KONYHA
  Hozzávalók 4–6 pohárhoz: 50 dkg sárgabarack, 25 dkg zabkeksz, 2 dl habtejszín, porcukor, 2 csomag vaníliás cukor, őrölt fahéj. ...