Véget ért a SPOT – egy hétre kultúra költözött Nagykárolyba
Utoljára módositva: 2012-11-25 16:14:03

Egy héten át tartott és számtalan izgalmas előadást kinált a résztvevőknek a nagykárolyi SPOT – a Színművészeti Egyetemek Nemzetközi Fesztiválja.

 

Az immár hatodik alkalommal megszervezésre került SPOT – a Színművészeti Egyetemek Nemzetközi Fesztiválja Paul Sarvadi főszervező szerint idén is beváltotta a hozzáfűzött reményeket és lehetőségeihez képest jövőre is mindenképpen megszervezi az egyhetes szinházi fesztivált. A november 19-25 között megrendezett színművészeti egyetemi seregszemle a Iuliu Maniu Műszaki Kollégium sporttermében, valamint az eddigi öt fesztiválhoz hasonlóan a Károlyi-kastélyban zajlott. Idén a szűkös anyagi háttér miatt csak az országból érkeztek egyetemisták, a határon túlról egyedül az Újvidéki Egyetem dráma tanszékének másodéves diákjai jöttek el a fesztiválra a Jászai Mari-díjas Hernyák Györgynek, a Szabadkai Népszínház főrendezőjének társaságában. Bukarestből idén sikerült elhívni a I. L. Caragiale Színház- és Filmművészeti Egyetem két évfolyamját, mig a Craiovai Egyetemről a színházművészeti tanszék végzősei és mesterizői érkeztek.

Az egy hetes fesztivál egyik különlegessége a kolozsváriak kétnyelvű előadása volt, melyet két alkalommal is bemutattak: Anton Pavlovics Csehov Cseresznyéskert cimű darabját a román és magyar tagozat közös előadásában láthatta a közönség. A résztvevő évfolyamokon kívül idén is érkezek teatrológusok Szebenből és Kolozsvárról, akik kritikákat, riportokat írtak a SPOT napilapjába. Az egy hét alatt közel 100 résztvevője – szinészek, tanárok – volt a fesztiválnak. Paul Sarvadi szerint a hangulat idén sem hagyott kivánni valót maga után, volt olyan előadás, ahol még az ülőhelyek száma is kevésnek bizonyult, a későn érkezőknek már állva kellett végignézni az előadást. Elmondása szerint ez az egy hét szakmailag is kiváló lehetőséget nyújtott a résztvevőknek arra, hogy egymástól tanuljanak és megismerjék egymást. Három nyelven, románul, magyarul és angolul beszéltek egymással, a néhány nap alatt pedig jó baráti viszonyok is kialakultak. Paul Sarvadi örült annak, hogy egy hétre Nagykárolyban nemcsak az X-Faktorról szólt az élet, hanem a szinházról is, egy hétre kultúra költözött a városba. Véleménye szerint a jövő szinészei most Nagykárolyban mutatták meg tehetségüket, és jövőre is azon lesz, hogy tető alá hozza a rendezvényt.

 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
APRÓHIRDETÉS
SZATMÁRI NAP
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
NINCS POLL
SEBESSÉGMÉRÉS
  • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
  • Az összes megtekintése
    Radarok Szatmár megyében
    (2019. március 25.)


    KONYHA
      Hozzávalók: 40 dkg spenót (fagyasztott) bors só fokhagyma 4 dkg vaj 4 dkg liszt 7,5 dl tej szerecsendió ...