Végre egy helyen, megújult épületben lesznek
Utoljára módositva: 2019-07-03 10:01:17

Előre nem látható okok miatt a tervezettnél tovább tartott ugyan, de kívül-belül teljesen megújulva várja az ovisokat és az elemistákat szeptemberben a Sajátos Nevelési Igényű Gyermekek Integrált Tanintézete az A. I. Cuza (Eötvös) utcában.

Több mint fél évszázados múltra tekint vissza a szatmári Sajátos Nevelési Igényű Gyermekek Integrált Tanintézete (kisegítő iskola), amely 1956-tól jegyzi működését — elmondhatatlan segítséget jelentve mind a mai napig a szülőknek —, akkor még csak a hallássérült és süket gyermekekkel foglalkozva, nemcsak Szatmár, de a környező megyékből is. Aztán a ’70-es évek elejétől kezdve fokozatosan alakítanak ki osztályokat különböző szintű szellemi fogyatékos gyermekek számára, később pedig a Down-szindrómával diagnosztizált, valamint az autista gyermekek számára, egyetlen ilyen jellegű tanintézményként a megyében. Ám bármennyire is volt a megye egyetlen ilyen jellegű tanintézménye, „részlegei” a város különböző pontjaira szétszórva működtek tavalyig, amikor az iskola életében hatalmas előrelépésként beköltözhettek a Batizi úti, ultramodern, speciális oktatási, valamint kinetoterápiás eszközökkel felszerelt épületbe — viszont ez akkor, bár határtalan öröm, de még csak úgymond „félboldogság” volt, mert nem lehetett tudni, meddig húzódik az intézmény A. I. Cuza (Eötvös) utcai épületének teljes körű felújítása, ahol az apróbb javításokat leszámítva több mint három évtizede nem történtek hasonló kaliberű munkálatok.

Az igencsak szükséges korszerűsítésre az Országos Helyi Fejlesztési Program (PNDL) keretében nyertek finanszírozást, a kivitelezés pedig 2016 októberében kezdődött — s a tervek szerint egy év leforgása alatt be is fejeződött volna, ha nem szólnak közbe a régi épületek felújítására oly jellemző előre nem látható dolgok; például kiderült, hogy víz- és szennyvízhálózata kaotikus módon, de teljesen közös a mellette lévő fogászat épületével, s a vezetékrendszer gyakorlati, valamint tulajdonosi szétválasztása „alig” hat hónapot vett igénybe. „De most már végre kész van, a kivitelező nagyon jó minőségű munkát végzett, de ami a legfontosabb: végre egy helyen, egy épületben lesznek, ami nagyon sokat számít a szülőknek, a pedagógusoknak s főleg a gyermekeknek. A felújításnak köszönhetően a speciális nevelési igényű gyermekek szeptembertől már sokkal jobb oktatási és gondozási körülményeknek örvendhetnek” — nyilatkozta lapunknak Pataki Csaba megyei tanácselnök, miután Ramona Costin iskolaigazgatóval (mint a projekt kedvezményezettjei) közösen átvették a modernizált épületet, amely a pincétől a padlásig új köntöst kapott. Megújult a homlokzat, kicserélték a tetőszerkezetet és csatornákat, a bejáratnál kialakítottak egy mozgássérült-feljárót, kicserélték a nyílászárókat, korszerűsítették az elektromos hálózatot, a víz- és fűtésrendszert, több nagy osztályteremből kisebbeket alakítottak ki, mert a speciális igényű gyermekekkel való munkában erre van igény — sőt, az udvarban egy hangulatos és fokozottan biztonságos játszóteret is kialakítottak. Természetesen a megújult épületbe új bútorzat is került, szintén a gyermekek igényeinek megfelelve, s tanévkezdésre megérkezik a didaktikai és terápiás eszközkészlet is, illetve minden tanteremben helyet kap egy számítógép is. Nem mellékesen a 2019/2020-as tanévtől kezdődően az épületben 150 olyan óvodás és általános iskolás gyermek tanulhat majd, akiket korábban autizmus spektrumzavarral vagy Down-szindrómával diagnosztizáltak.

 

Szabó Kinga Mária

 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
 • Nincs kapcsolodó cikk
APRÓHIRDETÉS
SZATMÁRI NAP

Helyfoglalás
Halálos iramban: Hobbs & Shaw
Ma, 14:35
Nyolc film után – melyek összesen csaknem 5 milliárd dolláros bevételt hoztak világviszonylatban – a sorozat most bemutatja az első spinoff filmjét, melyben Dwayne Johnson és Jason Statham tér vissza, mint Luke Hobbs és Deckard Shaw. Amióta a kigyúrt Hobbs, az amerikai Diplomata Biztonsági Szolgálat lojális ügynöke, és a törvényen kívüli Shaw, az egykori brit elit kommandós először összecsaptak 2015-ben a Halálos iramban 7-ben, a duó sorra osztogatta egymásnak a beszólásokat és a pofonokat, mik
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2

Helyfoglalás
Volt egyszer egy... Hollywood
Ma, 21:00
1969, Los Angeles. Egy munka nélkül maradt, western tévésorozatából kikerült, munkanélküli színész (Leonardo DiCaprio) és jó barátja, kaszkadőre (Brad Pitt) együtt próbálnak boldogulni Hollywood kegyetlen világában. Ez a világ azért kegyetlen, mert változik: Rick és Cliff eddig kiismerte magát a showbizniszben, de most bármerre járnak, arra kell rácsodálkozniuk, hogy minden megváltozott: a szabályok, a főnökök és a nők is…. Nincs nagyobb esemény annál a filmes világban, mint amikor Tarantino re
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
NINCS POLL
SEBESSÉGMÉRÉS
 • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
 • Az összes megtekintése
  Radarok Szatmár megyében
  (2019. augusztus 18.)


  KONYHA
  Hozzávalók: 2 ek. vaj, 1 fej vöröshagyma, 10 dkg liszt, 3 bögre tej, 15 dkg bacon, 25 dkg cheddar ...