Végre felújítják a Kaplonyi utat
Utoljára módositva: 2018-12-15 12:20:44

Négy útszakasz, összesen 17 kilométer teljes felújításáról szóló kivitelezési szerződést ír alá a megyei tanács, köztük olyanokét is, amelyeken 15 éve nem történt „egy kapavágás” sem.

Míg november közepén a megyei tanács vezetősége egymást követő napokon keresztül egy-egy, a közúti infrastruktúrát érintő, örömteljes esemény részese volt, azaz mindennap aláírtak egy útfelújítási szerződést, most „négyet egy csapásra” alapon zajlottak az események, s egy délelőtt leforgása alatt, zsinórban látta el kézjegyével Pataki Csaba tanácselnök és a kivitelezők azokat az okmányokat, amelyek „nyomán” 17 kilométernyi útszakasz újul meg alapjaitól a megye négy különböző vidékén a második Országos Településfejlesztési Program (PNDL) keretében.

Hosszú évek után véget érnek majd a terepraliszerű szlalomozások a Nagykároly– Kaplony közötti 3,5 kilométeres szakaszon — a közbeszerzési eljárást és ezzel a 4,3 millió lej értékű felújítás jogát elnyert, öt cégből álló „társulásnak” három hónap áll rendelkezésére a tervek kidolgozására, és tavasszal kezdheti a gyakorlati munkát is, amelynek elvégzésére kilenc hónap áll rendelkezésére. Azaz ha minden a tervek szerint zajlik, jövő év végén már döccenőmentesen gurulhatnak a turisták a Páduai Szent Antal ferences templom és kolostor látogatására.

Ugyanez az öt építkezési céget tömörítő társulás veszi kézbe a Batarcs–Avaspatak közötti 4,1 kilométernyi, valamint a Szamosdara–Pusztadaróc közötti 6,1 kilométernyi útszakasz rendbetételét is — mindkét beruházás 4,9 millió lejből valósul meg, s nem mellékesen ezeken az útszakaszokon, Pataki Csaba megfogalmazásában, az elmúlt 15 évben nem történt egy tisztességes kapavágás sem, legfennebb nagynéha egy-egy lapátnyi foltozóanyaggal töltötték fel a gödröket. Akárcsak az előző szerződés esetében, a kivitelezőknek itt is három hónap alatt kell elkészíteniük a terveket, s azt követően kilenc hónap alatt elvégezniük a teljes körű felújítást.

A negyedik szerződés egy nem túl hosszú, alig 3,4 kilométeres, de annál fontosabb útszakasz teljes körű felújítását érinti — a Szatmárnémetit elkerülő teherforgalmat lebonyolító Batiz–„Tetves” szakaszt, amelynek 2,7 millió lej értékű munkálatait a három hónapnyi tervezési időt követően fél év alatt kell befejeznie a kivitelező cégcsoportnak. A szerződések aláírását követően Pataki tanácselnök arra kérte az érintett települések polgármestereit, hogy a kivitelezés időszakában legyenek „önkéntes munkafelügyelők”, és tartsák szemmel nemcsak az elvégzett felújítás mennyiségét, de minőségét is.

Szabó Kinga Mária

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
 • Nincs kapcsolodó cikk
APRÓHIRDETÉS
SZATMÁRI NAP
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Melyik a kedvenc téli sportod?
A síelés
A snowboardozás
A korcsolyázás
A szánkózás
A jégkorongozás
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
SEBESSÉGMÉRÉS
 • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
 • Az összes megtekintése
  Radarok Szatmár megyében
  (2020. január 19.)


  KONYHA
  Hozzávalók: 1 csokor újhagyma, 6 ek. olívaolaj, 1–2 szelet szikkadt kenyér, 50 dkg csirkemellfilé (darálva), 1 db tojás, só, ...